Coaching + EFT

Lelki edző

Lelki edző

Mi az áldozatszerep és mit tehetsz ellene?

2021. augusztus 22. - Lelki edző

Ez a téma nem sok embernek fog tetszeni, de azért írom, hátha mégis valakinek segít. Elfogadom, ha továbbra is ugyanúgy szeretnéd nézni a világot, ahogyan eddig. De mi van, ha lehet máshogyan is?

Sokan nem szeretik, hogyha azt hallják tőlem, hogy „te tehetsz saját magadért.”

„Minden belőled indul ki.”

Esetleg „te vonzottad magadhoz.”

„A másik ember sosem hülye.”

„Te vagy felelős a saját életedért.”

„Te csak magadat tudod megváltoztatni a másik embert nem. De nem is kell.”

Az emberek nagy része, ezeket utálja hallani. Nem ért vele egyet. Zsigeri szinten tiltakozni kezd ellene. Hatalmas ellenállást vált ki a legtöbb emberből és lehet, hogy belőled is. Abszolút megértem. Nem így nevelnek, hanem úgy, hogy védd magad. Keress bűnbakot. Ami picit aggasztóbb, hogy idővel meg is szokjuk az „áldozat” szerepet.

Ha nem sajnálnak minket, ha mások nem szomorúak a „szerencsétlenségünk” miatt, akkor meg is sértődünk. El is várjuk egymástól, a sajnálatot, ezt hisszük empátiának. Pedig ez sajnálat. Óriási különbség van a kettő között. Legyünk empatikusak, érezzük át, mit érez a másik, legyünk mellette, nyugtassuk meg, de a sajnálat az más.

Miért?

Mert, amikor sajnálsz valakit, akkor ő is érzi, hogy „lesajnálják”, hogy ő most sajnálatra méltó helyzetben van, ő most olyat tesz, vagy olyan történt vele, amiért sajnálni kell. De ez nem jó. Hosszú távon semmiképpen nem. Mert az ember benne tud ragadni. Sokszor szeretjük, ha sajnálnak, kevés eszköze van egy embernek, hogy „szeretetet csikarjon ki a másikból”. De ez nem szeretet. Ez inkább figyelem és energiakunyerálás.

Mind csináljuk, de jó, ha erről leszokunk, mert teljesen felesleges.

Nagyon nehéz ezt az új gondolkozásmódot befogadni annak, aki először hallja.

Miért?

Nem ezt tanuljuk, nem ezt halljuk. Úgy növünk fel, hogy azt tanuljuk meg keressünk egy ellenséget, külső kifogást, valakit vagy valamit, amit utálni lehet. Már a gyerekek is így játszanak, (volt szerencsém hétvégén megfigyelni). Keresnek egy ellenséget és ő a szörny, a gonosz, aki kergeti őket. Mindig fogsz találni ellenséget és olyat, akit okolhatsz. Ha neked ez jó, akkor tegyél így. Viszont így sajnos áldozat szerepben maradsz és ezt a valakit egész nap cipeled magaddal gondolatban, tudat alatt.

Az iskolában is azt tanuljuk, hogy mi semmiről nem tehetünk. Mi elvesztettünk egy csomó háborút, de nem mi tehettünk róla, hanem a körülmények. Továbbá az iskolában a diákok csöndben ülnek, a tanár beszél. Úgy érezzük és el is hisszük, hogy nekünk nincs ráhatásunk az életre. Nehéz ebből kimászni. Erre rájön, amit biológia órán hallunk. Mindegy mit érsz el, mindegy mit csinálsz, a genetika, az genetika és veled is az lesz, mint a szüleiddel és az ő szüleivel és a felmenőiddel. Bármit teszel, jó eséllyel te is meghalsz majd abban a nyavalyában, amiben a felmenőid, Biztos, hogy ez igaz?

Akkor mindegy, hogyan étkezem, mindegy mozgok-e, tanulok-e, dolgozom-e, utazom-e, ugyanaz lesz, mint a szüleimmel. Csak az a kérdés vajon melyikre hasonlítok jobban és akkor majd velem is az lesz. Akkor igazából áldozatok vagyunk, annak születünk és élhetünk, ahogyan akarunk, akkor is az lesz, ami a génjeinkbe van kódolva.

Ez szomorú, és lehangoló. Lehet így élni, csak minek?

Nem csoda, hogy annyi ember iszik, cigizik, kábítószerezik és valamilyen függő. Dobjuk fel az életünket a halálig valahogyan, hiszen úgyis mindegy!

Ha ebben szeretnél hinni és így éled az életed, akkor tedd ezt. Én nem akarom ezt hinni, mert úgy gondolom van más út, van más választásunk!

És jött Dr. Bruce Lipton, aki be is bizonyította és alá is támasztotta, hogy nem a génjeinkben van a hiba. Az semmi rosszat nem tesz.

Mi a bizonyíték erre?

Kutatások, amiket végzett. És például azok a babák, akiket örökbe fogadnak. Ők is ugyanolyan betegségben halnak meg többnyire, mint a befogadó családtagjai, pedig ugye nem egyeznek a génjeik. Hogy lehet ez?

Sokkal jobban meghatároz a környezeted, mint a génjeid.

És ez miért jó hír?

Mert akkor nem vagyunk a génjeink áldozata. Akkor tehetünk magunkért.

A minta az, ami öröklődik.

Amit otthon látunk, az sokkal jobban hat ránk, mint bármi más.

A minta, az érzéseink és a megküzdési stratégiáink öröklődnek véleményem szerint és, amit látunk és hallunk, amíg felnövünk. Ma már annyi módja van annak, hogy változtassunk azon, amit magunkkal hoztunk, amit láttunk. De persze tenni kell érte/ellene, különben nem lesz változás.

Hogyan ismerheted fel az áldozat szerepet?

Az áldozat szerep jellemzői:

 • folyamatosan panaszkodik
 • önigazolást keres
 • minden probléma forrását kint keresi
 • haragszik a világra, Istenre, főnökére, szüleire, politikusokra, és mindenkire
 • sokszor szenved és elégedetlen
 • folyamatosan frusztrált, türelmetlen és dühös
 • másokat hibáztat, ő semmiről nem tehet (ellenségkép)
 • várja, hogy az élet megtörténjen vele
 • várja a pofonokat és csapásokat, amiket meg kell majd oldani
 • hisz az eleve elrendelésben
 • folyton megsértődik

Fontos megemlíteni, hogy van az áldozat szerepnek előnye is, mint a világon mindennek. Ha nem lenne, senki nem érezné magát áldozatnak még öntudatlanul sem.

Mi az előnye?

Nem kell felelősséget vállalni, meg lehet bújni a tömegben és hagyni, hogy az élet megtörténjen velünk. Nem kell döntést hozni sem. A fájó és súlyos érzéseinket rá tudjuk kenni a másikra azonnal.

Begyűrűzött sok nézőpont, technika, ezoterikus tan is akár, ami a múltban keresi az okokat. Fontos a múlt, de ha mindig ott maradsz, az nem jó. Az előző élet is hat ránk, azért vagyunk itt, és sok minden hatással van rád, de ha bármivel kapcsolatban elhiszed, hogy ezek végérvényesen meghatároznak, akkor csak egy áldozat leszel, nem pedig cselekvő! Van választásod! Mindig!

Pont azért vagy itt, hogy változz és változtass azon, ami nem jó neked!

És sokan még mindig ott tartanak, hogy a szüleiket hibáztatják az életük alakulásáért.

Mit is lehet tenni ez ellen? Először is észre kell venni, hogy nem így van. Aztán vedd vissza az erőd és tanuld meg a leckét és lépj tovább ezen, akkor fogsz fejlődni. Tanuljunk meg szeretni és befogadni a szeretetet, akkor nem lesz szükség rá, hogy kicsikarjuk a másikból ilyen-olyan módon. Vagy megtanulhatjuk, hogy mindig szeretve vagyunk, szeretni önmagunkat is és akkor nem kívülről várjuk majd mindezt.

Itt és most hogy érzed magad?

Ez a fontos.

Megint átmentünk egy olyan világba, ahol mindenki érteni szeretné, hogy mi történik vele. Igen, fontos lehet, de ez akkor sem segít, ha az érzéseid ugyanazok maradnak. Na azon érdemes változtatni, az érzéseiden, abból kevesebb is van, mint gondolatból.

A másik probléma, hogy nagyon sokan összetévesztik a figyelmet a szeretettel. Ha a figyelemre várok, elvárom, akkor áldozattá teszem magam, mert ha nem figyelnek rám, akkor rosszul érzem magam. Ezt gyakran gyerekkorban tanuljuk meg.

Sokan azt mondják, hogy az áldozat másik oldalán egy agresszív fél áll. Ez előfordul, de nem feltétlenül kell így lennie. Ha az ember megtanulja az asszertív viselkedést, akkor nem az egyik végletből a másikba ugrás a cél, hanem az, hogy szeretettel forduljunk mindenki felé. Magunk felé is.

Én az egyetlen fontos, hasznos és eredményes útnak az önismeretet tartom és egy másfajta nézőpontot. Tájékozódjuk minden téren. Ha mindig ugyanazt olvasom, mindig ugyanazt hallgatom és nem is vagyok hajlandó mást beengedni az életembe, akkor nem lesz változás. Kérdőjelezd meg, amit biztosnak, igaznak és foggal körömmel védhetőnek gondolsz az életedben. A meggyőződéseid pont a korlátaiddá tudnak válni. Ezek a mondatok legyenek gyanúsak:

Én ilyen vagyok.

Minden férfi ilyen.

Minden nő olyan.

Minden jobboldali, minden baloldali.

Minden budapesti.

Hatalmas általánosítások is ezek.

Honnan jönnek ez a gondolatok? Mikor alakítottad ki őket?

Hol láttad?

Miért hitted el igaznak?

