Coaching

Lelki edző

12 figyelmeztető jel, hogy nem szereted magadat eléggé

2020. június 23. - Lelki edző
 1. Bántod magadat és másokat

A bántás bármilyen formája előfordulhat. Akár szavakkal, akár tettekkel. Egyfajta önbüntetés ez. Aki nem szereti magát sajnos gyakran ezt leplezni szeretné és másokat kezd el bántani szavakkal és máshogyan, felhívja a figyelmet mások hibáira, kritizálja őket, hogy kevésbé legyen fájó a saját „hibája”. Ezzel együtt jár, hogy úgy érzi nem szerethető, vagyis akkor biztosan az ellenkezője. Valamiért hibáztatja magát és nem szereti saját magát olyannak, amilyen. Társulhat hozzá önbántás is akár.

 1. Elítélsz másokat és magadat is

Aki ítélkezik, látszólag másokat ítél el, de ennek sokszor véleményem szerint az az oka, hogy saját magát is elítéli az ember. Mint az előző pontban is.

itelkezes12.jpg

 1. Kellemetlen és kötelező programokkal teli az életed

Tele van az életed kellemetlen és kötelező dolgokkal. Az nem elég, hogy hát az élet ilyen és persze nincs mindenkinek választása. De igen, NEM-et mondani lehet nagyon sokszor. Tele van a szókészleted a muszáj, kell és kellene szavakkal. Nem veszed észre, hogy nem muszáj és nem kötelező semmi csak levegőt venni, választásod mindig van. Máshogyan mindig megoldhatsz egy élethelyzetet. Látod, mennyien máshogyan oldják meg az életüket a vírus miatt, akár te is. 3 hónappal ezelőtt ez is elképzelhetetlen lett volna.

 1. Nem mered megmutatni ki is vagy valójában

Idomulsz másokhoz, alkalmazkodsz és szeretnél olyan szerepben feltűnni, ahogy SZERINTED látni akarnak. Ezzel egy a baj, el fogsz szédülni, ha mindig arra forogsz, amerre mások szerinted gondolják és sokkal visszatetszőbb leszel. Úgysem tudod, ki mit szeretne, egy biztos az eredeti éned legalább olyanokat vonz és olyanoknak fog tetszeni, akiknek érdemes.

maszkok.jpg

 1. Nem azt csinálod, amit szeretsz

Nem olyan a munkád, amit szeretsz és még a szabadidődet sem úgy töltöd. Egyszóval nem engeded meg magadnak, hogy jól érezd magad. Akár még úgy is gondolhatod, hogy nem érdemled meg.

 1. Nem vagy magadnak elég fontos

Hát az a rossz hírem van, hogy senkinek nem leszel elég fontos. Neked kell magadat fontosnak gondolni és érezni. Ne mástól várjuk el, hogy én legyek neki a fontos, mert ő egy másik ember és máshogyan fogja ezt kivitelezni. Te önmagadnak legyél fontos!

 1. Nem figyelsz magadra, és a tested jelzéseire

Nem törődsz az egészségeddel, megeszel olyan dolgokat is, amik lejártak J. Nem is hagysz magadnak elég időt enni vagy inni. Nem figyelsz arra, ha a tested jelez, hogy például fáradt.

 1. Függőségeid vannak

Aki nem szereti magát előfordul, hogy úgy érzi van benne valami, amit el akar nyomni. Vagy van benne egy erős hiányérzet, például nem kap elég szeretetet. Azt hiszi, ezt másoktól kell kicsikarni és kijátszmázni, de valójában nem. Bőven elég, ha te szereted magadat. Előfordulhat, hogy függőségekbe menekül, aki nem szereti magát, ez lehet dohányzás, társfüggőség vagy vásárlási függőség, de akár drogfüggőség is. Ha valaki 100%-ig szereti magát, bántaná a testét és az egészségét? 

dohanyzas.jpg

 1. Elviseled, ha bántanak

Lehet ez is az egyik oka annak, ha valaki hagyja, hogy csúnyán beszéljenek vele vagy bármilyen módon bántsák. Mélyen legbelül úgy érzi, hogy nem szerethető, nem érdemli meg a normális életet. Elhitte ezt valakinek. Sokat hallotta vagy valamiért ezt szűrte le a világból. Akárhogy is, azt a hiedelmet erősítette meg magában, hogy nem értékes, nem szerethető. De ez nem igaz. Minden ember értékes és minden ember más és másban jó. Egyedi vagy és különleges, ha nem tudnád!

 1. Magadat sorolod leghátra

Ismerős? Ez nem mindig szembetűnő megalázkodás, de sokan, ha magukért kell tenniük meg sem mozdulnak, de ha másért kell, akkor azonnal. Ismersz ilyet?

 1. Nem értékeled magadat eléggé

Nem vagy tisztában az értékeiddel, az erősségeiddel, vagy, ha igen, alábecsülöd ezeket és nem hiszed el, hogy így van. Talán nem is szereted a dicséretet. Nem is érted, hogy neked szól.

 1. Nem tudsz egyedül lenni

Aki nem szereti magát eléggé, általában nem szívesen van egyedül. Miért? Mert nem szeretne szembesülni saját magával. Érzi, hogy valami nincs rendben, de inkább munkába vagy kötelező és egyéb programokba menekül. Ehhez társulhat alvászavar is akár.

Ha ezek nem rövid élethelyzetek, akkor érdemes elgondolkozni ezeken, főleg, ha ezek közül több is igaz rád. Ez csak egy szubjektív írás, te érzed mélyen belül, hogy így van-e.

 

Te mennyire szereted magadat 0-10-es skálán? Tippeld meg!

 

Lehetne ez még jobb?

 

Hogyan?

 

Valósítsd meg!

 

Remélem tetszik az írásom, ha igen, oszd meg bátran. 

Ha úgy érzed, hogy elakadtál keress bátran. 

Elérhetőségeim:

Honlap: www.lelkiedzo.hu

Facebookon is fent vagyok!

Saját gondolataim, minden jog fenntartva :)

 

11 aranyszabály az élethez

ami szerint igyekszem élni az életemet

 

 1. Ne ítélj meg senkit!

Nem tudod honnan jött, nem tudod mit és miért mond. Nem ismered a tudatalatti programjait, ő sem, nemhogy te. Mit érdekel, hogy milyen ruhát visel? Mit érdekel téged, hogyan éli az életét? Mit érdekel, miben hisz? Mit érdekel, hogy milyen vallású? Mit érdekel, hogy kire szavaz? Amíg ez nincsen hatással a te életedre, addig ez nem a te dolgod. Ha kihat a te életedre negatívan, akkor persze már te húzod meg a határt!

 itelkezes.jpg

 1. Húzd meg a határaidat!

Eddig és ne tovább! Ezt te döntöd el, minden körülmények között, nem számít, rang, életkor semmi. Ha te valamit nem tudsz vagy nem szeretnél megcsinálni, akkor mondj NEM-et! Ha valaki kritizál, bánt téged, akkor is hagyd ott. Persze én tudom, hogy ez sokszor nem egyszerű, ilyenkor jövök képbe én, vagy valamilyen segítő. Ez valakinek könnyen megy, valakinek nem.

 1. Bocsáss meg!

A harag és a düh a TE testedben van, TE cipeled és TE érzed. A másik, akire haragszol nem. Akkor megéri? Nem. Korábbi blogbejegyzésem: https://lelkiedzo.blog.hu/2018/07/09/kinek_fontos_a_megbocsatas

 „Haragudni valakire olyan, mintha mérget innánk és azt várnánk, hogy a másik haljon meg!” (Buddha)

Meg tudtál bocsátani mindenkinek? Meg tudtál bocsátani saját magadnak?

 1. Fogadd el magadat!

Ha te elfogadod magadat, ha nem is 100%-ig, de legalább 90, akkor kevesebb gondod lesz az életben. Szerintem ehhez szükséges önismeret, mert különben elvisz az a nagy egod. Sokan azt hiszik, hogy ismerik magukat, de én nem vagyok ebben biztos. Abban igen, ha valaki jól van és jól érzi magát, akkor nem kell ilyesmivel foglalkoznia, de ha nem, akkor érdemes. És nem mindig és állandóan. Amikor elakadunk, akkor érdemes segítséget kérni, de egyébként saját magunk tudjuk élni az életünket. Fontos, hogy ne támasz legyen a segítség hosszú távon. Én nagyon régóta foglalkozom már ilyen témákkal és láttam sok olyan esetet, amikor valaki egy színre, egy képre, egy hangra hogyan reagált. Ezeket nem lehet kiszedni valakiből csak úgy, ehhez szükséges egy módszer. Ahhoz is kell egyfajta bölcsesség, hogy mit engedjünk el, mit fogadjuk el és min változtassunk.

„Istenem, adj nekem türelmet,
Hogy elviseljem, amit nem tudok megváltoztatni,
Bátorságot, hogy megváltoztassam, amit tudok,
És bölcsességet, hogy e kettőt meg tudjam különböztetni.”

(Reinhold Niebuhr)

 1. Fogadd el a többi embert olyannak, amilyen!

Ha az előző pont megvan, akkor igazából ez magától működik. Ha már nem zavar magadban a panaszkodás, akkor másokban sem fog. Ha nem zavar a saját agressziód, másokban sem fog. Ezt hívják tükörnek. Ha megbékélsz a tükörrel, akkor mindenkivel. Na, ez szerintem nem egyik napról a másikra megy.

 1. Vállalj felelősséget az életed minden mozzanatáért!

Ez egyértelműen nehezen megy az embereknek. Mindenki és minden felelős az életünk alakulásáért, csak mi nem. Mindig a gazdaság, a politika, a főnök, a szüleim. Nem. Ők hatottak rád és mindenki hat rád, de ha te meghúzod a határt, nemet mondasz és más irányba indulsz, akkor mindegy. És ha változtatni szeretnél, mindig tudsz is. És a programok, akármilyen mélyen is ültették beléd, megváltoztathatók, ha szeretnéd, ha van szándék és felismerés.

felelosseg_dalai_lama.jpg

 1. Csökkentsd a stresszt a mindennapjaidban!

Küldetésem, hogy megismerje minél több ember, hogyan lehet a stresszt csökkenteni. Én nagyon sokáig és még most is sok helyzetben stresszelek, de egyre kevesebbszer. Van egy szuper módszerem, ami megnyugtat, nemcsak engem, másokat is. Ezt mindenki elmondta a beszélgetés, kopogtatás (EFT) után, hogy nyugodtabb. Ez nem csoda, csökken a kortizol szint ennek hatására.

