Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

Stressz hatása a testedre

Mi segíti valójában a stresszoldást?

2023. május 09. - Lelki edző

Magas a vérnyomásod, mert ismét az asszisztensednek magyarázod a telefonon, hogyan írja be a számlákat az excelbe, és közben a férjed tartásban várja, hogy ismét elmond neki, milyen programon kell elindítani a mosógépet.

Nem tudsz aludni esténként, mert azon töröd a fejed, hogyan intézed el az összes teendődet, úgy hogy közben legyen időd elmenni a lányod edzéseire is?

Ha fizikai tüneteid vannak és az orvos is megerősít abban, hogy a problémád stressz alapú, akkor ne intézd el annyival, hogy ilyen az élet, márpedig a stressz mindig velem lesz. Majd néha elmegyek kirándulni vagy meditálok egyet. Ebben az esetben más megközelítésre lesz szükséged.

Nem tudod pusztán fizikai oldalról megközelíteni, mert a tüneted sem pusztán fizikai!

De ahhoz, hogy ezt elemezzük, vegyük először sorra, hogy mi is a stressz és hogyan hat a testedre.

Ebben a posztban szeretném Neked átadni, hogyan hatnak a stresszhormonok a testedre és mit tudsz tenni magadért, azon túl, hogy a fizikai tünetet kezeled?

Amikor feszült vagy, azt nemcsak a lelked érzi, hanem a testedben is megjelenik, mérhetően, kimutathatóan ott vannak a testedben a stresszhormonok. Azt a legtöbb ember észreveszi, amikor feszült, akkor gyorsabban ver a szíve, elkezd izzadni a tenyere vagy gombócot érez a torkában.

Miért történik ez?

Amikor őseinket egy tigris üldözte, akkor a túlélésük volt a tét, a legfontosabb az volt, hogy el tudjanak szaladni vagy esetleg meg tudjanak küzdeni vele. Ezért az izmok először is megfeszülnek, hogy elfuss vagy üssél, és minden vér odaáramlik.

Honnan áramlik oda a vér?

Az emésztőrendszeredből, immunrendszeredből, vagy a hormonháztartásodból. Ugye nincs arra szükség, hogy megemészd az elfogyasztott ebédet, ha éppen üldöz a tigris? Sőt a gyulladást sem kell csökkentenie a szervezetednek, ha a következő másodpercekben kiderül, hogy egyáltalán túléled-e. Ezt azért fontos tudatosítani, mert ezek a szervrendszerek leállnak tartós stressz hatása alatt.
A múltban, ha valahogy megmenekült az ősünk a tigris elől, akkor a szervezete rövid idő alatt visszaállt a normális ütembe. (Mint a macskámé, akit üldözött a szomszéd kutyája a folyosón. Rohant felém, az egekbe állt a szőre, de amint hazaért, még szuszogott, elfáradt, de hamar visszaállt a teste normális működésre.)

De ha te tartósan benne vagy egy stresszes helyzetbe, akár a vállalkozásod miatt, például azért, mert bizonytalan a bevételed hónapok vagy évek óta. Vagy sokat veszekszel a férjeddel hosszabb ideje, akkor a stressz hatás állandó és nem tud a szervezeted visszaállni az alapműködésbe.
stressz_1.jpg

Ha napjában 50-szer fel kell emelni a pulzusszámod és a vérnyomásod, akkor a szervezet úgy dönt, hogy úgy hagyja, hiszen az is energia, hogy újra és újra visszaállítsa. Aztán úgy marad.

A tartós stressz hatással van az immunrendszeredre is. Mivel elvonja innen az energiát a vázizmokhoz, nem tud eléggé megvédeni téged a baktériumoktól és vírusoktól sem a szervezeted. Gyakran vagy beteg? Gyakran betegek a gyerekek? És el is kapjátok? Miért?

Ez mindig így volt? Mindig így van?

Az egyik ember elkapja, a másik nem. Mi a különbség?

Például az, hogy mennyire van elfoglalva az ő teste a folyamatos védekezéssel, vagy nem.

Ha marad energiája arra, hogy védekezzen, akkor ez nem fog problémát okozni.

Az idegrendszeredre is jelentős hatással van a stressz. Márpedig az idegrendszer közvetlenül kapcsolatban áll a szerveiddel, így nagyon fontos lenne, hogy kipihent legyél. De mivel te minden fronton, otthon is, a vállalkozásodban is állandóan 120%-on pörögsz, mikor van időd regenerálódni?

Mi okozhat stresszt?

Gyakorlatilag bármi.

Nem vagyunk egyformák, valakinek stresszt okoz a repülés, valaki szereti és sorolhatnám.

Vannak olyan helyzetek, amik jönnek és mennek.

Viszont vannak azok a negatív események és ezek lenyomatai az izmaidban, amikre nem is gondolnál.

Mindannyiunkat érnek ún. traumák.