Tudod, hogy honnan tudod, hogy nem igaz? Ha egyetlen egy ember van a világon, akire nem igaz, akkor ez nem egy általános igazság.

Kinek hiszel?

Miért pont neki(k)?

A meggyőződéseid jelentős részét 6 éves korod előtt alakítottad ki. Márpedig, ha így van, akkor biztos, hogy minden tekintetben bölcs voltál? A Mikulásban is hittél akkor még. Azon a szinten vontál le következtetéseket az életre vonatkozóan. Valamit, ami megtörtént veled megmagyaráztál magadnak, hogy túlélj, ez rendben van. De biztosan ez az igazság? Te honnan tudod, hogy mi az igazság?

Én sem tudom.

Én is sokáig egy bizonyos módon gondolkoztam, de attól nem voltam boldog és mindig frusztrált voltam. Nekem ez a szemlélet segített, hogy örömtelibben lássam az életet és visszavegyem az erőmet az életem felett és ne érezzem magam mindig áldozatnak. Előfordul velem is, de tudom és értem, hogy van választásom, ha megváltoztatom a tudatalatti programjaimat :)

Neked is ezt tudom ajánlani!

A meggyőződéseid, hitrendszereid tartanak vissza a fejlődéstől és még meg is erősíted magad ezekben, hiszen nagyon igaznak tűnnek. Igen, mert ezt hiszed és így ezt is látod és érzékeled a világban.

„Akár hiszed, hogy sikerül, akár nem, mindenképpen igazad van.” (Henry Ford)

Mi van, ha tényleg a tudatalatti hitrendszered alakítja a külső világodat?

Érdemes akkor bármilyen csata, háború, vita egy másik ember, másik véleményével kapcsolatban? Nem.

Mert neki is igaza van a saját nézőpontjából.

Miért olyan fontos, hogy igazad legyen? Kinek fontos az igazság? Melyik részednek?

Hidd el a másik ember is alá tudja támasztani ezer érvvel és saját tapasztalattal a nézőpontját, csak nem vagy nyitott, hogy meghallgasd.

Legyél nyitott arra, hogy igenis van választásod és vállald a felelősséget az életed alakulásáért. Vedd vissza a saját erődet! Többre vagy képes, mint most hiszed! Csak egy teljesen más eszközzel és logikával érdemes megközelíteni.

Elfogadom, ha szerinted nem így van. De mi van, ha mégis lehet ezen változtatni és egészen máshogyan, mint azt most hiszed? Olyan módszerrel fogok segíteni, amiről még talán nem is hallottál.

Ha elakadsz és segítségre van szükséged, akkor keress meg bátran.

 

A tükör

Saját vélemény következik a tükörkifejezésről, annyian használjuk, de talán nem mindenki ugyanazt érti alatta. Valaki használja valaki talán nem is hallott még róla, pedig létezik. Még óvodában is voltak, akik tükröt mutattak a másikra. Te is „játszottál” ilyet? Amikor azt mondta rád valaki, hogy buta vagy, akkor mutattad a kezeddel és mondtad, hogy tükör. Az az érdekes, hogy ez igaz.

Ebben a blogbejegyzésben azt a megközelítést jelenti a tükör, hogy minden, amit másban észreveszünk, ami zavar és dühöt vagy ellenérzést vált ki bennünk, azért van, hogy észre vegyünk magunkban is. Na, nem ugyanolyan mértékű ez általában, de biztosan megtalálható bennünk is.

A pszichológusok úgy vélik, hogy minden, amit másokban látunk, észreveszünk fejlődésre, tanulásra is ösztönözhetne minket. De általában nem ez történik.

Nem tanulunk a tükörből. Nem is tudjuk sokan, hogy ez van. Nem is szívesen nézünk bele a tükörbe, inkább a másikat hibáztatjuk és rá vetítjük ki az összes problémánkat, mert az enyhülést hoz, nem megoldást, de enyhülést.

Ingyen önismereti lecke lehet bárki számára, ha megfigyeli azt, ami kibillenti az egyensúlyából, ami felidegesíti.

Ha valaki csúnyát mond rám, akkor benne is megtalálható ez a tulajdonság, de ha engem is felzaklat, akkor bennem is.

Számomra azt jelenti, hogy amit látok a másikban és zavar, az saját magamban is zavar, ha nem is annyira, mint benne, de legalább 1%-ig (0-100-ig).

tukor_hegy.jpg

De a tükör a pozitív tulajdonságokra is igaz, ha úgy látom, hogy a másik milyen kreatív, vicces, kedves, akkor ez rám is igaz, bennem is megtalálható :) A negatívval nem szívesen azonosulunk és azt mondjuk, hogy nem én márpedig nem vagyok ilyen. Én nem vagyok olyan panaszkodós, agresszív, ügyetlen, negatív, elégedetlen, nárcisztikus, mint a másik. Nem is vagy annyira olyan, de ha egy 100-as skálán nézzük nagyon valószínű, hogy benned is van valamennyi, különben nem idegesítene fel. Ez egy olyan részed, amit nem fogadtál el magadban, talán még észre sem vetted, és kivetíted a másikra öntudatlanul, de addig kapod, míg el nem fogadod, hogy benned is van egy ilyen rész. Ha te egy barna hajú nő vagy nem leszel ideges attól, hogy csúnya vörös hajú fiúnak neveznek, mert nem vagy az, igaz? Ideges csak attól leszel, ami betalál. Érdemes lehet megvizsgálni. Persze ehhez nem árt némi önismeret. A tagadás nem segíti ezt. Biztosan lesznek olyanok, akik nem értenek egyet ezzel. 

Juliannieből internetes oldalról kimásoltam a Dalai Láma tükör törvényét:

„Dalai Láma – A Tükör törvényei:

 1. 1. Minden, amit a másikban kritizálok, ami ellen harcolok, az bennem van.
 2. Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál, és azt sértőnek találom, az nincs feldolgozva bennem.
 3. Minden, amit a többiek kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarják változtatni, és ha ez engem nem sért, akkor az az ő feldolgozatlan problémájuk, tökéletlenségük, melyet rám vetítenek, mert nem tudnak szembenézni vele önmagukban.
 4. Minden, amit én a másikban szeretek, az bennem is megvan; magamban szeretem, mert felismerem magam a másik személyében, mivel az egylényegűségünk mutatkozik meg.”

Én nemcsak a buddhizmus tanításainál hallottam erről, hanem egy pszichológus könyvében olvastam először. Colin C. Tipping Sorsfordító megbocsátás könyvének egyik tanítása ez. Minden, ami másban zavar azért van, hogy észre vedd és változtass rajta magadban.

Mert magadon tudsz változtatni, de a világon sajnos nem.

„Tegnap okos voltam, meg akartam változtatni a világot. Ma bölcs vagyok így magamat változtatom meg.” (Rumi)

Élj úgy, hogy a tükrök, akiket magad körül látsz, tetszenek neked.

Minden ember, akivel találkozol felnagyítja valamelyik tulajdonságodat, hogy vedd már észre, ismerd el, és változtasd meg.

Mert, amíg nem is tudsz róla, hogy ilyen vagy olyan vagy, esetleg van egy részed, ami olyan, lehet, hogy csak egy emberrel a Földön, de lehet, hogy egyszer-kétszer voltál ilyen régebben és haragszol mélyen erre a részedre, addig nem is tudsz változtatni rajta.

Mit tudok tenni?

Egy út van: befelé!

Magadon tudsz változtatni, az sem egyszerű. De másokon változtatni lehetetlen!

Ki vagyok én?

Erre a kérdésre akkor kapod meg a választ, ha ezeket a tükröket felismered.

onismeret_1.jpg

Ez azt jelenti, hogy a másik bármit mondhat, tehet, mert tükör?

Nem, nem azt jelenti. A határainkat mi húzzuk meg. Az önismeretedet segítheti egy esemény után, de ez nem jelenti azt, hogy megengedjük a másiknak, hogy csúnyán beszéljen vagy viselkedjen velünk.

Miért jó, hogy van tükör mégis?

Mert nem másokat kell megváltoztatnod, hogy boldog legyél. Nem is lenne semmi értelme. Nem is tudod megtenni, lehetetlen másokat megváltoztatni. Nekik adod a boldogságod kulcsát és elvárod, hogy boldoggá tegyenek? De mi van, ha nem tesznek? Vagy elkerülnek mellőled vagy meghalnak? Akkor ki tesz boldoggá? Vedd vissza az erőd! Ha tudod, hogy te vagy a sorsod alakítója, a saját életed kovácsa, akkor nem leszel többé áldozat és ez felszabadító érzés J

Ha most kezded el ezt a folyamatot és szükséged van valakire, vagy ha már ezen az úton jársz, de elakadtál, akkor is nyugodtan keress meg.

Elérhetőségeim:

Heinrich Nóra

Telefonszámom: 06-20-363-13-88

E-mail címem: lelkiedzo@gmail.com

Holnapom: www.lelkiedzo.hu

Facebook is fent vagyok Lelki edző néven!

 

Hogyan válassz olyat munkát, ami boldoggá tesz?

Sokan vannak munkakeresés közben, vagy munka váltásban, visszamennek GYES-ről és nem tudják mivel szeretnének foglalkozni. Vannak sokan olyanok is, akik nem szeretik azt, amit most csinálnak.

Sokan a megszokott rutinban keresnek állást és eszükbe sem jut, hogy élvezhetnék is akár azt, amivel az életük nagy részét töltik, amivel elmegy sok-sok munkaóra egy héten, egy évben, egy élet alatt.

Miért is ne lehetne ez olyan tevékenység, amit szeretsz, amit kedvelsz, ami örömmel tölt el?

Néhány segítő kérdés ehhez, amin töprengj kicsit, amivel ne csak egyszer, de több különböző napon is foglalkozz, amiket tegyél fel magadnak időről- időre.

Most vonatkoztass el attól, hogy mi volt a munkád, és attól is, hogy mi lehetséges és mi nem szerinted a világban.