 1. Ismerd meg önmagad!

Küldetésem, hogy ismerd meg, mik mozgatnak. Legalább a legfontosabb programjaid kerüljenek a tudatos szintre, a legzavaróbbak, amik téged akadályoznak az életben, azokat változtasd meg. Ez nem nekem jó, hanem neked. Ha neked jó így, ahogy vagy, nem zavar semmi, nincsenek félelmeid, akkor rendben.

Az önszabotázs igen gyakori probléma, nem tudom, miért nem úgy alakul az életem, ahogy szeretném. Mert 90-95%-ban a tudatalattid irányít (Bruce Lipton). Ehhez pedig nincs kulcsod, hogy kinyisd.

Nekem van egy.

 1. Minden ember egyenlő!

Ha valaki azt érezteti veled, hogy te kevesebb vagy az sem jó, és az sem, ha azt érezteti, hogy sokkal több vagy. És te se érezd úgy, hogy valaki több, mert okosabb, szebb, gazdagabb (vagy csak ezeknek tűnik). Sosem lehetsz kevesebb, ahogy több sem lehetsz soha senkinél. Ezt úgy gondolom nem annyira szoktuk betartani és vagy alábecsüljük magunkat vagy túl. Egyik sem egészséges.
szepes_maria.png

 1. Legyél hálás!

Ha hálás vagy azért, amid van, értékeled azt, ami megadatott, az már egy jó kezdet. Előbb-utóbb a hála érzése is megérkezik mellé és ha így lesz akkor tudod majd, hogy mekkora különbség van tudás és érzés között!

hala.jpg

 1. Szeresd magadat!

A legfontosabb talán, hogy szeresd magad. Úgy, ahogy vagy és olyannak, amilyen vagy. Ehhez nem árt az előbbiek közül is néhányat megvalósítani, magától az ágyban ülve keveseknek adatott meg.

 sziv_no_lufikkal.jpg

Ezek mind szabályok, amiket én is igyekszem betartani és küldetésemnek is tartom őket, hogy minél több emberhez eljussanak a blogomon vagy személyes találkozás során.

Remélem neked is tetszenek.

Ha úgy érzed, hogy elakadtál keress bátran. 

Elérhetőségeim:

Honlap: www.lelkiedzo.hu

Facebookon is fent vagyok!

Saját gondolataim, minden jog fenntartva :)

Sajnálat vs. empátia

Aki megbánt, én nem bántom.

Aki sajnál, nem sajnálom.

(József Attila)

Sokáig én is úgy gondoltam, hogy a sajnálat az együttérzés kifejezése, hogy biztosan jól esik a másik embernek. De biztos ez?

Az egyik leggyakoribb téveszme szerintem, hogy a sajnálat pozitív érzés.

Mit érez a másik, amikor sajnáljuk?

Azt, hogy sajnálatra méltó helyzetben van, hogy ő egyedül nem tudja megoldani a dolgait. Mert ahelyett, hogy kérdést tennénk fel, vagy csak hallgatnánk és figyelnénk, lesajnáljuk.

Ha te azt érzed, hogy akkor szeretnek, ha sajnálnak, akkor sajnos a szeretetet téveszted össze a sajnálattal. A szeretet egy érzés és nincs köze a sajnálathoz véleményem szerint. 

Sajnálhatok valakit, akit nem szeretek? Igen.

Akkor a sajnálat lehet egyelő a szeretettel? Nem.

Ami még fontos, hogy a sajnálat és az empátia két teljesen különböző dolog.

Én nagyon empatikus vagyok, sokszor érzem, amit a másik, látom az arcán, hogy mit gondol. Érzem, hogy mi baja és még akár a fájdalmat is, sokszor előfordult, hogy megmondtam, hol fáj valakinek és éreztem is azt rövidebb-hosszabb ideig.

empatia.jpg

De igyekszem nem sajnálni senkit, aki hozzám jön, mint ügyfél. A magánéletben nyilván én is szoktam időnként sajnálkozni, már csak azért is, mert ezt szokták meg az emberek. De az ügyfeleimnél ezt máshogyan csinálom.

Miért?

Mert az nem visz előre senkit, ha sajnálják.

És ez meglepi azokat, akik még nem voltak semmilyen segítőnél. Nekem is fura volt eleinte, amikor pszichológusnál voltam és akármilyen szomorú, fájdalmas dolgot mondtam, semmi nem jelent meg az arcán és nem mondta: „Jajj, szegény, úgy sajnálom.”

Miért?

Mert így könnyen az önsajnálatban és a sajnáltatásban ragadsz. Jó, ha valaki kirángat onnan és a megoldásra kezdesz el figyelni, ahelyett, ami nyomaszt. Valahogyan úgyis megy tovább az élet, vagy a sebek nyalogatásával, vagy máshogyan.

A sajnálat és a sajnáltatás nem egészséges hosszú távon. Ha úgy tetszik ez is egy játszma.

Nem jó, ha benne maradunk napokig, hetekig vagy akár évekig. Akkor nem keressük a megoldást, hanem igazoljuk magunknak, hogy ez kész tény és nekem rossz és nehéz a helyzetem, sajnáljon a világ.

Tudom miről beszélek, én egy igazi primadonna voltam, aki folyton-folyvást sajnáltattam magamat és hosszan nyalogattam a sebeimet. Nem mondom, hogy ma már sosem fordul elő, de igyekszem minél előbb észrevenni és a megoldásra fókuszálni.

Aki sajnáltatja magát, könnyen benne ragad az áldozat szerepében. Én egy áldozat vagyok, a világ megtörténik velem és szenvedek és tűrök.

Az a gond, hogy a tipikus áldozat, mindig kifogást keres, mindenben a rosszat látja és feltételezi.

Ilyen gondolatok járnak a fejében:

Nem fog sikerülni….

Nem lehet….

Ilyen nincsen….

Ez képtelenség…

Te könnyen beszélsz, nem voltál még ilyen helyzetben….

 

Mi van, ha nem így van?

Nézd máshogyan.

Hogyan fordíthatnád előnyödre, ami történt?

T.Harv Eker könyvében leírja, hogy a bőségben élő emberek, nem panaszkodnak. De nem azért, mert nekik nincs miért, hanem mert ilyen a beállítottságuk, vagy figyelnek erre tudatosan. De belül sem, maguknak sem. Jön valami nehézség, elfogadják a helyzetet, jó ez van, és felteszik a kérdést maguknak: hogyan tudnám megoldani?

A miért az áldozatok kérdése.

Miért velem történik ez? Miért mindig én? Miért hülye mindenki? Miért így csinálta? Miért ezt mondta? Miért csinálta ezt velem?

Ez nem visz előre, ettől nem leszel jobban. Hidd el tudom én is :)

Ajánlom helyette azokat a kérdéseket, amik előremutatnak:

Hogyan tudom megoldani?

Hogyan tudnám valahogyan megoldani ezt a helyzetet?

Hogyan tudnék profitálni ebből, ha már így alakult?

Nyilván a halál egy másik dolog, az ugye itt a Földön véges, így arra nem tudunk mást tenni, mint sajnálni a másikat. De minden más visszafordítható és minden máson lehet javítani, amíg élünk.

Nekem ez nagyon nehéz volt, de ma már egyre többször próbálom magam arra figyelmeztetni, hogy azzal csak az idő megy, ha sajnálom magamat. És igyekszem minél hamarabb kijönni belőle. Mennyi idő megy el vele, te jó ég!

ido.jpg

Önmagad és a jelenlegi körülményeid sajnálata nemcsak időpocsékolás, de a lehető legrosszabb szokás.”

(Dale Carnige)

Lehet, hogy maradna idő más fontos dolgokra: mozgásra, tanulásra, önfejlesztésre, főzésre, őszinte beszélgetésre, napozásra, ha nem a sajnálatra és másoktól való sajnálat kicsikarására menne az időnk.

Talán majd egyszer mindenki rájön, hogy mennyire felesleges sajnálni a másikat és sajnáltatni magunkat!

Legyél empatikus, de ne sajnáld a másikat.

Nem fogja előre vinni az életben az, ha megerősítjük benne, hogy milyen szerencsétlen.

Legyél együttérző (empatikus) és figyeld a másikat, hallgasd meg és kérdezz tőle, ha tudsz, segíts neki. Olyan ritkán kérdezünk, pedig akkor ismerjük meg a másikat igazán. Attól, hogy én előre kitalálom, mit gondolhat a másik, még nem lesz jobb. Neki sem és nekem sem.

"A segíteni akarás nem egyenlő azzal, hogy azonosulok a másik gondjával-bajával. A segítés, a támogatás épp ott kezdődik, hogy kívül maradok, így képes vagyok a támasznyújtásra, tudok más nézőpontból tekinteni a helyzetre. Nyugodt maradok, erős maradok, önmagam maradok. Ha átveszem a másik lelkiállapotát, ha empátia helyett egyfajta kompániát vállalok, akkor könnyen előfordulhat, hogy érzelmileg alkalmatlanná válók a segítésre." (Lukács Liza)

 

Mit jelent számodra a sajnálat?

Te milyen gyakran sajnálsz másokat?

Te milyen gyakran sajnálod magadat?

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

11 ok, hogy miért nem találsz párt

Ez a saját véleményem, a saját nézőpontom. Úgy vettem észre, hogy sok embernek van a párkapcsolattal, házassággal problémája. Különböző okokra vezethető vissza, de úgy gondolom mindig van mögötte valamilyen félelem és sok negatív érzés és gondolat. Fél valaki, hogy nem jól alakul, csalódik, megbántják, átverik vagy megalkuszik egy pár választásnál. Az a baj, hogy sokkal jobban befolyásol minket, amit hiszünk, mint eddig gondoltuk volna és most már végre tudományos tény is ez. A hit biológiája rendkívül fontos. Erről későbbi pontban. 

 1. Az eddigi tapasztalat és minta

Azt gondolom, hogy a leggyakoribb ok, ami emögött ténylegesen van a sok negatív gondolat, tapasztalat és minta a másik nemről. A pszichológusok és egyéb szakemberek is egyetértenek abban, hogy az első 7 év nagyon meghatározó egy ember számára, és bár felnőtt fejjel azt hisszük az már régen volt, valójában egyáltalán nem. Nagyon sok konklúziót levonunk abból, hogyan élnek mellettünk a szüleink, mennyit veszekednek, mennyit beszélgetnek stb. Akár hiszed, akár nem, akkor is így van.