De a trauma szó hallatán mindenki súlyos, komoly bántalmazásra, balesetre gondol. Ezek valóban traumák, de vannak olyan velünk megtörtént traumák, akik nem ilyen horderejűek, viszont minden áldott nap befolyásolnak minket és az alapvető működésünket öntudatlanul.

Olyan is van, amikor egy meg nem történt esemény okoz bennünk sérülést.

Mit értek ez alatt?

Nem kaptál elég figyelmet, nem kaptál elég szeretetet, nem annyi simogatást, ölelést kaptál, amire szükséged lett volna. Ez inkább mellőzés, elhanyagolás vagy nevezhetjük benned kialakult hiányérzetnek is. Sajnos igen jelentősen hatással tudnak lenni későbbi működéseidre.

Ezen kívül pedig ott vannak a tudatalatti programok. A tudatalatti jobban emlékszik mindenre és bármire, mint a legjobb memóriával rendelkező egyén. És már azelőtt elkezdi gyűjteni az információkat, amikor még azt hiszed, hogy egy gyerek nem is tudatos. Ma már tudjuk, hogy egészen pici kortól az amigdala veszi az érzelmeket. Sokan úgy gondolják, én is, hogy már az anyaméhben is érezzük, hogy mi történik körülöttünk. Mit érez és mit gondol éppen anyukánk. Izomtesztelés során gyakran kijönnek ilyen dátumok, amikor még nem beszélünk tudatos emlékezésről. De lenyomata és hatása van a jelenre is ezeknek a történéseknek.

Minden jelenlegi helyzet esetén, tudok találni egy múltbeli emléket, amikor hasonló élményt éltél át. Amikor hasonlóképpen reagáltál.

Példa: nem tudsz kiállni mások elé prezentálni.

Múltbeli esemény: az iskolában a tábla előtt állsz, lefagysz, egy szó sem jut eszedbe, pedig tanultál.

Ilyenkor ezeket az eseményeket is eredményesen fel kell oldani.

Mi az, ami nem segíti tartósan a stresszoldást?

  • Kibeszélem a barátnőimmel

Sajnos ez nem működik. Először is, ha önmagában elég lenne a beszélgetés, akkor nem lennének nagyon problémáink, főleg nekünk nőknek J. Másrészt, ahogy észrevettem ők sokszor megerősítenek sajnos minket abban, amiben benne vagyunk, vagyis elkezdenek sajnálni, ami nem visz előre. Sőt szélsőséges esetben előfordul, hogy mélyebbre löknek a gödörben.

  • Mozgás:

Oldja a stresszt a mozgás ideiglenesen. De, amit itt fontos megérteni, hogy az érzelmi stresszt nem tudja feloldani. Szuper a mozgás, fontos és hasznos. De sajnos a traumákat nem tudod kitáncolni és kifutni magadból!

  • Szeretteinkkel való kapcsolódás

Stresszoldásnak tartjuk a szeretteinkkel való kapcsolódást, ami szintén fontos. Társas lényként szükségünk van erre. De a régi sérüléseinket nem fogja megoldani egy ölelés sem. Még egyszer, nagyon fontos és szükséges! De kevés a tartós érzelmi stresszoldáshoz.

De akkor mi a megoldás?

A régi fájdalmakat az tudja feloldani, ha azokat a bennragadt, meg nem élt érzelmeket felszabadítjuk, amik akár 3 éves korod óta ott csücsülnek az izmaidban és nem tudtak feldolgozódni. Az egyik embernek azért okoz valami nagyobb stresszt, mert egy múltbéli feloldatlan helyzetbe kerül vissza, a másodperc tört része alatt. Ha ezt az eseményt egészségesen fel tudod dolgozni, legközelebb már nem úgy fogsz reagálni és a tested sem! (Nem mersz kitűnni a posztjaiddal és azzal, amit csinálsz, mert kitűnő tanulóként kitűntél és nem volt jó érzés.)

A tested emlékszik mindenre, így minden információt ki lehet nyerni belőle.

Milyen folyamat vezet eredményre?

Ha a bennrekedt érzelmeket kicsatornázzuk és a nem támogató hitrendszereket átkeretezzük.

megkonnyebbules_4.jpg

Amikor együtt dolgozom valakivel, akkor minden esetben kitesztelem, hogy több,  mint 70 féle eszközöm közül, melyik lesz a legideálisabb és leghatékonyabb számára az adott pillanatban.

Jó, ha valaki nem egy sémát követ, hanem egyénre szabottan dolgozik veled.

Nincs két egyforma alkalom, mert nincs két egyforma ember sem.

Egyáltalán nem lehetetlen a fájdalom enyhítése, sok esetben a megszüntetése, csak máshogyan történik, mint az megszokott, bevett, ismert lenne.

Nem mindenkivel dolgozom együtt és egy ingyenes konzultáció keretén belül mérem fel a jelenlegi helyzetedet, kihívásaidat. Itt tudunk arról beszélni, hogy érdemes-e együtt dolgozni vagy más segítségre van szükséged. Ha érdekes számodra ez a lehetőség, írj rám Messengeren.

.

 

süti beállítások módosítása