Szánj egy kis időt a kérdések megválaszolására.

Mit szeretsz csinálni, mi tölt el örömmel? (Nem munka, bármi lehet, időtöltés, hobbi stb.)

Írj le 3-at!

Mi az, amit akkor is szívesen csinálnál, ha nem lenne pénz a Földön?

Mit csinálnál egy olyan közösségben, ahol nincsen pénz, de mindenki csinál valamit?

Mi az a téma, amivel mások hozzád fordulnak tanácsért általában?

Mi az, amiről órákig tudnál beszélni?

Hol szeretnél dolgozni? Szabadban vagy zárt térben?

Egyedül vagy másokkal?

Hány órát szeretnél dolgozni?

Azért jó, ha kérdéseket teszel fel magadnak, mert az agyad, elméd elkezdi keresni rá a választ.

agy.png

Ha azt kérdezed miért én? Mi a baj velem? Akkor erre fogja keresni a választ, mint a böngésző.

Ha azt mondom sorold fel a párod 10 negatív tulajdonságát, sajnos valószínűleg előbb jut eszedbe, mint pozitív tulajdonsága.

A hogyan már egy kicsit jobb kérdés: Hogyan oldjam meg? Hogyan induljak el?

Tudom, hogy nem sokan fognak egyetérteni a következő mondattal, de picit játssz el a gondolattal. Ez ma már ugyanolyan tudományos tény, mint sok minden más, csak nem igazán verik nagy dobra.  

Semmi nem akadályoz meg téged abban, hogy azt csináld, amit szeretnél csak te magad (a te elméd, a te korlátozó hiedelmeid).  

A te hiedelmeid, hitrendszereid, meggyőződéseid, tudatalatti programjaid és azok, amiket elhittél magadról tévesen hosszú évek alatt.  

Nem vagyok elég jó…

Nem vagyok képes rá…

Nincs hozzá tehetségem..

Nincs hozzá pénzem…

Nincs hozzá tudásom…

Nincs hozzá papírom…

És mivel ezt HISZED, ezt is fogod megvalósítani.

Dr. Bruce Lipton a hit biológiájával foglalkozik, érdemes megvizsgálni, nem istenhitről szól, hanem a hiedelmeinkről, hitrendszereinkről. 

Miért?

Mert nem akarja az agyad, hogy megbolondulj. És azért, mert már behuzalozódtak, mert már sokszor igazoltad, hogy így van. És mert ezt hiszed mélyen tudat alatt.

agyi.jpg

De mindig igazolni fogsz mindent, amíg nem kérdőjelezed meg. Amíg nem ismered fel, amíg nem változtatsz rajta és ezt nem lehet bizonyos módszerek nélkül elérni.

Így azt teszi, amit te mélyen és TUDATALATT hiszel.

És a tudatalatti programok jelentős része 0-7 éves korunk között alakul kis. Akkor még nem túl magasztos hiedelmeket alakítunk ki, de bizony kialakítunk. Például én nem vagyok szerethető, nem vagyok elég jó, én nem érdemlem meg a figyelmet, sokszor leszidnak én egy rossz gyerek, rossz ember vagyok stb. 

Sok ember gondolja, hogy nem lehet elmével, agyunkkal elérni semmit. Vannak akik, azt hiszik hülyeség, hogy minden fejben dől el. Nem tudják, hogy van tudatos és tudatalatti része az elmének és hogy a tudatalatti irányít!!! Ami nem kevesebb, mint 95% és a nap nagy részében ezt használod.

Ha valamit nagyon akarsz erőből, izomból és AKARÁSSAL és a tudatos agyaddal teszel csak érte, akkor valóban csalódni fogsz. Ez nem hoz eredményt. Vagy hoz eredményt, de vérrel, verítékkel és nem biztos, hogy tartósat. 

Ha a tükör előtt állsz és mondogatod ötvenszer, hogy gazdag vagy, nem leszel.

Én a megerősítésekben is csak úgy hiszek és úgy vált be, ha előtte csökkentem a negatív érzéseket és a korlátozó hiedelmeimet magamban, hogy be tudja fogadni az elmém. Különben kilöki az ellentétes információt.

Mint egy méregtelenítés a testnek.  

Ez is az. Méregteleníted az érzéseidet és utána jöhetnek a megerősítések. De nem fog működni addig, amíg van ott korlát, ellenállás és tagadás.

És az sem árt, ha van egy jó módszered erre, ami minden szinten hat.

Ebben tudok segíteni.

Ha bármivel kapcsolatban problémába ütközöl, írj rám.

Nem mondom, hogy holnap már olyan munkád lesz, amit szeretsz, de tegyél érte, kezdj el tanulni, tedd meg az első lépést afelé, hogy ne 40 évig, 20 évig dolgozz olyan helyen, ami nem te vagy, hanem maximum 1-2 évig és utána el tudd kezdeni azt, ami a szíved vágya, amit akkor is szívvel lélekkel csinálnál, ha nem kapnál fizetést érte.

Térj vissza az első kérdésre, mi az a 3 dolog, amit szívesen csinálsz és kösd össze őket valahogy.

„A legnagyobb hiba, amit az emberek az életükben elkövetnek az, hogy meg sem próbálnak abból megélni, amit legszívesebben csinálnának.” (Malcolm Forbes)

Én három éve folyamatosan tanulok, ez lesz a 4. év. Ez is tele lesz tanulással. De vannak céljaim, terveim és vágyaim. Ha nem teszek semmit érte, akkor csak álom marad. De ha megyek és csinálom, előbb-utóbb elérem a kitűzött célokat.

Nem mindenkinek szól ez a blog, de van, akinek segít. Maslow piramisból is tudjuk, nem mindegy melyik szintről indul a motivációd.

És nem is azt mondtam, hogy holnap álommunkád lesz, de tegyél érte, kezdd el tanulni, hobbi szinten, akár önkéntesként azt csinálni, ami érdekel, indulj el arra és tedd meg az első lépést.

És foglalkozz azokkal a hiedelmekkel, félelmekkel, amiket te építettél magad köré és, ami miatt, még gondolni sem tudsz arra, hogy a munkádat szeretheted is. 

Mozdulj meg, te nem vagy egy fa!

Elérhetőségeim:

Heinrich Nóra

www.lelkiedzo.hu

lelkiedzo@gmail.com

 

 

10+1 ötlet a lelki egészségedért!

Ma van/volt a lelki egészség világnapja!

Miért is fontos a lélekkel foglalkozni?

Mert, ha az nincsen rendben, akkor az fizikai és egyéb más problémákat is okozhat.

Vannak, akik szerint a lélek az egyetlen, ami megmarad belőlünk akár a halálunk után is, vagyis megéri ebbe fektetni, ha van következő élet akkor is és ha nincs, akkor a jelenlegiben is.

Ha a lélek nincs rendben, akkor betegségeket is okozhat. Kihat a családunkra, a párkapcsolatunkra és a munkánkra. A depresszió például igen gyakori hazánkban.

Emellett a stressz szót már mindenki ismeri és a feszültség és a szorongás is a mindennapjaink része. Ennek nem kellene így lennie. A stressz egy bizonyos fokig segít és tettekre sarkall, de ha hosszú távon benne maradunk, akkor az károsítja az egészségünket.

Mit lehet tenni a lelki egészségért?

 1. Szeretve lenni, szeretteinkkel lenni, szeretni

Az embereknek fontos a család, a szerettei, közel lenni hozzájuk, általuk és velük megtapasztalni a szeretet. Fontosnak érzem kiemelni, hogy a szeretethez nagyon sok mindent hozzákapcsolunk, ami nem idetartozik. A szeretet szeret és kész, nincsen más, a többit mi rakjuk hozzá.

Pál 1. levele a korinthusiakhoz 13, 4-8.

"A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát,
nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel.
Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz,
mindent remél, mindent elvisel. A szeretet nem szűnik meg soha."

 1. Meditálni

Hogyan meditálj? Ülj le, csukd be a szemed és próbálj nem gondolni semmire, vagy kívülről figyelni a gondolataidat. Vegyél mély levegőt és fújd ki. Miközben beszívod gondolj valami szépre, jóra, felemelőre, amikor kifújod akkor valami negatívra. Én így szoktam. Egyszerű és jót tesz. Vannak fokozatai, lehet máshogyan is. A lényeg, hogy időnként csináld. Szánj időt magadra és arra, hogy befelé figyelj!

 1. Pihenés, alvás

Pihenj, az alvás is nagyon fontos. Ma már egyre több embernek van baja az alvással, nem tud aludni, vagy felébred alvás közben. Vagy nem alszik mélyen. Legalább heti egyszer engedd meg magadnak, hogy ne órára keljél. Sok oka lehet annak, ha valaki nem tud aludni, lehet a stressz is, valami, ami zavar, amire keresed a választ, de nem találod.

alvas.jpg

 1. Hobbikkal foglalkozni

Amikor valami olyat csinálsz, amit szeretsz, akkor mindenféle pozitív hormon termelődik a testedben és ez minden porcikádra és sejtedhez eljut. Fontos, hogy találd meg, mit szeretsz és időnként csináld is.

 1. Mozogni, sportolni

Én sem vagyok egy nagy sportlady, de sétálok, kirándulok az erdőben és futok. A mozgás során is rengeteg pozitív és hasznos hormon szabadul fel. Kezdd el, nem az a lényeg, hogy nehéz és fájdalmas legyen, lehet az bármi, csak csináld!

Te mit szeretsz sportolni? Mikor szoktál? Mikor mozogtál utoljára?

futas.jpg

 1. Önismerettel foglalkozni

Ha nem ismered magadat és a tudatalattidban futó blokkokat, akkor minden más is nehéz lesz és áldozatnak fogod magad érezni. Pedig nem vagy az. Ráadásul nem érted miért történik mindig ugyanaz egymás után.