Nagyon fontos, hogy mit látunk otthon és mit gondolunk akkor pici gyerek fejjel a házasságról, együttélésről és a szerelemről.

Kérdőjelezd meg a gondolataidat.

byron_katie_gondolat.jpg

 1. Azt gondolod, hogy van egy lelki társad és boldogan éltek, míg meg nem haltok

Azt gondolod, hogy van valahol egy lelki társad és ha őt megtalálod, akkor majd boldogan éltek, míg meg nem haltok. A saját személyes véleményem, hogy a lelki társad nem csak örömöt és boldogságot fog hozni az életedbe, sőt lehet, hogy a legnagyobb tanulási folyamatot és feladatokat, amire nem számítasz. Lehet, hogy van lelki társunk és lehet, hogy van, akivel jobban passzolunk, de ez is nagyon hamar átcsúszik valami másba, ha nem vagy tudatos. Miért?

 1. Jövőbelátás

Előre kitalálod, hogy mit is akar vagy gondol a másik rólad. Ó, hányszor találjuk ki előre, vetítjük előre, hogy mi is lesz. Ez az ego játéka, aki mindent tudni akar. Jajj, hát jobban néz ki, mint én. Lehet, hogy nem akar gyereket, vagy akar. Lehet, hogy a pénzemre hajt. Félek, hogy behódolok neki, félek, hogy megalkuszom. A sor végtelen, millió dolgot hallottam már randik előtt. Nem látsz a jövőbe úgy gondolom, akkor ne találd ki előre, hogy mi lesz.

 1. Ismétlődések az életedben

Gyakran előfordul, hogy újra éled ugyanazokat, amiket eddig csak másokkal. Nem egyszerű észrevenni először, de ha egyszer észrevetted, ordít majd. Ismétlődő eseményeket keress az életedben. Mindig ugyanúgy lesz vége a kapcsolatodnak, mindig ugyanúgy veszekszünk, mindig ugyanolyan típusú pár választasz, mindig ugyanolyan nevű embereket választasz. Neked mi ismétlődik? Egy dátum? Egy hónap? Egy forgatókönyv? Legyél kicsit figyelmesebb, vidd a figyelmedet erre. Nézd kívülről az eddigi kapcsolataidat és vedd észre!!!

 1. Korlátozó hiedelmek

Azt hiszem mindannyian, ha a szívünkre tesszük, a kezünket fel tudunk sorolni legalább 5 negatív gondolatot a másik nem képviselőjével kapcsolatban, amit tapasztaltunk vagy láttunk otthon.

Az agyad elárulom a legújabb kutatások szerint (Dr. Bruce Lipton és Dr. Joe Dispenza) nem tudja, hogy hány éves vagy. Nem tudja, hogy éppen 4 vagy 14 vagy 24 vagy 74 éves vagy-e. Ezért az ’ó, az már régen történt’ és ’már túl vagyok rajta és feldolgoztam’, egész egyszerűen nem igaz sajnos, ilyen nincsen. Ha te nem szakembernél voltál a problémáddal vagy valamilyen segítő módszert használtál, akkor a fejben helyre raktam és már régen volt, nem elég! Sajnos.

Az agyunk több részből áll és mi nem igazán tudjuk különválasztani, nem igazán vagyunk ebben járatosak. És minden gondolatra azt hisszük, hogy az jó és úgy van, pedig nem.

Kérdőjelezd meg a gondolataidat.

Azt gondolod, hogy minden férfi disznó, azt gondolod, hogy minden nő a pénzre hajt stb. Ha előtte van, hogy mindig, vagy minden az is árulkodó, egy általánosítás. És tovább megyek, a hited és hiedelmed lényege, hogy olyan embereket találj, akik ezt igazolják és mondhatni csak őket fogod észrevenni. Lehet, hogy lesz másmilyen is, de téged nem az fog vonzani, hanem, aki azt igazolja, amiben hiszel. Ez most már nem spirituális blabla, hanem bizonyított tény. Egy orvos ezt bizonyította be, a hit biológiája címmel vannak fent előadásai a YouTube-on és könyvet is írt és világszerte beszél erről a felfedezéséről, hogy milyen fontos az, hogy miben hiszünk. És teljesen komolyan vizsgáld meg bármiről, amiben hiszel, hogy honnan vetted az információt, kinek hitted el? Mert tanították az iskolában? Ott a legfrissebb kutatásokat tanulod? Biztos, hogy a világon minden információhoz hozzáférsz? 100%-ig biztos vagy benne, hogy amit gondolsz az igaz? Mi van, ha mégsem?

 1. Nem vagy hajlandó változtatni

Én ilyen vagyok és kész, fogadjon el a párom, úgy ahogy vagyok. Ez egyrészt igaz, de TE elfogadod őt 100%-ig, sosem kritizálod? Ez akkor működik, ha már mindketten szentek vagytok és nem ítélkeztek és nem bántjátok egymást, nem játszmáztok. Van, amin érdemes változtatni, például a gondolkozásodon és az érzéseiden, hogy neked jobb legyen, nem a másik miatt és mert ő kéri, hanem mert Te úgy érzed, hogy neked szükséged lenne változásra valamilyen téren. Az élet nem egysíkú, szükséged lesz az alkalmazkodásodra, de nem a meghunyászkodásra, hanem olyan változásra, amit belülről érzel és te döntöd el, hogy erre van szükséged.

 1. A másiktól várod, hogy boldoggá tegyen

Úgy gondolom, hogy a kulcs a mi kezünkben van és nem jó, ha odaadjuk valaki másnak. Annyira jellemző, hogy nem tesz boldoggá, megríkat és boldogtalanná tesz és elrabolta az időmet a MÁSIK, mindig a másik. Hallod ezt? Te nem vagy a kapcsolatban? Ha az ember kevésbé tudatos vagy nagy a gond, akkor lépjen ki, mert az is jobb, mint évekig boldogtalannak lenni. Ha úgy gondolod, hogy hajlandó vagy tenni a párkapcsolatért, akkor a legtöbbet azzal teheted, hogy megismered saját magadat, az igényeidet, a szükségleteidet, a gondolataidat, az érzéseidet, a traumáidat és akkor hamar rájössz, hogy érdemes visszavenni a felelősséget és nem másnak adni felelőtlenül. Te vagy a felelős a boldogságodért, a másik egy bónusz, egy ajándék, ha úgy tetszik és egy tükör, aki segít neked abban, hogy még min érdemes változtatni, hogy neked jobb legyen!

a_hibat.jpg

 1. Nem ismered magadat eléggé

Az önismeretet nagyon fontosnak tartom, amíg nem tudod, hogy mi irányít téged úgy igazán, milyen is vagy valójában, addig nem tudod észrevenni sem a saját traumáidat, játszmáidat, sem másét. Mondhatjuk, hogy nem játszmázunk, de ez nem igaz, sajnos azt hiszem az ember nagyon hamar belemegy, sok év önismereti munka után is, de egyre kevesebbszer és egyre jobban észreveszi már azt is, ha közelít felé. Az önismeretet nem lehet megspórolni, ha boldogtalannak érzed a kapcsolatodat, úgy gondolom, akkor ez ismétlődni fog. Kár azt várni, hogy majd mással másmilyen lesz, mert magadat viszed a következő kapcsolatba is.

maszkok.jpg

Válaszd a saját arcod! Ne vegyél fel álarcot, mindenki az eredetit szereti, nem az utánzatot.

 1. Nem szereted magadat eléggé

Kapcsolódik az előző ponthoz, ha nem ismered magad, akkor nem is biztos, hogy szereted magadat, de az is lehet, hogy már minden önismereti folyamaton túl vagy és nagyon jól ismered magadat, de nem tudod ezt elfogadni vagy szeretni magadban. Az is szükséges egy boldog párkapcsolathoz, hogy te is szeresd magadat, ha nem is 100%-ig, akkor azért legalább 80%, ha valakinél ez 10-20%, akkor ne lepődjön meg, hogy boldogtalanok a kapcsolatai, abban a kapcsolatban Te is benne vagy és a te részed elég boldogtalan és azt gondolom, talán a másik fél is hasonlóan van ezzel, mint Te. És két ember, aki 20%-ban szereti magát, hogy lenne már boldog? Ott játszma lesz és az igazunk keresése és folyamatos veszekedés. Nagyon sokat tudok neked ebben segíteni, persze a folyamaton Te mész keresztül, de tudok segíteni abban, hogy ez változzon. Erre is használom az EFT-t, érzelmi felszabadítás technikát.

sziv_no_lufikkal.jpg

 1. Hidd el, hogy van boldog párkapcsolat

Nem, tökéletes nincsen, olyan nincsen, hogy minden rózsaszín nincs nehézség és nézeteltérés, de ettől még lehet egy kapcsolat boldog, támogató és szeretetteljes.

Szóval a hited, mint azt írtam korábban is, meghatározza az életed és a történéseidet, ugyanilyen erővel a negatív hiedelmeidet elkezdheted felcserélni pozitívra is. Ugyanannyi erővel hihetnél jót is a másik nemről és hihetnéd, hogy te tudsz változtatni az életeden! Ha az ember nem változtat, akkor mitől várja, hogy legyen változás az életében?

 1. Negatív érzések

Bevallom a negatív gondolatok mellett a negatív érzések, félelmek, aggodalmak, csalódások azok, amik a legjobban kihatnak a párkeresésre és a kapcsolatban létezésre. A gondolathoz mindig társul érzés és fordítva, szóval nem lehet elkerülni őket. Csak van, akinek nehezére esik az érzéseire fókuszálnia, mert már olyan régóta nem figyeli őket, elnyomja őket. De érdemes, mert az érzés, mindig segít és mindig igaz, a gondolatod meg percről percre változik. Ebben megint egyértelműen jó segítség lehet számodra az EFT, érzelmi felszabadítás technika.

Most nehéz ismerkedni a járvány miatt, de elkezdheted a személyiség fejlesztést és saját magadat elfogadni és szeretni, így mire el tudsz kezdeni ismerkedni újra, már nem onnan kezded, ahol abbahagytad. Majd online elkezdhetsz ismerkedni és legalább lesz időtök igazán megismerni egymást.

Én a helyedben most ebbe fektetnék időt és energiát, a magadra szánt idő, sosem felesleges.