 1. Legyél hálás

A hálát nem egy, nem két ember gyakorolja. Ez egy nagyon pozitív érzés, amit jó, ha át tudsz érezni és minél többször, annál jobb neked. És minél több olyan dolgot gyűjtesz össze, amiért hálás vagy, rájössz, hogy nem is olyan rossz a helyzet, mint gondoltad.

 1. Nevess, mosolyogj

A nevetés is nagyon jó hatással van az egész testedre, szervezetedre. Azt sugallja és továbbítja a szerveidnek, hogy jól vagy, jó kedved van. Nézz vígjátékot, kabarét, stand-upos humoristákat és olyan videókat, amiben nevetnek és te is elkezded. Hahota jóga is létezik már, próbáld ki!

nevetes777.jpg

 1. Menj ki a természetbe

A természet, az állatok közelsége szintén nyugtató hatású, sétálj úgy az erdőben, mint gyerekkorodban, állj meg minden makknál és lehullott falevélnél és csipkebogyónál és csodáld meg a természet szépségeit, így ősszel kifejezetten szép az erdő :)

 1. Jótékonykodj, segíts másoknak

Sok emberre jó hatással van, amikor ő tud adni, segíteni másoknak. Nemcsak pénzzel lehet jótékonykodni, ha az lenne a kifogásod, hogy nincs pénzed. Add az idődet és pucolj hagymát és krumplit egy ingyen konyhán. Vagy vidd el a kiselejtezett ruháidat egy Családok Átmeneti Otthonába vagy régi törülközőket, ágyneműt, állatoknak való edényt egy menhelyre. Biztosan örülni fognak. És a te lelkednek is jót fog tenni.

+ 1 Ami jót tesz a lelkednek és másnak sem árt!

Elérhetőségeim:

Honlap: www.lelkiedzo.hu

Facebookon is fent vagyok!

12 figyelmeztető jel, hogy nem szereted magadat eléggé

 1. Bántod magadat és másokat

A bántás bármilyen formája előfordulhat. Akár szavakkal, akár tettekkel. Egyfajta önbüntetés ez. Aki nem szereti magát sajnos gyakran ezt leplezni szeretné és másokat kezd el bántani szavakkal és máshogyan, felhívja a figyelmet mások hibáira, kritizálja őket, hogy kevésbé legyen fájó a saját „hibája”. Ezzel együtt jár, hogy úgy érzi nem szerethető, vagyis akkor biztosan az ellenkezője. Valamiért hibáztatja magát és nem szereti saját magát olyannak, amilyen. Társulhat hozzá önbántás is akár.

 1. Elítélsz másokat és magadat is

Aki ítélkezik, látszólag másokat ítél el, de ennek sokszor véleményem szerint az az oka, hogy saját magát is elítéli az ember. Mint az előző pontban is.

itelkezes12.jpg

 1. Kellemetlen és kötelező programokkal teli az életed

Tele van az életed kellemetlen és kötelező dolgokkal. Az nem elég, hogy hát az élet ilyen és persze nincs mindenkinek választása. De igen, NEM-et mondani lehet nagyon sokszor. Tele van a szókészleted a muszáj, kell és kellene szavakkal. Nem veszed észre, hogy nem muszáj és nem kötelező semmi csak levegőt venni, választásod mindig van. Máshogyan mindig megoldhatsz egy élethelyzetet. Látod, mennyien máshogyan oldják meg az életüket a vírus miatt, akár te is. 3 hónappal ezelőtt ez is elképzelhetetlen lett volna.

 1. Nem mered megmutatni ki is vagy valójában

Idomulsz másokhoz, alkalmazkodsz és szeretnél olyan szerepben feltűnni, ahogy SZERINTED látni akarnak. Ezzel egy a baj, el fogsz szédülni, ha mindig arra forogsz, amerre mások szerinted gondolják és sokkal visszatetszőbb leszel. Úgysem tudod, ki mit szeretne, egy biztos az eredeti éned legalább olyanokat vonz és olyanoknak fog tetszeni, akiknek érdemes.

maszkok.jpg

 1. Nem azt csinálod, amit szeretsz

Nem olyan a munkád, amit szeretsz és még a szabadidődet sem úgy töltöd. Egyszóval nem engeded meg magadnak, hogy jól érezd magad. Akár még úgy is gondolhatod, hogy nem érdemled meg.

 1. Nem vagy magadnak elég fontos

Hát az a rossz hírem van, hogy senkinek nem leszel elég fontos. Neked kell magadat fontosnak gondolni és érezni. Ne mástól várjuk el, hogy én legyek neki a fontos, mert ő egy másik ember és máshogyan fogja ezt kivitelezni. Te önmagadnak legyél fontos!

 1. Nem figyelsz magadra, és a tested jelzéseire

Nem törődsz az egészségeddel, megeszel olyan dolgokat is, amik lejártak J. Nem is hagysz magadnak elég időt enni vagy inni. Nem figyelsz arra, ha a tested jelez, hogy például fáradt.

 1. Függőségeid vannak

Aki nem szereti magát előfordul, hogy úgy érzi van benne valami, amit el akar nyomni. Vagy van benne egy erős hiányérzet, például nem kap elég szeretetet. Azt hiszi, ezt másoktól kell kicsikarni és kijátszmázni, de valójában nem. Bőven elég, ha te szereted magadat. Előfordulhat, hogy függőségekbe menekül, aki nem szereti magát, ez lehet dohányzás, társfüggőség vagy vásárlási függőség, de akár drogfüggőség is. Ha valaki 100%-ig szereti magát, bántaná a testét és az egészségét? 

dohanyzas.jpg

 1. Elviseled, ha bántanak

Lehet ez is az egyik oka annak, ha valaki hagyja, hogy csúnyán beszéljenek vele vagy bármilyen módon bántsák. Mélyen legbelül úgy érzi, hogy nem szerethető, nem érdemli meg a normális életet. Elhitte ezt valakinek. Sokat hallotta vagy valamiért ezt szűrte le a világból. Akárhogy is, azt a hiedelmet erősítette meg magában, hogy nem értékes, nem szerethető. De ez nem igaz. Minden ember értékes és minden ember más és másban jó. Egyedi vagy és különleges, ha nem tudnád!

 1. Magadat sorolod leghátra

Ismerős? Ez nem mindig szembetűnő megalázkodás, de sokan, ha magukért kell tenniük meg sem mozdulnak, de ha másért kell, akkor azonnal. Ismersz ilyet?

 1. Nem értékeled magadat eléggé

Nem vagy tisztában az értékeiddel, az erősségeiddel, vagy, ha igen, alábecsülöd ezeket és nem hiszed el, hogy így van. Talán nem is szereted a dicséretet. Nem is érted, hogy neked szól.

 1. Nem tudsz egyedül lenni

Aki nem szereti magát eléggé, általában nem szívesen van egyedül. Miért? Mert nem szeretne szembesülni saját magával. Érzi, hogy valami nincs rendben, de inkább munkába vagy kötelező és egyéb programokba menekül. Ehhez társulhat alvászavar is akár.

Ha ezek nem rövid élethelyzetek, akkor érdemes elgondolkozni ezeken, főleg, ha ezek közül több is igaz rád. Ez csak egy szubjektív írás, te érzed mélyen belül, hogy így van-e.

 

Te mennyire szereted magadat 0-10-es skálán? Tippeld meg!

 

Lehetne ez még jobb?

 

Hogyan?

 

Valósítsd meg!

 

Remélem tetszik az írásom, ha igen, oszd meg bátran. 

Ha úgy érzed, hogy elakadtál keress bátran. 

Elérhetőségeim:

Honlap: www.lelkiedzo.hu

Facebookon is fent vagyok!

Saját gondolataim, minden jog fenntartva :)

 

11 aranyszabály az élethez

ami szerint igyekszem élni az életemet

 

 1. Ne ítélj meg senkit!

Nem tudod honnan jött, nem tudod mit és miért mond. Nem ismered a tudatalatti programjait, ő sem, nemhogy te. Mit érdekel, hogy milyen ruhát visel? Mit érdekel téged, hogyan éli az életét? Mit érdekel, miben hisz? Mit érdekel, hogy milyen vallású? Mit érdekel, hogy kire szavaz? Amíg ez nincsen hatással a te életedre, addig ez nem a te dolgod. Ha kihat a te életedre negatívan, akkor persze már te húzod meg a határt!

 itelkezes.jpg

 1. Húzd meg a határaidat!

Eddig és ne tovább! Ezt te döntöd el, minden körülmények között, nem számít, rang, életkor semmi. Ha te valamit nem tudsz vagy nem szeretnél megcsinálni, akkor mondj NEM-et! Ha valaki kritizál, bánt téged, akkor is hagyd ott. Persze én tudom, hogy ez sokszor nem egyszerű, ilyenkor jövök képbe én, vagy valamilyen segítő. Ez valakinek könnyen megy, valakinek nem.

 1. Bocsáss meg!

A harag és a düh a TE testedben van, TE cipeled és TE érzed. A másik, akire haragszol nem. Akkor megéri? Nem. Korábbi blogbejegyzésem: https://lelkiedzo.blog.hu/2018/07/09/kinek_fontos_a_megbocsatas

 „Haragudni valakire olyan, mintha mérget innánk és azt várnánk, hogy a másik haljon meg!” (Buddha)

Meg tudtál bocsátani mindenkinek? Meg tudtál bocsátani saját magadnak?

 1. Fogadd el magadat!

Ha te elfogadod magadat, ha nem is 100%-ig, de legalább 90, akkor kevesebb gondod lesz az életben. Szerintem ehhez szükséges önismeret, mert különben elvisz az a nagy egod. Sokan azt hiszik, hogy ismerik magukat, de én nem vagyok ebben biztos. Abban igen, ha valaki jól van és jól érzi magát, akkor nem kell ilyesmivel foglalkoznia, de ha nem, akkor érdemes. És nem mindig és állandóan. Amikor elakadunk, akkor érdemes segítséget kérni, de egyébként saját magunk tudjuk élni az életünket. Fontos, hogy ne támasz legyen a segítség hosszú távon. Én nagyon régóta foglalkozom már ilyen témákkal és láttam sok olyan esetet, amikor valaki egy színre, egy képre, egy hangra hogyan reagált. Ezeket nem lehet kiszedni valakiből csak úgy, ehhez szükséges egy módszer. Ahhoz is kell egyfajta bölcsesség, hogy mit engedjünk el, mit fogadjuk el és min változtassunk.

„Istenem, adj nekem türelmet,
Hogy elviseljem, amit nem tudok megváltoztatni,
Bátorságot, hogy megváltoztassam, amit tudok,
És bölcsességet, hogy e kettőt meg tudjam különböztetni.”

(Reinhold Niebuhr)

 1. Fogadd el a többi embert olyannak, amilyen!

Ha az előző pont megvan, akkor igazából ez magától működik. Ha már nem zavar magadban a panaszkodás, akkor másokban sem fog. Ha nem zavar a saját agressziód, másokban sem fog. Ezt hívják tükörnek. Ha megbékélsz a tükörrel, akkor mindenkivel. Na, ez szerintem nem egyik napról a másikra megy.

 1. Vállalj felelősséget az életed minden mozzanatáért!

Ez egyértelműen nehezen megy az embereknek. Mindenki és minden felelős az életünk alakulásáért, csak mi nem. Mindig a gazdaság, a politika, a főnök, a szüleim. Nem. Ők hatottak rád és mindenki hat rád, de ha te meghúzod a határt, nemet mondasz és más irányba indulsz, akkor mindegy. És ha változtatni szeretnél, mindig tudsz is. És a programok, akármilyen mélyen is ültették beléd, megváltoztathatók, ha szeretnéd, ha van szándék és felismerés.

felelosseg_dalai_lama.jpg

 1. Csökkentsd a stresszt a mindennapjaidban!

Küldetésem, hogy megismerje minél több ember, hogyan lehet a stresszt csökkenteni. Én nagyon sokáig és még most is sok helyzetben stresszelek, de egyre kevesebbszer. Van egy szuper módszerem, ami megnyugtat, nemcsak engem, másokat is. Ezt mindenki elmondta a beszélgetés, kopogtatás (EFT) után, hogy nyugodtabb. Ez nem csoda, csökken a kortizol szint ennek hatására.

 1. Ismerd meg önmagad!

Küldetésem, hogy ismerd meg, mik mozgatnak. Legalább a legfontosabb programjaid kerüljenek a tudatos szintre, a legzavaróbbak, amik téged akadályoznak az életben, azokat változtasd meg. Ez nem nekem jó, hanem neked. Ha neked jó így, ahogy vagy, nem zavar semmi, nincsenek félelmeid, akkor rendben.

Az önszabotázs igen gyakori probléma, nem tudom, miért nem úgy alakul az életem, ahogy szeretném. Mert 90-95%-ban a tudatalattid irányít (Bruce Lipton). Ehhez pedig nincs kulcsod, hogy kinyisd.

Nekem van egy.

 1. Minden ember egyenlő!

Ha valaki azt érezteti veled, hogy te kevesebb vagy az sem jó, és az sem, ha azt érezteti, hogy sokkal több vagy. És te se érezd úgy, hogy valaki több, mert okosabb, szebb, gazdagabb (vagy csak ezeknek tűnik). Sosem lehetsz kevesebb, ahogy több sem lehetsz soha senkinél. Ezt úgy gondolom nem annyira szoktuk betartani és vagy alábecsüljük magunkat vagy túl. Egyik sem egészséges.
szepes_maria.png

 1. Legyél hálás!

Ha hálás vagy azért, amid van, értékeled azt, ami megadatott, az már egy jó kezdet. Előbb-utóbb a hála érzése is megérkezik mellé és ha így lesz akkor tudod majd, hogy mekkora különbség van tudás és érzés között!

hala.jpg

 1. Szeresd magadat!

A legfontosabb talán, hogy szeresd magad. Úgy, ahogy vagy és olyannak, amilyen vagy. Ehhez nem árt az előbbiek közül is néhányat megvalósítani, magától az ágyban ülve keveseknek adatott meg.

 sziv_no_lufikkal.jpg

Ezek mind szabályok, amiket én is igyekszem betartani és küldetésemnek is tartom őket, hogy minél több emberhez eljussanak a blogomon vagy személyes találkozás során.

Remélem neked is tetszenek.

Ha úgy érzed, hogy elakadtál keress bátran. 

Elérhetőségeim:

Honlap: www.lelkiedzo.hu

Facebookon is fent vagyok!

Saját gondolataim, minden jog fenntartva :)

Sajnálat vs. empátia

Aki megbánt, én nem bántom.

Aki sajnál, nem sajnálom.

(József Attila)

Sokáig én is úgy gondoltam, hogy a sajnálat az együttérzés kifejezése, hogy biztosan jól esik a másik embernek. De biztos ez?

Az egyik leggyakoribb téveszme szerintem, hogy a sajnálat pozitív érzés.

Mit érez a másik, amikor sajnáljuk?

Azt, hogy sajnálatra méltó helyzetben van, hogy ő egyedül nem tudja megoldani a dolgait. Mert ahelyett, hogy kérdést tennénk fel, vagy csak hallgatnánk és figyelnénk, lesajnáljuk.

Ha te azt érzed, hogy akkor szeretnek, ha sajnálnak, akkor sajnos a szeretetet téveszted össze a sajnálattal. A szeretet egy érzés és nincs köze a sajnálathoz véleményem szerint. 

Sajnálhatok valakit, akit nem szeretek? Igen.

Akkor a sajnálat lehet egyelő a szeretettel? Nem.

Ami még fontos, hogy a sajnálat és az empátia két teljesen különböző dolog.

Én nagyon empatikus vagyok, sokszor érzem, amit a másik, látom az arcán, hogy mit gondol. Érzem, hogy mi baja és még akár a fájdalmat is, sokszor előfordult, hogy megmondtam, hol fáj valakinek és éreztem is azt rövidebb-hosszabb ideig.

empatia.jpg

De igyekszem nem sajnálni senkit, aki hozzám jön, mint ügyfél. A magánéletben nyilván én is szoktam időnként sajnálkozni, már csak azért is, mert ezt szokták meg az emberek. De az ügyfeleimnél ezt máshogyan csinálom.

Miért?

Mert az nem visz előre senkit, ha sajnálják.

És ez meglepi azokat, akik még nem voltak semmilyen segítőnél. Nekem is fura volt eleinte, amikor pszichológusnál voltam és akármilyen szomorú, fájdalmas dolgot mondtam, semmi nem jelent meg az arcán és nem mondta: „Jajj, szegény, úgy sajnálom.”

Miért?

Mert így könnyen az önsajnálatban és a sajnáltatásban ragadsz. Jó, ha valaki kirángat onnan és a megoldásra kezdesz el figyelni, ahelyett, ami nyomaszt. Valahogyan úgyis megy tovább az élet, vagy a sebek nyalogatásával, vagy máshogyan.

A sajnálat és a sajnáltatás nem egészséges hosszú távon. Ha úgy tetszik ez is egy játszma.

Nem jó, ha benne maradunk napokig, hetekig vagy akár évekig. Akkor nem keressük a megoldást, hanem igazoljuk magunknak, hogy ez kész tény és nekem rossz és nehéz a helyzetem, sajnáljon a világ.

Tudom miről beszélek, én egy igazi primadonna voltam, aki folyton-folyvást sajnáltattam magamat és hosszan nyalogattam a sebeimet. Nem mondom, hogy ma már sosem fordul elő, de igyekszem minél előbb észrevenni és a megoldásra fókuszálni.

Aki sajnáltatja magát, könnyen benne ragad az áldozat szerepében. Én egy áldozat vagyok, a világ megtörténik velem és szenvedek és tűrök.

Az a gond, hogy a tipikus áldozat, mindig kifogást keres, mindenben a rosszat látja és feltételezi.

Ilyen gondolatok járnak a fejében:

Nem fog sikerülni….

Nem lehet….

Ilyen nincsen….

Ez képtelenség…

Te könnyen beszélsz, nem voltál még ilyen helyzetben….

 

Mi van, ha nem így van?

Nézd máshogyan.

Hogyan fordíthatnád előnyödre, ami történt?

T.Harv Eker könyvében leírja, hogy a bőségben élő emberek, nem panaszkodnak. De nem azért, mert nekik nincs miért, hanem mert ilyen a beállítottságuk, vagy figyelnek erre tudatosan. De belül sem, maguknak sem. Jön valami nehézség, elfogadják a helyzetet, jó ez van, és felteszik a kérdést maguknak: hogyan tudnám megoldani?

A miért az áldozatok kérdése.

Miért velem történik ez? Miért mindig én? Miért hülye mindenki? Miért így csinálta? Miért ezt mondta? Miért csinálta ezt velem?

Ez nem visz előre, ettől nem leszel jobban. Hidd el tudom én is :)

Ajánlom helyette azokat a kérdéseket, amik előremutatnak:

Hogyan tudom megoldani?

Hogyan tudnám valahogyan megoldani ezt a helyzetet?

Hogyan tudnék profitálni ebből, ha már így alakult?

Nyilván a halál egy másik dolog, az ugye itt a Földön véges, így arra nem tudunk mást tenni, mint sajnálni a másikat. De minden más visszafordítható és minden máson lehet javítani, amíg élünk.

Nekem ez nagyon nehéz volt, de ma már egyre többször próbálom magam arra figyelmeztetni, hogy azzal csak az idő megy, ha sajnálom magamat. És igyekszem minél hamarabb kijönni belőle. Mennyi idő megy el vele, te jó ég!

ido.jpg

Önmagad és a jelenlegi körülményeid sajnálata nemcsak időpocsékolás, de a lehető legrosszabb szokás.”