Mindig megtérül, de ehhez te is kellesz!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Képek: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9+1 hasznos tipp a karantén idejére

 1. Tanulj

Most kaptál időt arra, hogy tanuljál, fejleszd magad. Biztos nem mindenki, de sokan. Nagyon jó, ha most éppen otthon vagy, vagy home officeból dolgozol, akkor megnyerted az utazási időt, ennyivel máris beljebb vagy, ha már unod a filmeket, akkor akár fordíthatod az időt tanulásra, olvasásra. Egyre több távoktatás létezik és most szerintem még több lesz. Ha éppen nincsen munkád, akkor is jól jöhet, ha neki állsz most új ismereteket vagy szakmát tanulni vagy fejlesztheted az angol vagy egyéb nyelvtudásod, később biztosan örülni fogsz neki, hogy nemcsak tv-t néztél és ettél otthon.

 1. Meditálj

Nagyon hasznos időtöltés, ha megpróbálsz meditálni, ehhez nem kell egy óra, elég 5-10 perc főleg az elején, vagy, ha nagyon nem megy, akkor vezetett meditációt is tudsz hallgatni, nagyon sokan csinálnak most ilyen élő videókat is.

Korábbi cikkem: https://lelkiedzo.blog.hu/2019/11/14/5_1_ok_hogy_miert_jo_meditalni

meditacio_topart.jpg

 1. Táncolj, énekelj, hallgass zenét

Továbbra is tartom, hogy az immunrendszered annál erősebb, minél jobban érzed magad a bőrödben. Ha olyat csinálsz, amit szeretsz, akkor a félelem helyett pozitív érzelmek jönnek elő.

Korábbi blog bejegyzésem a stressz csökkentéséről:

https://lelkiedzo.blog.hu/2018/09/11/20_1_stresszoldo_modszer_amit_probalj_ki_ha_rossz_a_kedved

 1. Nevess

Nagyon jó hatással van az egész testedre, ha nevetsz. Ha már filmeket nézel, akkor érdemes lehet vígjátékot nézni. Bőven elég negatív hatás ér, ha híradót nézel vagy felmész a közösségi média egyéb platformjaira. A félelem helyett válaszd a humort.

Nevetős videóból egy: https://www.youtube.com/watch?v=Wk9-gkT2bI8&fbclid=IwAR3n18_G_KqH4ylvreLkyys2PuoV0c4vge2LpgHNAZxij6IpR9VP5-GVhgE

nevetes.jpg

 1. Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel, rokonaiddal, ahogy tudod

A szeretteinkkel való kapcsolattartás is nagyon fontos a félelem oldása és a szeretve vagyok érzés miatt. Hívjál fel olyanokat, akik egyedül élnek, beszélgess velük hosszabban. Nekik ez most kifejezetten nehéz lehet. Persze, akinek otthon vannak a gyerekei, ők most velük töltik az idejük nagy részét, ez is nagyon jó és hasznos, bár most valószínűleg nem így gondolják. Nincsenek könnyű helyzetben, de az is biztos, hogyha ezt az időt nevetve és játszva töltik el, akkor ez az időszak megmarad a gyerekekben.

 1. Mozogj

Nagyon sok online elérhető sportolási lehetőség van. Most ebből is egyre több lesz. Lehet jógázni és hiit mozgást végezni, vagy bármilyen aerobic vagy erősítő mozgást csinálni. Ha van otthon bármilyen géped, akkor nyilván az is segít. Ez is olyan, amiért a jövőbeli éned hálás lesz neked.

 mozgas.jpg

 1. Jótékonykodj

Sokan már el is kezdték, de segíts valahogy a környezetednek. Sokan ilyenkor arra gondolnak, hogy nem fognak jótékonykodni, mert nekik sincs pénzük. Nemcsak pénzzel lehet segíteni. De persze, pénzt is adományozhatsz, ha van. De segíthetsz az időddel, vagy bevásárolhatsz egy idős szomszédnak, vagy jelentkezhetsz önkéntesnek most nagyon sok helyre.

 1. Takaríts

A takarítás nagyon hasznos, mert törődsz a lakásoddal, most olyan helyeken is kitakaríthatsz vagy rendet tehetsz, selejtezhetsz, ahol eddig nem tetted. A tavaszi nagytakarítást is letudhatod. Mit tudsz kezdeni a kiselejtezett dolgokkal? Akár jótékony célra is felhasználhatod őket. Ha kint már minden rendben van, akkor pedig nézz befelé.

hazi_munka.jpg

9. Ismerd meg önmagad

Nekem ez az életem most már és nyilván ideírom, de úgy gondolom, hogy senkinek nem árt, ha megismeri azt, hogy működik, mik mozgatják, miről, hogyan vélekedik és miért. Nézz szembe a félelmeiddel, magaddal. Tegyél fel magadnak hasznos kérdéseket is. Mit szeretnél az élettől? Hogy képzeled el a jövőt? Mivel foglalkozol szívesen? Milyen lehetőségek vannak a pénzszerzésre? Mik a hosszú és rövid távú céljaid? Kik, azok, akik fontosak számodra? Mik fontosak még számodra?

Honnan jönnek ezek a gondolataid?

Láttad valahol?

100%-ig biztos vagy benne, hogy ez a saját gondolatod?

Folytathatod ugyanúgy is az életed, mint ezelőtt, vagy megkérdőjelezhetsz olyan dolgokat, amiket érdemes lenne.

Mit gondolsz a koronavírusról?

Honnan gyűjtötted az információt?

100%-ig biztos vagy benne, hogy ez igaz?

És, amit szeretnék mindenkihez eljuttatni, hogy ne félj, mert az immunrendszered a sok félelemtől (üss és fuss reakciótól) teljesen meg is állhat és csökkenhet az ellenálló képességed.

Így nem tanácsos félni, aggódni, szorongani, tudom könnyű mondani, de tenni is lehet ellene és ha nagyon nem megy, akkor keress fel bátran. Most extra akciós áron dolgozom a járványra való tekintettel.

+1 És azzal sincsen semmi baj, ha ezek helyett csak pihensz és feltöltődsz, úgy, ahogy neked jó. Nyomás ne legyen rajtad, hogy ezeket muszáj csinálni csak, ha szeretnéd. Ne aggódj és ne tegyél plusz terheket magadra, ha húzós volt az elmúlt időszak és sok volt a stressz, akkor most engedd meg magadnak azt is, hogy csak filmeket nézel és nem teszel semmit egész nap, ha ez esik jól. Kicsit kiszakadni a mókuskerékből az is jó. Lehet, hogy még nem találtad meg egy-két hét alatt, hogy mit is csinálnál, de azzal sincsen semmi gond. Figyelj magadra és arra, hogy mi esne jól és tedd azt. 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Képek: Pixabay

 

5 tipp, amit megtehetsz a nyugalmadért a koronavírus idején

Mindenki arra keresi a választ, hogy igaz.e vagy csak média pánikkeltés, ami most történik. Szerintem teljesen mindegy, ne erre keressük a választ, hanem arra, hogyan tudunk kicsit megnyugodni. Igaz vagy sem, hatással van rád, így van? Már attól nagyon ideges vagy, hogy hallgatod, a híreket vagy mindenki erről beszél körülötted. Akkor tegyél magadért és válaszd a nyugalmat.

Mit tehetsz magadért és a nyugdalmadért?

1. Higiénia

Moss kezet és tegyél meg mindent, amit tudsz a saját higiéniád és másoké miatt, ésszerű keretek között. Nyugtasd meg magad, hogy megtettél mindent. Ez első lépés, amit megtehetsz a nyugalmad miatt. Teljesen mindegy, hogy igaz vagy nem minden adat, amit tudsz vagy sem. De Te megnyugtatod a tudatos agyad, hogy én megtettem mindent. Pont, mint, amikor egy vizsgára készülsz. Én megtettem mindent, hogy mi jön ezután nem tudom. Hogyha olyat akar kérdezni a tanár, amit nem tudok, akkor tud olyat. Ha nem, nem. Én nem bagatellizálom a problémát. Lehet, hogy valaki megfertőződik, vagy valakinek hatással lesz a vállalkozására. Nem tudom, nem vagyok látó. Senki nem tudja. Ezt is el kell fogadni, hogy nem tudjuk mi lesz holnap. 

Örülj, ha esik az eső, mert, ha nem örülsz, akkor is esik. 
szappan.jpg2. Vitaminok

Ha megnyugtat akkor vegyél be vitaminokat, ami erősíti az immunrendszeredet. Véleményem szerint talán jobb hatékonyságú lehet a kapszuláknál az eredeti mindenből. De persze a kapszula vagy bármi más is sokat segíthet. Igyál citromos vizet. Készíts teát gyömbérrel, kurkumával, homoktövis porral, ami van. Echinacea tea is szuper. Szedjél c-vitamint. Bármit, ami megnyugtat tegyél meg második lépésnek az immunrendszered kívülről történő támogatásához. 
citrom.jpg3. Érezd magad jól a testedben

Miért nagyon-nagyon fontos ez?

Nem véletlenül írja mindenki, hogy bármi is van, ne pánikolj!
Miért írják? Szófordulat?
Nem, annál több.
Gondolom mindenki hallott már a stresszről (Selye János munkásságát érdemes megnézni).
Nem tudjuk mi lesz, senki a Földön nem tudja mi lesz, de ha tudnánk, akkor is, mit tudsz csinálni?
Helyzet a következő, megtudod, hogy van egy tigris valahol a közelben, és azon aggódsz 2-3-4 hete, hogy jön a tigris.
Mit üzensz a testednek?
Bekapcsol az üss vagy fuss reakció.
Ez már tény, nem én találtam ki, azt üzened a testednek, hogy GOND VAN, BAJ VAN, SOS. Az immunrendszered kikapcsol, mert hát arra nincs szükség, ha futsz a tigris elől.
Mi lesz?
Mire 3 hét múlva elér a tigris, te hulla fáradt leszel és futni sem tudsz, vagy infarktust kapsz attól, ha meglátod.
Maradj nyugodt!
Tegyél meg mindent, amit tudsz, moss kezet és stb., ami tőled telik és ennyi.
Mást nem tudsz tenni.
Ha aggódsz, félsz és szorongsz, akkor kifáradsz és legyengülsz.
Te döntesz, én felőlem egész nyugodtan pánikolhatsz és félhetsz, de meg is nyugodhatsz. Pont ugyanaz fog történni, ha tök ideges vagy, mint, ha nyugodt. Akármi legyen is az.