(Dale Carnige)

Lehet, hogy maradna idő más fontos dolgokra: mozgásra, tanulásra, önfejlesztésre, főzésre, őszinte beszélgetésre, napozásra, ha nem a sajnálatra és másoktól való sajnálat kicsikarására menne az időnk.

Talán majd egyszer mindenki rájön, hogy mennyire felesleges sajnálni a másikat és sajnáltatni magunkat!

Legyél empatikus, de ne sajnáld a másikat.

Nem fogja előre vinni az életben az, ha megerősítjük benne, hogy milyen szerencsétlen.

Legyél együttérző (empatikus) és figyeld a másikat, hallgasd meg és kérdezz tőle, ha tudsz, segíts neki. Olyan ritkán kérdezünk, pedig akkor ismerjük meg a másikat igazán. Attól, hogy én előre kitalálom, mit gondolhat a másik, még nem lesz jobb. Neki sem és nekem sem.

"A segíteni akarás nem egyenlő azzal, hogy azonosulok a másik gondjával-bajával. A segítés, a támogatás épp ott kezdődik, hogy kívül maradok, így képes vagyok a támasznyújtásra, tudok más nézőpontból tekinteni a helyzetre. Nyugodt maradok, erős maradok, önmagam maradok. Ha átveszem a másik lelkiállapotát, ha empátia helyett egyfajta kompániát vállalok, akkor könnyen előfordulhat, hogy érzelmileg alkalmatlanná válók a segítésre." (Lukács Liza)

 

Mit jelent számodra a sajnálat?

Te milyen gyakran sajnálsz másokat?

Te milyen gyakran sajnálod magadat?

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

11 ok, hogy miért nem találsz párt

Ez a saját véleményem, a saját nézőpontom. Úgy vettem észre, hogy sok embernek van a párkapcsolattal, házassággal problémája. Különböző okokra vezethető vissza, de úgy gondolom mindig van mögötte valamilyen félelem és sok negatív érzés és gondolat. Fél valaki, hogy nem jól alakul, csalódik, megbántják, átverik vagy megalkuszik egy pár választásnál. Az a baj, hogy sokkal jobban befolyásol minket, amit hiszünk, mint eddig gondoltuk volna és most már végre tudományos tény is ez. A hit biológiája rendkívül fontos. Erről későbbi pontban. 

 1. Az eddigi tapasztalat és minta

Azt gondolom, hogy a leggyakoribb ok, ami emögött ténylegesen van a sok negatív gondolat, tapasztalat és minta a másik nemről. A pszichológusok és egyéb szakemberek is egyetértenek abban, hogy az első 7 év nagyon meghatározó egy ember számára, és bár felnőtt fejjel azt hisszük az már régen volt, valójában egyáltalán nem. Nagyon sok konklúziót levonunk abból, hogyan élnek mellettünk a szüleink, mennyit veszekednek, mennyit beszélgetnek stb. Akár hiszed, akár nem, akkor is így van.

Nagyon fontos, hogy mit látunk otthon és mit gondolunk akkor pici gyerek fejjel a házasságról, együttélésről és a szerelemről.

Kérdőjelezd meg a gondolataidat.

byron_katie_gondolat.jpg

 1. Azt gondolod, hogy van egy lelki társad és boldogan éltek, míg meg nem haltok

Azt gondolod, hogy van valahol egy lelki társad és ha őt megtalálod, akkor majd boldogan éltek, míg meg nem haltok. A saját személyes véleményem, hogy a lelki társad nem csak örömöt és boldogságot fog hozni az életedbe, sőt lehet, hogy a legnagyobb tanulási folyamatot és feladatokat, amire nem számítasz. Lehet, hogy van lelki társunk és lehet, hogy van, akivel jobban passzolunk, de ez is nagyon hamar átcsúszik valami másba, ha nem vagy tudatos. Miért?

 1. Jövőbelátás

Előre kitalálod, hogy mit is akar vagy gondol a másik rólad. Ó, hányszor találjuk ki előre, vetítjük előre, hogy mi is lesz. Ez az ego játéka, aki mindent tudni akar. Jajj, hát jobban néz ki, mint én. Lehet, hogy nem akar gyereket, vagy akar. Lehet, hogy a pénzemre hajt. Félek, hogy behódolok neki, félek, hogy megalkuszom. A sor végtelen, millió dolgot hallottam már randik előtt. Nem látsz a jövőbe úgy gondolom, akkor ne találd ki előre, hogy mi lesz.

 1. Ismétlődések az életedben

Gyakran előfordul, hogy újra éled ugyanazokat, amiket eddig csak másokkal. Nem egyszerű észrevenni először, de ha egyszer észrevetted, ordít majd. Ismétlődő eseményeket keress az életedben. Mindig ugyanúgy lesz vége a kapcsolatodnak, mindig ugyanúgy veszekszünk, mindig ugyanolyan típusú pár választasz, mindig ugyanolyan nevű embereket választasz. Neked mi ismétlődik? Egy dátum? Egy hónap? Egy forgatókönyv? Legyél kicsit figyelmesebb, vidd a figyelmedet erre. Nézd kívülről az eddigi kapcsolataidat és vedd észre!!!

 1. Korlátozó hiedelmek

Azt hiszem mindannyian, ha a szívünkre tesszük, a kezünket fel tudunk sorolni legalább 5 negatív gondolatot a másik nem képviselőjével kapcsolatban, amit tapasztaltunk vagy láttunk otthon.

Az agyad elárulom a legújabb kutatások szerint (Dr. Bruce Lipton és Dr. Joe Dispenza) nem tudja, hogy hány éves vagy. Nem tudja, hogy éppen 4 vagy 14 vagy 24 vagy 74 éves vagy-e. Ezért az ’ó, az már régen történt’ és ’már túl vagyok rajta és feldolgoztam’, egész egyszerűen nem igaz sajnos, ilyen nincsen. Ha te nem szakembernél voltál a problémáddal vagy valamilyen segítő módszert használtál, akkor a fejben helyre raktam és már régen volt, nem elég! Sajnos.

Az agyunk több részből áll és mi nem igazán tudjuk különválasztani, nem igazán vagyunk ebben járatosak. És minden gondolatra azt hisszük, hogy az jó és úgy van, pedig nem.

Kérdőjelezd meg a gondolataidat.

Azt gondolod, hogy minden férfi disznó, azt gondolod, hogy minden nő a pénzre hajt stb. Ha előtte van, hogy mindig, vagy minden az is árulkodó, egy általánosítás. És tovább megyek, a hited és hiedelmed lényege, hogy olyan embereket találj, akik ezt igazolják és mondhatni csak őket fogod észrevenni. Lehet, hogy lesz másmilyen is, de téged nem az fog vonzani, hanem, aki azt igazolja, amiben hiszel. Ez most már nem spirituális blabla, hanem bizonyított tény. Egy orvos ezt bizonyította be, a hit biológiája címmel vannak fent előadásai a YouTube-on és könyvet is írt és világszerte beszél erről a felfedezéséről, hogy milyen fontos az, hogy miben hiszünk. És teljesen komolyan vizsgáld meg bármiről, amiben hiszel, hogy honnan vetted az információt, kinek hitted el? Mert tanították az iskolában? Ott a legfrissebb kutatásokat tanulod? Biztos, hogy a világon minden információhoz hozzáférsz? 100%-ig biztos vagy benne, hogy amit gondolsz az igaz? Mi van, ha mégsem?

 1. Nem vagy hajlandó változtatni

Én ilyen vagyok és kész, fogadjon el a párom, úgy ahogy vagyok. Ez egyrészt igaz, de TE elfogadod őt 100%-ig, sosem kritizálod? Ez akkor működik, ha már mindketten szentek vagytok és nem ítélkeztek és nem bántjátok egymást, nem játszmáztok. Van, amin érdemes változtatni, például a gondolkozásodon és az érzéseiden, hogy neked jobb legyen, nem a másik miatt és mert ő kéri, hanem mert Te úgy érzed, hogy neked szükséged lenne változásra valamilyen téren. Az élet nem egysíkú, szükséged lesz az alkalmazkodásodra, de nem a meghunyászkodásra, hanem olyan változásra, amit belülről érzel és te döntöd el, hogy erre van szükséged.

 1. A másiktól várod, hogy boldoggá tegyen

Úgy gondolom, hogy a kulcs a mi kezünkben van és nem jó, ha odaadjuk valaki másnak. Annyira jellemző, hogy nem tesz boldoggá, megríkat és boldogtalanná tesz és elrabolta az időmet a MÁSIK, mindig a másik. Hallod ezt? Te nem vagy a kapcsolatban? Ha az ember kevésbé tudatos vagy nagy a gond, akkor lépjen ki, mert az is jobb, mint évekig boldogtalannak lenni. Ha úgy gondolod, hogy hajlandó vagy tenni a párkapcsolatért, akkor a legtöbbet azzal teheted, hogy megismered saját magadat, az igényeidet, a szükségleteidet, a gondolataidat, az érzéseidet, a traumáidat és akkor hamar rájössz, hogy érdemes visszavenni a felelősséget és nem másnak adni felelőtlenül. Te vagy a felelős a boldogságodért, a másik egy bónusz, egy ajándék, ha úgy tetszik és egy tükör, aki segít neked abban, hogy még min érdemes változtatni, hogy neked jobb legyen!

a_hibat.jpg

 1. Nem ismered magadat eléggé

Az önismeretet nagyon fontosnak tartom, amíg nem tudod, hogy mi irányít téged úgy igazán, milyen is vagy valójában, addig nem tudod észrevenni sem a saját traumáidat, játszmáidat, sem másét. Mondhatjuk, hogy nem játszmázunk, de ez nem igaz, sajnos azt hiszem az ember nagyon hamar belemegy, sok év önismereti munka után is, de egyre kevesebbszer és egyre jobban észreveszi már azt is, ha közelít felé. Az önismeretet nem lehet megspórolni, ha boldogtalannak érzed a kapcsolatodat, úgy gondolom, akkor ez ismétlődni fog. Kár azt várni, hogy majd mással másmilyen lesz, mert magadat viszed a következő kapcsolatba is.

maszkok.jpg

Válaszd a saját arcod! Ne vegyél fel álarcot, mindenki az eredetit szereti, nem az utánzatot.

 1. Nem szereted magadat eléggé

Kapcsolódik az előző ponthoz, ha nem ismered magad, akkor nem is biztos, hogy szereted magadat, de az is lehet, hogy már minden önismereti folyamaton túl vagy és nagyon jól ismered magadat, de nem tudod ezt elfogadni vagy szeretni magadban. Az is szükséges egy boldog párkapcsolathoz, hogy te is szeresd magadat, ha nem is 100%-ig, akkor azért legalább 80%, ha valakinél ez 10-20%, akkor ne lepődjön meg, hogy boldogtalanok a kapcsolatai, abban a kapcsolatban Te is benne vagy és a te részed elég boldogtalan és azt gondolom, talán a másik fél is hasonlóan van ezzel, mint Te. És két ember, aki 20%-ban szereti magát, hogy lenne már boldog? Ott játszma lesz és az igazunk keresése és folyamatos veszekedés. Nagyon sokat tudok neked ebben segíteni, persze a folyamaton Te mész keresztül, de tudok segíteni abban, hogy ez változzon. Erre is használom az EFT-t, érzelmi felszabadítás technikát.

sziv_no_lufikkal.jpg

 1. Hidd el, hogy van boldog párkapcsolat

Nem, tökéletes nincsen, olyan nincsen, hogy minden rózsaszín nincs nehézség és nézeteltérés, de ettől még lehet egy kapcsolat boldog, támogató és szeretetteljes.

Szóval a hited, mint azt írtam korábban is, meghatározza az életed és a történéseidet, ugyanilyen erővel a negatív hiedelmeidet elkezdheted felcserélni pozitívra is. Ugyanannyi erővel hihetnél jót is a másik nemről és hihetnéd, hogy te tudsz változtatni az életeden! Ha az ember nem változtat, akkor mitől várja, hogy legyen változás az életében?

 1. Negatív érzések

Bevallom a negatív gondolatok mellett a negatív érzések, félelmek, aggodalmak, csalódások azok, amik a legjobban kihatnak a párkeresésre és a kapcsolatban létezésre. A gondolathoz mindig társul érzés és fordítva, szóval nem lehet elkerülni őket. Csak van, akinek nehezére esik az érzéseire fókuszálnia, mert már olyan régóta nem figyeli őket, elnyomja őket. De érdemes, mert az érzés, mindig segít és mindig igaz, a gondolatod meg percről percre változik. Ebben megint egyértelműen jó segítség lehet számodra az EFT, érzelmi felszabadítás technika.

Most nehéz ismerkedni a járvány miatt, de elkezdheted a személyiség fejlesztést és saját magadat elfogadni és szeretni, így mire el tudsz kezdeni ismerkedni újra, már nem onnan kezded, ahol abbahagytad. Majd online elkezdhetsz ismerkedni és legalább lesz időtök igazán megismerni egymást.

Én a helyedben most ebbe fektetnék időt és energiát, a magadra szánt idő, sosem felesleges.

Mindig megtérül, de ehhez te is kellesz!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Képek: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9+1 hasznos tipp a karantén idejére

 1. Tanulj

Most kaptál időt arra, hogy tanuljál, fejleszd magad. Biztos nem mindenki, de sokan. Nagyon jó, ha most éppen otthon vagy, vagy home officeból dolgozol, akkor megnyerted az utazási időt, ennyivel máris beljebb vagy, ha már unod a filmeket, akkor akár fordíthatod az időt tanulásra, olvasásra. Egyre több távoktatás létezik és most szerintem még több lesz. Ha éppen nincsen munkád, akkor is jól jöhet, ha neki állsz most új ismereteket vagy szakmát tanulni vagy fejlesztheted az angol vagy egyéb nyelvtudásod, később biztosan örülni fogsz neki, hogy nemcsak tv-t néztél és ettél otthon.

 1. Meditálj

Nagyon hasznos időtöltés, ha megpróbálsz meditálni, ehhez nem kell egy óra, elég 5-10 perc főleg az elején, vagy, ha nagyon nem megy, akkor vezetett meditációt is tudsz hallgatni, nagyon sokan csinálnak most ilyen élő videókat is.

Korábbi cikkem: https://lelkiedzo.blog.hu/2019/11/14/5_1_ok_hogy_miert_jo_meditalni

meditacio_topart.jpg

 1. Táncolj, énekelj, hallgass zenét

Továbbra is tartom, hogy az immunrendszered annál erősebb, minél jobban érzed magad a bőrödben. Ha olyat csinálsz, amit szeretsz, akkor a félelem helyett pozitív érzelmek jönnek elő.

Korábbi blog bejegyzésem a stressz csökkentéséről:

https://lelkiedzo.blog.hu/2018/09/11/20_1_stresszoldo_modszer_amit_probalj_ki_ha_rossz_a_kedved

 1. Nevess

Nagyon jó hatással van az egész testedre, ha nevetsz. Ha már filmeket nézel, akkor érdemes lehet vígjátékot nézni. Bőven elég negatív hatás ér, ha híradót nézel vagy felmész a közösségi média egyéb platformjaira. A félelem helyett válaszd a humort.

Nevetős videóból egy: https://www.youtube.com/watch?v=Wk9-gkT2bI8&fbclid=IwAR3n18_G_KqH4ylvreLkyys2PuoV0c4vge2LpgHNAZxij6IpR9VP5-GVhgE

nevetes.jpg

 1. Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel, rokonaiddal, ahogy tudod

A szeretteinkkel való kapcsolattartás is nagyon fontos a félelem oldása és a szeretve vagyok érzés miatt. Hívjál fel olyanokat, akik egyedül élnek, beszélgess velük hosszabban. Nekik ez most kifejezetten nehéz lehet. Persze, akinek otthon vannak a gyerekei, ők most velük töltik az idejük nagy részét, ez is nagyon jó és hasznos, bár most valószínűleg nem így gondolják. Nincsenek könnyű helyzetben, de az is biztos, hogyha ezt az időt nevetve és játszva töltik el, akkor ez az időszak megmarad a gyerekekben.

 1. Mozogj

Nagyon sok online elérhető sportolási lehetőség van. Most ebből is egyre több lesz. Lehet jógázni és hiit mozgást végezni, vagy bármilyen aerobic vagy erősítő mozgást csinálni. Ha van otthon bármilyen géped, akkor nyilván az is segít. Ez is olyan, amiért a jövőbeli éned hálás lesz neked.

 mozgas.jpg

 1. Jótékonykodj

Sokan már el is kezdték, de segíts valahogy a környezetednek. Sokan ilyenkor arra gondolnak, hogy nem fognak jótékonykodni, mert nekik sincs pénzük. Nemcsak pénzzel lehet segíteni. De persze, pénzt is adományozhatsz, ha van. De segíthetsz az időddel, vagy bevásárolhatsz egy idős szomszédnak, vagy jelentkezhetsz önkéntesnek most nagyon sok helyre.

 1. Takaríts

A takarítás nagyon hasznos, mert törődsz a lakásoddal, most olyan helyeken is kitakaríthatsz vagy rendet tehetsz, selejtezhetsz, ahol eddig nem tetted. A tavaszi nagytakarítást is letudhatod. Mit tudsz kezdeni a kiselejtezett dolgokkal? Akár jótékony célra is felhasználhatod őket. Ha kint már minden rendben van, akkor pedig nézz befelé.

hazi_munka.jpg

9. Ismerd meg önmagad

Nekem ez az életem most már és nyilván ideírom, de úgy gondolom, hogy senkinek nem árt, ha megismeri azt, hogy működik, mik mozgatják, miről, hogyan vélekedik és miért. Nézz szembe a félelmeiddel, magaddal. Tegyél fel magadnak hasznos kérdéseket is. Mit szeretnél az élettől? Hogy képzeled el a jövőt? Mivel foglalkozol szívesen? Milyen lehetőségek vannak a pénzszerzésre? Mik a hosszú és rövid távú céljaid? Kik, azok, akik fontosak számodra? Mik fontosak még számodra?

Honnan jönnek ezek a gondolataid?

Láttad valahol?

100%-ig biztos vagy benne, hogy ez a saját gondolatod?

Folytathatod ugyanúgy is az életed, mint ezelőtt, vagy megkérdőjelezhetsz olyan dolgokat, amiket érdemes lenne.

Mit gondolsz a koronavírusról?

Honnan gyűjtötted az információt?

100%-ig biztos vagy benne, hogy ez igaz?

És, amit szeretnék mindenkihez eljuttatni, hogy ne félj, mert az immunrendszered a sok félelemtől (üss és fuss reakciótól) teljesen meg is állhat és csökkenhet az ellenálló képességed.

Így nem tanácsos félni, aggódni, szorongani, tudom könnyű mondani, de tenni is lehet ellene és ha nagyon nem megy, akkor keress fel bátran. Most extra akciós áron dolgozom a járványra való tekintettel.