Nézd meg ezt a szuper videót: https://www.youtube.com/watch?v=50sprkZaRk0

Kövesd Dr. Bruce Lipton munkásságát.
halas_vagyok_mert.jpg4. Nyugtasd meg magad

Bárhogy, ahogy tudod.

Tedd fel saját magadnak a kérdést: Mitől tudnék megnyugodni?

Tegyél meg mindent azért, hogy csökkentsd a stresszt. Nyugtasd meg az idegrendszered, hogy támogasd vele az immunrendszered!

Tereld el a figyelmed a problémáról a megoldásra.

Csökkentsd a stresszt.

Egy korábbi cikkem: https://lelkiedzo.blog.hu/2018/09/11/20_1_stresszoldo_modszer_amit_probalj_ki_ha_rossz_a_kedved

Néhány most tiltólistán van, de amit lehet próbálj ki.

Nekem erre ott van az EFT módszere, amit tudok használni. De neked, bármi, ami segít ebben. Én azt gondolom, hogy az érzelmi felszabadítás technika a 21. század egyik legcsodálatosabb módszere, minden nap megerősödik ez most bennem.

Miért? Mert olyat csinál, amit nem sok minden tud.

Oldja a stresszt és csökkenti a negatív érzéseket.

Eddig azt gondolták emberek, hogy ezt nem is lehet. De lehet.

Na, ez az a pont, aminél azt mondom, hogy ezt csak akkor tudod, ha már átélted.

Addig nem tudod elképzelni, hogy valami, ami miatt sírsz és csak úgy tudod elmondani, azt később simán, sokkal nyugodtabban el tudod mondani. Ez az EFT (érzelmi felszabadítás technika) hatása.

Ingyenes kopogtatást is ajánlottam és tettem fel az oldalamra. 

Mit tehetsz MOST, hogy jól érezed magad a bőrödben?

Énekelj, táncolj, nézz valamit, ami vidám, pozitív.

Mindegy mi az, a lényeg, hogy érezd, hogy élsz.

5. Nézzük a dolgot másképp

Vegyünk fel egy másik szemüveget.
rozsaszin_szemuveg.jpg

Mi lehet ebben a jó? Van-e jó oldala? Lehet-e jó oldala és pozitív hatása ennek, ami most történik?

Az sem baj, ha ezt most nagyon erősnek érzed.

De mi van, akkor, ha esetleg lesz ennek pozitívuma is.

Mi van, akkor, ha most sok család hosszú idő óta először együtt tölti az idejét?

Mi van, ha most kapsz időt pihenni és a családoddal tölteni?

Mi van, akkor, ha most fognak tudni tisztázni olyan dolgokat, amikről eddig nem beszéltek?

Mi van, akkor, ha mivel nem tudunk menni sokfelé, most több gyerek fog születni?

Mi van, akkor, ha tanítani akar valamit a világnak?

Mi van, akkor, ha most jobban fogunk figyelni egymásra, az idősebbekre?

Mi van, akkor, ha felnyitja a szemed, hogy nincs is kontroll?

Mi van, ha arra is felhívja a figyelmet, hogy nem kellene annyi húst enni (denevért stb.)?

Mi van, ha arra, hogy többen szembenézzenek magukkal és a félelmeikkel (vírustól, betegségtől, bezártságtól, korlátozástól, anyagi veszteségtől)?

Mi van, ha arra figyelmeztet, hogy újra gondoljuk az oktatást és az egészségügyet?

Mi van, ha arra figyelmeztet, hogy becsüljük meg jobban az egészségügyben dolgozókat?

Mi van, ha arra, hogy ne legyünk közömbösek mások problémáira, távolinak tűnő problémákra? (Mit érdekel engem, hogy mi van Kínában?)

Mi van, ha azért történik, hogy most sok országban akár 2 hét karantén vagy több segítse a Földet és fel tudjon lélegezni, ha nem megyünk kocsival sehova?

Mi van, ha most sok munkahely megoldja a távmunkát, ami már régóta szükséges lett volna és így több embernek lehet munkája bárhonnan a világon?

Mi van, ha most egy csomó új lehetőség nyílik, ami a jövőben is hasznos lesz (elektronikus vényen történő rendelés, távkonzultáció a gyógyszeredről, így a jövőben sem kell annyit mászkálnia, annak, aki nincsen jól és az időseknek sem)?

Mi van, ha sok mindent ezentúl távban oldunk meg, távoktatás, távmunka, így sokkal kevesebben fognak kocsival közlekedni, ami a környezetre is pozitív hatással lesz és kevesebb autóbaleset is lesz, ami szintén vezető halálok?

Mi van miután ez lecseng sokkal hálásabbak leszünk és sokkal jobban értékeljük azt, amink van (szabadság, egészség, kenyér, munka stb.)? 

Mi van, ha sokkal elégedettebbek leszünk az életünkkel? 

Mi van, ha ennek sok pozitívuma is lesz?

Én nem tudom mire jó, de igyekszem így is megvizsgálni. Ha másra nem, arra mindenképpen jó neked is, hogy elterelje a figyelmed. Ajánlom figyelmedbe. Mindenki úgy szeret agyalni naphosszat, akkor gondolkozzon azon, hogy miért lehet ez jó? Arra próbálj összeírni változatokat.

Önismereti szempontból, amikor valami kimozdít az egyensúlyodból, az mindig valamit tanít. Ez az én véleményem. Nem kell vele egyetérteni.

Ez az én nézőpontom a világról, neked lehet más.

Nem szoktam válaszolni a hozzászólásokra, most sem fogok. Én leírtam a véleményem. Ez az enyém. Neked lehet más, én megengedem neked és attól még nem haragszom rád, még a barátom is lehetsz. De ez az én véleményem.

Ha úgy érzed, hogy szükséged lenne egy stresszoldó kopogtatásra, kövesd a Facebook oldalam.

Tegyél meg bármit, ami megnyugtat, amitől jobban érzed magad!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Képek: Pixabay 

 

 

 

 

 

5 ok, hogy miért figyelj oda jobban a szavaidra 2020-ban

Nem tudom, ki mennyire figyel oda arra, hogy mit és hogyan mond magának és másoknak, pedig sok előnye van, ha elkezdi az ember ezt tudatosítani magában.

Észre sem vesszük, de elég sok negatív információt küldünk a saját tudatunknak és persze másoknak is. Miért bántod magadat és másokat?

Egy kis odafigyeléssel hozzászokhatsz ahhoz, hogy a negatív kifejezéseket, szavakat lecseréld valami pozitívra. Neked és a környezetednek is jobb lesz ettől a szokásodtól.

 1. A rutin, avagy honnan jönnek a szavaink, kifejezéseink és mit értünk alattuk?

Te milyen szavakat, kifejezéseket használsz gyakran? Miért lehet fontos ez?

Sokszor használunk olyan szavakat, amiket gyerekként otthon sokat hallottunk. Biztos vannak ezek között kedves emlékek, de olyanok is, amikre nem szívesen emlékszel.

Márpedig akárhányszor kiejted ezeket a szavakat, kapcsolódik hozzá egy érzés és/vagy kép a fejedben és máris kihat a hangulatodra. Te pedig nem is érted miért lettél feszült. Vagy ha valaki más mond egy olyan szót, kifejezést vagy mondatot, amit sokat hallottál, de negatív élmények kapcsolódnak hozzá, akkor hamar megharagszol a másikra. Pedig ő könnyen lehet, hogy nem úgy gondolja, ahogyan te értelmezed, csak téged már annyira elvittek az érzelmeid, hogy mindegy is, mit mond a másik.

Hányszor fordult elő veled ilyen?

Újabb jel, hogy sokszor nem a másikra ember miatt vagy dühös!

Egy korábbi mondat, szófordulat vagy szín is kiválthat benned akár dühöt, haragot, szomorúságot stb.

Nagyon fontos tudni és tudatosítani, hogy elég különböző dolgot érthetünk bizonyos szavak alatt. Amikor azt mondod, hogy kreatív munkát szeretnél, ez mindenkinek mást jelent. Vagy az, hogy rend van a lakásban, ezt is máshogyan értelmezi két ember, pároknál gyakori vita téma lehet ez. Hol kisebb, hol nagyobb az eltérés, de jó, ha tudod, hogy a másik ember nem direkt rosszat akar neked, csak neki mást jelent egy adott szó.

 1. Cseréld le valami másra a negatív kifejezéseidet!

Ha valamelyik szófordulat nem tetszik, jobban tudsz változtatni, ha előbb észreveszed.

Sok olyan szó hagyja el a szánkat, ami negatív.

Valaki felidegesít, és azt mondod:

Hát megőrülök ettől!

Megőszülök!

Agyvérzést kapok tőle!

A sírba viszel!

Miattad van rossz kedvem!

Nem küldesz jó impulzusokat az agyadnak sem ezekkel a fent említett példákkal, és a másik embernek sem persze. Nem jó negatív dolgokat mondogatni. Még a végén bekövetkezik. Plusz másoknak is sokszor mondunk olyat dühünkben, amit nem gondolunk komolyan.

Kerüld ezeket a negatív mondatokat és cseréld őket bármi másra, ami pozitív, építő jellegű és/vagy vicces.

Én ha úgy érzem felidegesít valami vagy valaki, akkor elkezdem mondogatni, hogy megszépülök tőled.

Miért jó ez?

Egyrészt, ahogy kimondod, elveszi az élét a dühödnek, másrészt valami jót üzensz magadnak!

Próbáld ki!

A panaszkodást is megemlítem itt. Ha nem tudsz mondani valami felemelőt, akkor inkább ne is mondd.

Sajnos mi emberek gyakran a panaszkodással kapcsolódunk egymáshoz.

Neked is rossz napod volt? Nekem is.

A panaszkodás kihat a hangulatodra és másokéra is. Ráadásul, amire figyelsz, annak adsz több energiát, vagyis jobb lenne, ha pozitív dolgokat mondogatnál inkább.

A szó olyan, mint a méh: méze és fullánkja van. (Talmud)

 1. Nem mindegy mit adsz tovább a gyerekeidnek

Nagyon sok ember jár hozzám, aki gyerekkori sérüléseiről, „beakadt” mondatairól beszél nekem.

Van, aki nem kapott fagylaltot egyik délután a testvére pedig igen. Azt mondták neki a szülei, hogy ma nem érdemled meg. Egy gyerek ezt még nem tudja úgy értelmezni, ahogyan egy felnőtt. Ő leegyszerűsítve elraktározza a mondatatot: Nem érdemlem meg.

Hidd el, hogy fontosak a mondataid. Igenis kihatnak a szavak a tudatalattira is. 

Ha te is észrevetted már magadon, hogy olyan szófordulatokat használsz, mint a szüleid, akkor könnyen felismerheted, hogy milyen ereje van a szavaknak.

Persze, ha nem mondasz valamit, de teszel, az is fontos. De a szavainkkal és a csenddel is sugallunk valamit. Ezzel is üzenünk valamit például a gyerekeinknek, akkor lehet, hogy azt tanulja meg, hogy nem szükséges a kommunikáció vagy bármi mást.

A szavak mögött is mindig lapul érzés:

Mi jut eszedbe arról a szóról, hogy

- kiscica?

- hitel?

- adósság?

- naplemente?

- daganat?

szavak_1.jpg

Ha kötődik hozzá érzelem, gondolat, akkor nyilván üzensz vele a tudatodnak is és minden porcikádnak.

Ez minden szóval így van, valahogyan dekódolja őket az agyad. Éppen ezért fontos, hogy mit gondolsz, és mit mondogatsz sokat magadnak vagy a gyerekeidnek.

A szavak hatalommal bírnak. Beférkőznek a résnyire nyitott ajtón, vagy akár a kulcslyukon is. Beleakaszkodnak az egyénbe, és nemzedékeken furakodnak át. (Chloe Benjamin)

 1. Megfigyelheted a magyar nyelv szépségeit is

Vannak nagyon szép kifejező szavaink, például testvér, odaadó, szeretet, félelem, napraforgó. Néhány kifejezés mögött több van, mint elsőre gondolnánk.

Feladni

Sokáig azt hittem ez a szó negatív, de ma már nem így gondolok rá.

Számomra azt jelenti a feladás, hogy én mindent megtettem, amit tudtam, ami tőlem tellett, de nincs több ötletem, módszerem és akkor feladom. Kinek adom fel?

Mondjuk a Jóistennek, vagy az Univerzumnak, amiben hiszel, persze úgy könnyebb, ha hiszel.

Feladom neki, mert ők tudja, hogy mi a jó nekem, mit csináljak.

Képes vagyok rá

Van róla képem, vagyis el tudom képzelni, vagyis meg tudom valósítani. Ha valamiről képem sincs, akkor nem fogom tudni megcsinálni.

kepes_vagyok.jpg

 1. Milyen érzés van, amögött, amit mondasz

Nem mindegy, hogy milyen érzés van a szavaink mögött, esetleg kételkedés, bizonytalanság vagy kényszer.

Korábban én sem figyeltem oda túlzottan a szavaimra. Mondtam, amit gondolok. Kit érdekel? Ezzel a baj az, hogy hat ránk és az agyunkra.

De jó lenne… kezdetű mondat, miért nem csinálod meg?

Bárcsak…

Ide kellene menni.

A kell, kellene, muszáj szavaidat is érdemes megfigyelni.

Ki kényszerít rá? Te magadat vagy valaki más? Vagy ítélkezés, így kellene csinálni, így kellett volna. Ki szerint? Ki mondja meg?

Ha valamit szeretnél, akkor jelen időben fogalmazd meg.

Megcsinálom. Elkezdem. Megtanulom.

Nem kételyekkel.

Magabiztosan.

Figyelj a gondolataidra, mert szavaiddá válnak.
Figyelj a szavaidra, mert tetteiddé válnak.
Figyelj a tetteidre, mert szokásoddá válnak.
Figyelj a szokásaidra, mert ezek formálják jellemedet.
Figyelj jellemedre, mert sorsoddá válik.

Valahogy azt hisszük, hogy ha betűket formálunk és mondatokat alkotunk, akkor tudunk kommunikálni. De sajnos ez nem igaz. Sokszor mégis elmegy a kommunikáció.

kommunikacio_1.jpg

Írtam az erőszakmentes kommunikációról korábban. Itt olvashatod: https://lelkiedzo.blog.hu/2018/06/05/hogyan_kommunikaljunk

De fontos azt is megemlíteni, hogy nem mindenki ugyanazt érti egy adott szó alatt.

És a szavainkkal hatunk egymásra. Akár tetszik, akár nem. Ugye?

Meg tudunk bántani vele másokat.

Félelmetes, milyen ereje van néha egy szónak. Sorsokat sodor és életeket dönt. Egyetlen szó, amit nem kellett volna kimondani. (Wass Albert)

De tudunk vicceset is mondani vagy felemelőt.

Legyél kicsit éberebb arra, hogy mit mondasz, hogyan fogalmazol meg dolgokat.

Nagyon sokat elárul rólad.

És nagyon sokat árthatunk vele magunknak és másoknak. De használhatjuk jóra is a szavainkat, akkor miért nem használjuk jóra? Kezdd el még ma!

Egy bölcs mondás szerint a szavaknak 3 esetben van létjogosultságuk:

Ha segítenek vagy gyógyítanak, ha köszönetet fejeznek ki, és ha áldanak.

Az érzés, ami egy szó, mondat mögött meghúzódik, érződik, nemcsak, amikor szemtől szemben vagyunk egymással, hanem akkor is, amikor telefonálunk és nem látjuk a másikat, de akkor is, amikor üzenetet írunk. Bármit is írunk valakinek, minél fogékonyabb erre, annál jobban megérzi, hogy milyen szándékkal írtunk neki. De nemcsak a hangulat, sokszor más is átérződik egy-egy íráson.

Még egy indok, hogy foglalkozzunk az érzéseinkkel és a szavainkkal!

Mikor mondtál utoljára valami szépet valakinek?

Mikor ismertél el valakit utoljára?

Mikor mondtad utoljára a párodnak, szeretteidnek, hogy szeretlek?

Ki és mikor mondott neked valami kedveset utoljára?

ha_ma_meg_nem_hallottad_volna.png

A fentiek is „csak” szavak, de talán jobb kedved lett tőlük.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

5+ 1 ok, hogy miért jó meditálni

avagy meditálás kezdőknek

Nem vagyok egy nagy meditáló, de néha szoktam, illetve sokszor más módszerrel nyugtatom le magamat és az elmémet. Azért írok erről, mert korábban jött egy ilyen kérés. Most jutottam ide, hogy ezzel kapcsolatban is elmélkedjek.

Sokan, ha meditálásra gondolnak, akkor arra gondolnak, amire én is gondoltam régen, egy-másfél órás meditálásra, gyertyára és zenére.

A meditálás nem kell, hogy hosszú legyen. Egy 5-10 perces meditáció is igen eredményes lehet. (Ez olyan, amikor valaki lefekszik délután és alszik negyed órát). Az is jó, mert ilyenkor kikapcsolja a tudatos agyát. Ha valaki kezdő, akkor különben is érdemes ilyen időtartamú meditációval kezdeni és/vagy vezetett meditációt hallgatni, hogy kevésbé vigyenek el a gondolatok.

A legtöbb embernek ez a legnehezebb, hogy ne azon agyaljon eközben, hogy vacsorát kell csinálni, mosni kell vagy milyen sok a munkája és már előre utálja a holnapi napot. Itt a bal agyfélteke kikapcsolása a lényeg és a jobb agyféltekét próbáljuk előhívni.

Talán ezért is jó, ha rövid idővel kezded el, mert ennyi időt talán nem sajnálsz magadtól. 5 perce, ha nincs valakinek egy nap saját magára, az nem túl jó. Ott valószínű, hogy van valami emögött (megfelelési kényszer, túlzott kontroll stb.)

Nem egyszerű másra gondolni, mert ha az jár a fejedben végig, hogy csak ne agyaljak, akkor végig ez megy a fejedben. Szóval nem kell görcsölni és akarni, sikerül, ahogy sikerül. Ha elkalandozol, ne haragudj magadra, semmi gond.

lelek.jpg

Milyen előnyei vannak a meditálásnak?

1. Szánsz magadra időt

Nagyon jó, ha szánsz magadra mondjuk 10 percet, akárhogy is sikerül a meditáció, te szántál magadra és az egészségedre egy kis időt. Dicséretes dolog! Legyél büszke magadra! Idővel jobban megy majd. Mindenki kezdi valahol. Én legelőször azt csináltam, hogy belégzéskor valami pozitívra gondoltam, kilégzéskor negatívra. Mintha kifújnám a rosszat és be a jót.

Vagy azt is szokták javasolni, hogy először csak próbálj csendben lenni és nyugodt maradni, lehetőleg nem pörgetni az agyad.

2. Kilépsz a mókuskerékből egy kicsit

Eltávolodsz kicsit a problémától térben és időben. Nem azzal foglalkozol, nem görcsölsz rá. Éppen ezért lehet, hogy be is ugrik majd valami új és kreatív dolog. Persze, ha ezt is nagyon akarjuk, akkor kevésbé valószínű, hogy megtörténik. Csak legyél!

3. Lecsillapítod a gondolataidat, főleg a bal agyféltekédet

Idővel azért megtanulod, hogy egyre kevésbé gondolkozz ez idő alatt.

Egyébként ezt nemcsak meditáció közben próbáld időnként kerülni, hanem az életben is. Amin már agyalni kell ott, valami nem stimmel. Ott az agy és a szív összevesztek, ott lehet, hogy a félelem nagyobb benned, mint a szeretet. Gondolkodj azon mi lehet az oka annak, hogy ennyire feldúl téged bármi.

Emésztgesd azt a gondolatot, hogy mi lenne, ha nem nem agyalnál mindenen? Meglennél a gondolataid nélkül? Ki vagy te a gondolataid nélkül? Te a gondolatod vagy?

Itt egy videó egy agykutató hölgyről, aki agyvérzést kap egy reggel és átéli belülről, milyen, amikor elveszti a bal agyféltekéjét.

A videót itt érheted el: https://www.ted.com/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight?language=hu

Mit mond neked ez a videó?

4. Vizualizálj megnyugtató, pozitív dolgokat

Megpróbálhatsz pozitív képeket látni magad előtt, ez már a vizualizáció, de ehhez is jó, ha kicsit lenyugtatod magad. Mondogathatsz magadnak megerősítő mondatokat, amivel tudsz azonosulni.

Ne olyannal kezd, amit nem tudsz elhinni, mert akkor végig tiltakozni fog az elméd. Kezd kicsiben.

Büszke vagyok magamra, mert csinálom a meditációt mindennap és teszek magamért!

Büszke vagyok magamra, mert végre levittem a szemetet, lehet ez bármi, de kezd olyannal, amit igaznak érzel.

Véleményem szerint a 100% egészséges vagyok, (ha éppen beteg vagy), vagy van valamilyen egészségügyi problémád, nem "megy be", és csak feszültséget kelt, ami meditáció alatt nem szerencsés.

5. Csökkenti a stresszt, a negatív érzéseket

Mindenhol ezt hallod, hogy ne legyél stresszes. Na, de hogyan?

Nekem az EFT a bevált módszerem erre, de a légzés, meditáció is nagyon jó tud lenni.

Meg sok-sok dolog tud segíteni, hogy csökkentsd a stresszt.

Írtam erről korábban: https://lelkiedzo.blog.hu/2018/09/11/20_1_stresszoldo_modszer_amit_probalj_ki_ha_rossz_a_kedved

Persze, ha komoly a probléma, akkor ezek nem biztos, hogy önmagukban elegendőek lesznek, akkor érdemes segítséget kérni.

Az egészséged szempontjából is hasznos, ha nem stresszelsz, ha szánsz magadra időt, akkor később nem kell időt szánni a gyógyulásra!

+1 a végső célja a meditációnak egy magasabb fokú önismeret, a béke elérése

Tudok és merek saját magammal maradni percekre, később akár órákra.

Nem ijedek meg attól, amit tapasztalok, amilyen gondolataim jönnek.

A meditáció egy ugrás: először a fejtől a szívig, majd a szívtől a létig. Egyre mélyebbre és mélyebbre hatolsz magadban, ahol a számítgatásokat hátra kell hagynod, ahol minden logika értelmét veszti. (Osho)

Szóval, ha tudsz kitalálhatsz valamilyen rituálét magadnak, amikor magadra figyelsz és nevezd bárhogyan a lényeg, hogy segítsen neked kikapcsolni, csökkenteni a stresszt és közelebb kerülni saját magadhoz, ahhoz, hogy ki is vagy te valójában.

Minden meditáció elősegíti a megvilágosodást vagy rávilágít, hogy mi áll még az útjában.

(Rüdiger Dahlke)

Nyilván vannak a meditációnak magasabb szintjei, abban én nem vagyok még jártas, így én a saját véleményem tudom leírni. 

buddhizmus.jpg

Én elsősorban az EFT-vel kezelek embereket és stresszoldásra is ezt használom és vannak olyan részei, amik meditálásra is használhatóak.

Nekem ma már ez a meditációm, saját magam kezelése és most belekezdtem egy lelki béke gyakorlatba is, amit szintén EFT-vel csinálok.

Mindenki olyat válasszon, amivel tud azonosulni és be tud építeni a mindennapjaiba.

A cél, hogy kicsit csillapítsuk az elménket, a stressz-szintünket és szembe merjünk nézni saját magunkkal.

Aki kifelé néz, álmodik, aki befelé, felébred. (Carl Jung)

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Heinrich Nóra, 06-20-363-13-88

Képek: Pixabay

Nem jött össze a beach body?

10 leggyakoribb lelki ok a plusz kilók hátterében

Aki próbált már fogyókúrázni, az tudja, hogy ez nagyon nem egyszerű, eltervezem, de aztán lehet, hogy hamar abbahagyom a mozgást vagy az evésre nem figyelek oda. De ha mindenre figyelek, akkor sem biztos, hogy egy bizonyos kiló alá tudok menni.

Miért olyan nehéz lefogyni?

Azért nehéz lefogyni, mert itt is gyakran előfordul, hogy a tudatos agy és a tudatalatti ellentétben vannak egymással.

Végeztek erre sok kísérletet már. Egy ember azt mondja, hogy fogyni szeretne és mindent megtesz érte, de egy kineziológus simán kiteszteli, hogy valójában nem akar fogyni. (Ez amúgy az életben bármivel lehet így.)

Vannak ezzel kapcsolatban általánosabb és igazán egyedi esetek is.

Itt most főleg azokat fogom felsorolni, amik általánosnak mondhatók.

Gondolkoztál már azon, hogy lehet, hogy valaki sokat eszik és mégsem hízik? Esetleg ismersz is ilyen embert?

Vannak, akik azt mondják én már attól is hízom, ha elmegyek egy pékség mellett.

Na hát most akkor elmondom, hogy minden alkalommal, amikor elmész egy pékség mellett, az nem segít, még az is lehet, hogy hízol, de az biztos, hogy nem fogysz.

Rettenetesen káros, hogy mik futnak a tudatalattinkban.

Ezeket érdemes felderíteni és kikopogtatni :)

Nekem ez a technikám, a világon mindenre használom.

Plusz kilók leggyakoribb lelki okai:

1. Teher van rajtam

Ha úgy érzem teher van rajtam, sok a feladat, nem bírom, ennek a fizikai megnyilvánulása is lehet.

2. Teher vagyok

Ez talán még fontosabb, mint az előző. Úgy érzem teher vagyok mások számára, mert eltartanak, mert nincs munkám, mert nehéz eset vagyok, mert súlyos beteg vagyok.

merleg.jpg

3. Távol tartsam a másik nemet

Szintén igen gyakori. Így ugyanis Magyarországon kevésbé vagyok vonzó, vagyis nem fognak zaklatni, utánam szólni, bántani, molesztálni. Esetleg félek a másik nemtől. Erre olvastam egy példát.

Egy hölgy itthon Magyarországon mindig túlsúllyal küszködött, saját belátása szerint. Kb. 90-100 kg volt. De mivel újságíró volt azt hiszem, sokszor ment afrikai országokba, ahol a dundibb emberek vonzóbbak. Ott mindig 60-70 kg volt. És ez így változott, ahányszor jött és ment. Majd évek alatt rájött, hogy nem a fogyással van a baj, nem a testével, hanem a férfiaktól fél annyira, hogy mindig olyanná formálja magát, amilyen az adott országban kevésbé vonzó.

4. Bántanak, támadva vagyok

Ha bántanak és támadva vagyok, akkor igyekszem minél nagyobb lenni és így minél távolabb kerülni másoktól, mert hát szélesebb vagyok, így távolabb kerülök emberektől fizikailag is. És védőréteget is képzek magam körül a plusz kilók által. Ha egy gyereket sokszor kritizálnak, piszkálnak, kiabálnak vele, akkor nem csoda, hogy hízni kezd.

5. Szexuális gátlások

Félek a szexualitástól, van bennem valamilyen gátlás. Bűnnek tartom. Ezek is igen gyakran nem a tudatos agyunkban vannak, nem mindig könnyű észrevenni.

6. Szeretethiány

Valamit nagyon pótolni szeretnék az étellel, ami hiányzik. Mikor az ember magányos vagy annak érzi magát, nem kap elég szeretetet, vagy nem úgy, ahogyan azt ő a legjobban érzi, akkor is fordulhat a kajához.

7. Elhittem, hogy ez meg az hizlal

Az étel önmagában nem rossz. Például az olaszok este 9 órakor kezdenek enni és csak az előétel náluk a tészta, utána hús és stb. és éjfélig esznek. Akkor a tészta hizlal?

Ha azt gondolom róla és így eszem meg, akkor IGEN, ha azt gondolom, hogy nem akkor NEM.

De ez nem a tudatos agyadban történik, így nehéz észrevenni!

Mit gondolsz az alábbi ételekről? Van, amelyik egészséges és van, amelyik hizlal?

hambi_alma.jpg

Ha rosszat gondolsz az ételről, amit eszel, akkor azokat érdemes kikopogtatni, mert az étel önmagában nem olyan káros, mint, amit gondolsz róla.

8. Hiedelmek, tudat alatt futó programok

Bármi, ami étellel, fogyással, hízással, a testeddel kapcsolatban él benned és tudat alatt fut és negatív, az kihat a fogyókúrára, a testedre is. Ezek lehetnek károsak és időnként pozitívak is. Ismerek olyat, akinek ez pozitív. „Én bármit ehetek nem hízom.”

De sok olyan hiedelem is van, ami negatív, 30 felett hízni fogsz! A fogamzásgátló hizlal. Ezeket elhisszük és utána így élünk és még várjuk is, hogy hízzunk.

9. Nagyon rossz történt, amikor vékony voltam

Ha valami nagyon rossz történt veled, amikor vékony voltál (például beteg voltál), vagy egy bizonyos testsúlyod volt, akkor az agyad nem fogja engedni, hogy lefogyj olyan nagyon vékonyra, előtte kb. 5-6 kg-val megáll. Miért? Azért mert jót akar neked és nem akarja, hogy újra rossz dolog történjen veled. Az elsődleges célja, hogy életben tartson Téged. Milyen kedves :)

10. Úgy láttam jobb annak lenni, ami vagyok

Úgy láttam régen gyerekként, hogy túlsúlyosnak, dundinak lenni nem jó, a szomszéd néni visszataszító volt, ahogy rengett a hája, és most mindent eszek és nem hízok például. Elnézést, valaki pont így mesélte és gondoltam, hátha fontos lehet.

has.png

Összeszedtem a leggyakoribb okokat, de mint látható azért nem fedtem le mindent és a tudat alatt futó programok olyan sokszínűek mint mi emberek :)

Ha úgy érzed, hogy kipróbálnád a fogyásnak ezt az új módszerét vagy megkönnyítenéd a fogyást ezzel a módszerrel, akkor gyere el hozzám.

Ha tetszett, akkor oszd meg :)

Elérhetőségeim:

Heinrich Nóra

Honlap: www.lelkiedzo.hu

E-mail: lelkiedzo@gmail.com

Telefonszám: 06-20-363-13-88

Képek: Pixabay, saját

 

 

Mit vesz át egy gyerek a szüleitől?

avagy nálunk így szokás

Nálunk így szokás

Ez a mondat, valamiért mindig felzaklatott és mindig úgy éreztem na és? Attól még nincs megmagyarázva egy-egy szokás, cselekedet. Régen szokás volt a rabszolgatartás, vagy az, hogy a nők nem tanulnak. De a disznóölés is egy szokás, és szerintem nem oké. De ez az én véleményem, mint minden, amit írok :) Én is csak a saját nézőpontomból tudok írni, milyen meglepő :) És nem kell nekem hinni, csak gondolkozz el rajta, nem miattam, mert nekem mindegy, ha úgy éled az életed, ahogy eddig. De ha nem jó úgy az életed, ahogy eddig tetted, akkor gondolkozz el teljesen más lehetőségeken. Ha jó az életed, ne olvass tovább :)

Az alábbi képről eszembe jutott több dolog is.

onutalat.jpg

Ez így van, de a világon mindennel.

A gyerekek nagyon sok mindent lemásolnak. Most azt hagyjuk, hogy nem véletlenül születnek oda, ahova, mert az is igaz lehet, kinek-kinek hite szerint.

De ha mi sok zöldséget eszünk és élvezettel, nem utálattal és nem azért mert kell, akkor ezt fogja látni, ezt fogja megszokni és ez lesz neki természetes.

Ha mi sokat sportolunk, akkor az.

Ha mi sokat szidjuk a szomszédot, az embereket általában akkor az.

Ha nekünk semmi sem jó, akkor az.

Ha mi úgy megyünk dolgozni, hogy utáljuk, akkor az.

Ha boldogtalan párkapcsolatban élünk akkor az.

Ha feszültek vagyunk és rohanunk mindenhova akkor az.

Ha sok édességet eszünk, akkor azt.

Ha kényszeresen takarítjuk a lakást, akkor az.

Ha nem szeretjük a testünket, ha fogyózunk állandóan, ha sírunk a mérlegen, akkor az.

Ne lepődjünk meg, amikor a gyerekünk nem olvas, hanem kütyüzik, mert mi is ezt csináljuk. Még ha a munkát csináljuk is a gép előtt, akkor is ezt látja, vagyis nem azt, hogy olvasunk.

Te sokat olvasol és ezt látja a gyermeked?

De ezek olyan dolgok, amik talán szembetűnőbbek, de az nem, hogy pont úgy fog másokhoz viszonyulni, ahogyan mi is. Lemásolja az érzéseinket egy adott dologgal kapcsolatban. Pont olyan feszülten megy óvodába, ahogy mi is mentünk, vagy ahogyan mi érezzük magunkat, amiért be kell mennie. Pont olyan feszült lesz reggel, amilyenek mi is, mikor dolgozni indulunk. Persze, hogy átveszi és érzi, hogy feszültség van, és hát kifejezi akár a saját nyelvén.

Ha mi otthon boldogtalanok vagyunk a férjemmel, akkor ezt fogja látni és ez lesz neki a normális.

Ha sokat veszekszünk, akkor ezt fogja látni és esetleg elraktározza a tudatalattijába, hogy egy párkapcsolat ilyen, a házasság ilyen.

Miért is nem akarnak az emberek párkapcsolatot és házasságot? Lehet, hogy ezért?

Mert hát mi a normális? Valójában minden és semmi. Amit otthon látok, az az etalon, hiszen mihez tudnám viszonyítani az életem, ha nem ehhez?

Nagyon figyelj oda magadra! Nagyon figyelj oda saját magad miatt is, hogy boldog legyél, élvezd az életet, szeresd az embereket, találj kihívást a munkádban, vagy szeresd, amit csinálsz.

A gyerekek utánoznak, és nem azt amit MONDASZ!

Cigivel a szádban, nem lesz túl hiteles, hogy ne dohányozz.

Pont azt fogja csinálni, amit te is. Nem mindent, mert van, ami nála már ki fogja verni a biztosítékot és akkor azt mondja, hogy na ezt nem. De egy nap rengeteg inger ér minket, minden szokást nem tudunk megkérdőjelezni, így sok minden beépül.

Nem szoktuk megkérdőjelezni, hogy ez jó így, hogy ekkor és ekkor kelünk? Hogy ezt esszük reggelire? Hogy jó az, hogy türelmetlenek vagyunk a postán sorban állva? Ezek olyan természetesen beleolvadnak az életünkbe, hogy nem kérdőjelezzük meg a szokásainkat.

Tudod mihez kell bátorság és odafigyelés, vagy nevezzük fancy módon tudatosságnak, ahhoz, hogy megkérdőjelezd a szokásaidat.

Megkérdőjelezni az addigi szokásaidat, meggyőződéseidet, hitrendszered.

Most arra kérlek, hogy egy nap, ha hajlandó vagy rá, akkor kérdőjelezd meg a szokásaid, a rutinod, gondolataid és figyeld az érzéseidet.

Szeretsz akkor kelni, amikor kelsz?

Szereted azt reggelizni, amit?

Szereted úgy elfogyasztani, ahogy?

Egyáltalán reggelizel?

Milyen érzésekkel mész munkába?

Szereted a kollégáid? Felemelnek?

Szereted, amit csinálsz? És azt, ahogy?

Gyakran panaszkodsz?

Türelmetlen vagy, ha sorban állsz?

Van időd magadra?

Tudsz pihenni?

Honnan jönnek ezek a szokások?

Boldog vagy???- ha nem, akkor pedig változtass

Szeretnéd ezt átadni a gyerekednek? Ezeket a szokásokat, és ezeket az érzéseket, amik benned vannak?

Akkor változtass!

Az idő és az élet (ebben a testben) elmúlik, nem örök, így ha valamit szeretnél megcsinálni, akkor kezdd el.

Kérdőjelezd meg a tudásod. Ne ragaszkodj hozzá és a nézeteidhez.

Mindig gondolj arra, hogy a tudósok mennyi mindent nem tudnak és még mindig keresik a választ egy csomó dologra, vagy nem mondják el nekünk és bizonyos dolgokra van válasz, csak még hozzád nem jutott el.

Soha ne ragaszkodj az igazadhoz foggal-körömmel, mert a tudás változik.

Jóbarátok jelenet, örök kedvenc:

https://www.youtube.com/watch?v=HCGc4fc8s44

Amit mi tanulunk az iskolában elavult sokszor, ne hagyatkozz kizárólag arra.

Ez főleg nagyon okos tanult embereknél szokás, hogy ő mivel elvégzett egy halom iskolát és 20-25 évig tanult az iskolában azt gondolja, hogy ő mindent tud. Sajnos nem. Először is maximum egy terület anyagát ismered meg, nem az egészet nézed egyben. És mennyi mindent nem tanítanak az iskolában.

Erről már írtam: (https://lelkiedzo.blog.hu/2019/06/20/5_ok_hogy_miert_ne_a_kituno_tanulas_legyen_a_cel

Az ember azért ragaszkodik a hitrendszereihez, szokásaihoz, mert ebből rakja össze magát.

Én ez vagyok, ilyen és ilyen. Én egy okos, több diplomás ember vagyok, aki nyelveket beszél. Nekem ne akarjon már valaki megmagyarázni bárki bármit, mert hát én többet tudok bárkinél. Vagy én ilyen vagyok és nem tudok változni. Miért nem? Az baj, mert csak a változás állandó ezen a világon, ha te ragaszkodsz bizonyos viselkedésedhez, tulajdonságodhoz, szokásodhoz a saját életedet teszed vele nehezebbé.

Sokan azért félnek ezeken változtatni, mert ha ezeket elengedem, akkor ki vagyok?

ki_vagyok_en.png
Szerintem egy fontos lélek vagy, egy jelentős része a nagy egésznek és van itt helyed és dolgod, de ha telerakod magad egy csomó dologgal, amihez ragaszkodsz foggal körömmel, akkor a lényeget elszalasztod, a lényedet :).

Annyira ragaszkodsz a szokásaidhoz és sokszor a múlthoz, mert köt valakihez, mert így csináltuk otthon. De te nem ettől tartozol a családhoz, mert te is úgy csinálod a sütit, ahogy a nagymama, egész más miatt.

Az emberek nagy része nem hajlandó változtatni, nem hajlandó más információkat beengedni, nem hisz el új dolgokat.

Nekem ezzel is sokszor szembesülni kell sajnos. Na nehogy már ez működjön.

Miért találod te ki ezt előre?

Tudom hatalmas pofon lenne neked, ha kiderülne, hogy mégis, mert akkor a hitedet a tudományban én megdönteném. És azt nem lehet, mert akkor mi marad? Akkor miben tudok hinni? Akkor mi igaz?

Hát ez az.

Mi az igazság? Van ilyen? És tényleg te vagy a tudója? Nem lehet máshogy van?

Ha Te boldog vagy és kiegyensúlyozott, akkor a te hitrendszered, a te meggyőződéseid nagyjából a helyükön vannak.

De ha boldogtalan vagy, stresszes, feszült, akkor valami vívódás van benned.

Lehet, hogy a szíved és az agyad között? A tudatos részed és a tudatalattid között?

Senki nem tudja a tutit, én sem.

Nekem sokat segít, ha megvizsgálok bizonyos helyzeteket, szokásokat. Honnan jönnek? Miért így viselkedtem? Mi irányított? Mi vezérel?

Általában sajnos két dolog vezérel minket és inkább utóbbi. A szeretet és a félelem. Mi egy félelem alapú társadalomban élünk. Ha nem így lenne nem így nézne ki egy híradó. Nem ilyen cikkek lennének.

Miért nem mersz változtatni?

Miért nem mered otthagyni a munkád?

Miért nem mersz máshogyan gondolkozni?

Mert félek, hogy nem lesz elég pénzem.

Mert félek, hogy elítélnek mások.

Mert félek, hogy kinevetnek, elkönyvelnek hülyének.

Mert félek, hogy nem fognak szeretni.

Ezek alapvető félelmek és mindenkiben ott vannak.

A kérdés, az, hogy hagyod? JÓ így neked?

Mindig félni? Szerintem ne félj.

Istenhívő embernek is elmondják, hogy bízd magad a Jóistenre.

Persze ez sokkal nehezebb, mint mondjuk.

De próbáld meg.

Hány olyan történetet hallottál már, ahol az emberek azt mondják és akkor mikor rájöttem, hogy egy vasam sincs és elengedtem a félelmet, akkor jött hirtelen a megoldás.

29Gondoljátok meg, két veréb ára egy fillér, mégsem pusztulhat el közülük egy sem mennyei Atyátok tudta nélkül!30Ő még a hajszálaitokat is számon tartja,31tehát ne féljetek! Ti sok verébnél értékesebbek vagytok a számára!” (Bibliai idézet)

Kívánom mindenkinek, hogy átgondolja, hogy ő mit tanult a szüleitől, mi az, amit otthon látott és mi az, amit most átad a gyerekének?

Ha ezek közül van olyan, aminek nem örülsz, de nagyon természetes és nehezen tudsz rajta változtatni, várlak sok szeretettel.

Elérhetőségeim: 

Heinrich Nóra, 06-20-363-13-88

E-mail címem: lelkiedzo@gmail.com

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Facebookon is fent vagyok Lelki edző néven.

Képek: Pixabay