+1 És azzal sincsen semmi baj, ha ezek helyett csak pihensz és feltöltődsz, úgy, ahogy neked jó. Nyomás ne legyen rajtad, hogy ezeket muszáj csinálni csak, ha szeretnéd. Ne aggódj és ne tegyél plusz terheket magadra, ha húzós volt az elmúlt időszak és sok volt a stressz, akkor most engedd meg magadnak azt is, hogy csak filmeket nézel és nem teszel semmit egész nap, ha ez esik jól. Kicsit kiszakadni a mókuskerékből az is jó. Lehet, hogy még nem találtad meg egy-két hét alatt, hogy mit is csinálnál, de azzal sincsen semmi gond. Figyelj magadra és arra, hogy mi esne jól és tedd azt. 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Képek: Pixabay

 

5 tipp, amit megtehetsz a nyugalmadért a koronavírus idején

Mindenki arra keresi a választ, hogy igaz.e vagy csak média pánikkeltés, ami most történik. Szerintem teljesen mindegy, ne erre keressük a választ, hanem arra, hogyan tudunk kicsit megnyugodni. Igaz vagy sem, hatással van rád, így van? Már attól nagyon ideges vagy, hogy hallgatod, a híreket vagy mindenki erről beszél körülötted. Akkor tegyél magadért és válaszd a nyugalmat.

Mit tehetsz magadért és a nyugdalmadért?

1. Higiénia

Moss kezet és tegyél meg mindent, amit tudsz a saját higiéniád és másoké miatt, ésszerű keretek között. Nyugtasd meg magad, hogy megtettél mindent. Ez első lépés, amit megtehetsz a nyugalmad miatt. Teljesen mindegy, hogy igaz vagy nem minden adat, amit tudsz vagy sem. De Te megnyugtatod a tudatos agyad, hogy én megtettem mindent. Pont, mint, amikor egy vizsgára készülsz. Én megtettem mindent, hogy mi jön ezután nem tudom. Hogyha olyat akar kérdezni a tanár, amit nem tudok, akkor tud olyat. Ha nem, nem. Én nem bagatellizálom a problémát. Lehet, hogy valaki megfertőződik, vagy valakinek hatással lesz a vállalkozására. Nem tudom, nem vagyok látó. Senki nem tudja. Ezt is el kell fogadni, hogy nem tudjuk mi lesz holnap. 

Örülj, ha esik az eső, mert, ha nem örülsz, akkor is esik. 
szappan.jpg2. Vitaminok

Ha megnyugtat akkor vegyél be vitaminokat, ami erősíti az immunrendszeredet. Véleményem szerint talán jobb hatékonyságú lehet a kapszuláknál az eredeti mindenből. De persze a kapszula vagy bármi más is sokat segíthet. Igyál citromos vizet. Készíts teát gyömbérrel, kurkumával, homoktövis porral, ami van. Echinacea tea is szuper. Szedjél c-vitamint. Bármit, ami megnyugtat tegyél meg második lépésnek az immunrendszered kívülről történő támogatásához. 
citrom.jpg3. Érezd magad jól a testedben

Miért nagyon-nagyon fontos ez?

Nem véletlenül írja mindenki, hogy bármi is van, ne pánikolj!
Miért írják? Szófordulat?
Nem, annál több.
Gondolom mindenki hallott már a stresszről (Selye János munkásságát érdemes megnézni).
Nem tudjuk mi lesz, senki a Földön nem tudja mi lesz, de ha tudnánk, akkor is, mit tudsz csinálni?
Helyzet a következő, megtudod, hogy van egy tigris valahol a közelben, és azon aggódsz 2-3-4 hete, hogy jön a tigris.
Mit üzensz a testednek?
Bekapcsol az üss vagy fuss reakció.
Ez már tény, nem én találtam ki, azt üzened a testednek, hogy GOND VAN, BAJ VAN, SOS. Az immunrendszered kikapcsol, mert hát arra nincs szükség, ha futsz a tigris elől.
Mi lesz?
Mire 3 hét múlva elér a tigris, te hulla fáradt leszel és futni sem tudsz, vagy infarktust kapsz attól, ha meglátod.
Maradj nyugodt!
Tegyél meg mindent, amit tudsz, moss kezet és stb., ami tőled telik és ennyi.
Mást nem tudsz tenni.
Ha aggódsz, félsz és szorongsz, akkor kifáradsz és legyengülsz.
Te döntesz, én felőlem egész nyugodtan pánikolhatsz és félhetsz, de meg is nyugodhatsz. Pont ugyanaz fog történni, ha tök ideges vagy, mint, ha nyugodt. Akármi legyen is az.

Nézd meg ezt a szuper videót: https://www.youtube.com/watch?v=50sprkZaRk0

Kövesd Dr. Bruce Lipton munkásságát.
halas_vagyok_mert.jpg4. Nyugtasd meg magad

Bárhogy, ahogy tudod.

Tedd fel saját magadnak a kérdést: Mitől tudnék megnyugodni?

Tegyél meg mindent azért, hogy csökkentsd a stresszt. Nyugtasd meg az idegrendszered, hogy támogasd vele az immunrendszered!

Tereld el a figyelmed a problémáról a megoldásra.

Csökkentsd a stresszt.

Egy korábbi cikkem: https://lelkiedzo.blog.hu/2018/09/11/20_1_stresszoldo_modszer_amit_probalj_ki_ha_rossz_a_kedved

Néhány most tiltólistán van, de amit lehet próbálj ki.

Nekem erre ott van az EFT módszere, amit tudok használni. De neked, bármi, ami segít ebben. Én azt gondolom, hogy az érzelmi felszabadítás technika a 21. század egyik legcsodálatosabb módszere, minden nap megerősödik ez most bennem.

Miért? Mert olyat csinál, amit nem sok minden tud.

Oldja a stresszt és csökkenti a negatív érzéseket.

Eddig azt gondolták emberek, hogy ezt nem is lehet. De lehet.

Na, ez az a pont, aminél azt mondom, hogy ezt csak akkor tudod, ha már átélted.

Addig nem tudod elképzelni, hogy valami, ami miatt sírsz és csak úgy tudod elmondani, azt később simán, sokkal nyugodtabban el tudod mondani. Ez az EFT (érzelmi felszabadítás technika) hatása.

Ingyenes kopogtatást is ajánlottam és tettem fel az oldalamra. 

Mit tehetsz MOST, hogy jól érezed magad a bőrödben?

Énekelj, táncolj, nézz valamit, ami vidám, pozitív.

Mindegy mi az, a lényeg, hogy érezd, hogy élsz.

5. Nézzük a dolgot másképp

Vegyünk fel egy másik szemüveget.
rozsaszin_szemuveg.jpg

Mi lehet ebben a jó? Van-e jó oldala? Lehet-e jó oldala és pozitív hatása ennek, ami most történik?

Az sem baj, ha ezt most nagyon erősnek érzed.

De mi van, akkor, ha esetleg lesz ennek pozitívuma is.

Mi van, akkor, ha most sok család hosszú idő óta először együtt tölti az idejét?

Mi van, ha most kapsz időt pihenni és a családoddal tölteni?

Mi van, akkor, ha most fognak tudni tisztázni olyan dolgokat, amikről eddig nem beszéltek?

Mi van, akkor, ha mivel nem tudunk menni sokfelé, most több gyerek fog születni?

Mi van, akkor, ha tanítani akar valamit a világnak?

Mi van, akkor, ha most jobban fogunk figyelni egymásra, az idősebbekre?

Mi van, akkor, ha felnyitja a szemed, hogy nincs is kontroll?

Mi van, ha arra is felhívja a figyelmet, hogy nem kellene annyi húst enni (denevért stb.)?

Mi van, ha arra, hogy többen szembenézzenek magukkal és a félelmeikkel (vírustól, betegségtől, bezártságtól, korlátozástól, anyagi veszteségtől)?

Mi van, ha arra figyelmeztet, hogy újra gondoljuk az oktatást és az egészségügyet?

Mi van, ha arra figyelmeztet, hogy becsüljük meg jobban az egészségügyben dolgozókat?

Mi van, ha arra, hogy ne legyünk közömbösek mások problémáira, távolinak tűnő problémákra? (Mit érdekel engem, hogy mi van Kínában?)

Mi van, ha azért történik, hogy most sok országban akár 2 hét karantén vagy több segítse a Földet és fel tudjon lélegezni, ha nem megyünk kocsival sehova?

Mi van, ha most sok munkahely megoldja a távmunkát, ami már régóta szükséges lett volna és így több embernek lehet munkája bárhonnan a világon?

Mi van, ha most egy csomó új lehetőség nyílik, ami a jövőben is hasznos lesz (elektronikus vényen történő rendelés, távkonzultáció a gyógyszeredről, így a jövőben sem kell annyit mászkálnia, annak, aki nincsen jól és az időseknek sem)?

Mi van, ha sok mindent ezentúl távban oldunk meg, távoktatás, távmunka, így sokkal kevesebben fognak kocsival közlekedni, ami a környezetre is pozitív hatással lesz és kevesebb autóbaleset is lesz, ami szintén vezető halálok?

Mi van miután ez lecseng sokkal hálásabbak leszünk és sokkal jobban értékeljük azt, amink van (szabadság, egészség, kenyér, munka stb.)? 

Mi van, ha sokkal elégedettebbek leszünk az életünkkel? 

Mi van, ha ennek sok pozitívuma is lesz?

Én nem tudom mire jó, de igyekszem így is megvizsgálni. Ha másra nem, arra mindenképpen jó neked is, hogy elterelje a figyelmed. Ajánlom figyelmedbe. Mindenki úgy szeret agyalni naphosszat, akkor gondolkozzon azon, hogy miért lehet ez jó? Arra próbálj összeírni változatokat.

Önismereti szempontból, amikor valami kimozdít az egyensúlyodból, az mindig valamit tanít. Ez az én véleményem. Nem kell vele egyetérteni.

Ez az én nézőpontom a világról, neked lehet más.

Nem szoktam válaszolni a hozzászólásokra, most sem fogok. Én leírtam a véleményem. Ez az enyém. Neked lehet más, én megengedem neked és attól még nem haragszom rád, még a barátom is lehetsz. De ez az én véleményem.

Ha úgy érzed, hogy szükséged lenne egy stresszoldó kopogtatásra, kövesd a Facebook oldalam.

Tegyél meg bármit, ami megnyugtat, amitől jobban érzed magad!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Képek: Pixabay 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása