Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

7 különbség: coaching ülés VS baráti találkozó

2018. november 23. - Lelki edző

Nagyon sokféle emberrel találkozom mindenhol az életemben. Vannak, akiknek magas, hogy miért kellene a problémánkkal felkeresni egy szakembert?

Mi az, hogy valaki nem tud döntést hozni vagy megoldani egy nehézséget egyedül?

Nálunk sajnos nincs még nagy kultúrája a segítségkérésnek, Amerikában teljesen normális, hogy szinte mindenkinek van pszichológusa, coacha stb.

Emberek gyakran úgy gondolják, hogy ők

  • mindent megoldanak egyedül, vagy ha nem,
  • akkor majd lesz valahogy, kivárnak, majd az idő elrendezi vagy
  • megbeszélik közeli hozzátartozóval a gondjaikat.

Mi ezzel a baj az én véleményem szerint?

Mindent nem biztos, hogy egyedül meg tudunk oldani. Ugyanazzal a gondolkodással, ugyanazt a problémát fogjuk generálni. Kell egy új, másik nézőpont.

Nem én találtam ki, Albert Einstein mondta ezt.

citizen-einstein.jpg

Az „idő mindent megold” gondolat segíthet, de az is lehet, hogy idővel csak egyre nagyobb kupac kakit kell majd rendbe tenni.

Ha ezek nem jöttek be, akkor megkérdezhetjük egy olyan ember véleményét, akinek adunk a szavára.

barati_beszelgetes.jpg

Mik lehetnek ennek a hátrányai?

  1. A barát nem objektív, ahogy a szülők és testvérek sem

Fontos szempont, hogy, akik közel állnak hozzád és nincsenek erre külön felkészítve nem tudnak téged tárgyilagosan nézni. Mindenképpen szubjektívek lesznek veled szemben és általában tanácsokkal látnak el, amit egy szakember nem tesz. A tanácsadás hátrányairól írtam egy blogot, itt olvashatod, nem írnám le még egyszer, hogy mi ezzel a baj: https://lelkiedzo.blog.hu/2018/05/15/miert_ne_adjunk_tanacsot

  1. Más a célja a két találkozónak

A baráti beszélgetés esetében nem határozunk meg egy célt, amit szeretnénk elérni. A baráti megbeszélés célja, hogy kiadjuk magunkból, amit szeretnénk. Megosszuk a másikkal az élményeinket és meghallgassuk a másik felet is, hogy vele mi történt. A coaching esetében mindig van egy cél, egy irány, amerre haladunk. Máshogy készülnek rá a felek lelkileg is.

  1. A fókusz, amire figyelünk eltérő a két esetben

A baráti beszélgetés esetében a múltban történt eseményeket elemezzük, beszéljük át, kevés szó esik a jövőről. A coachingban a jelenre és leginkább jövőre koncentrálunk.

coaching.png

  1. Eltér a beszélgetés iránya

A coaching esetében csak az ügyfélre figyelünk, ő a fontos, a coach nem beszél magáról. A baráti beszélgetésnél mind a két fél fontos és nagyjából azonos ideig beszél stb.

irany.png

  1. Egy coach máshogyan figyel

Abszolút máshogyan figyelek, ha ügyfélre figyelek, vagy a barátaimra. Mást is várnak tőlem a két helyzetben. Egy barát vár tőlem valamit, hogy azt mondjam, nem lesz semmi gond, vagy én így csinálnám vagy úgy, ha kikéri a véleményemet, akkor nem kezdhetem el kérdésekkel bombázni és egy folyamatnak alávetni, akkor mondani kell valamit. Az ügyfél pedig biztosan elmenekülne, ha azt mondanám neki, hogy szerintem hívd fel ezt vagy azt és ezt és ezt mondd neki.

  1. A coachnak van egy szuper eszköztára

A közeli hozzátartozók nagy valószínűséggel ajánlani fognak valamit, tanácsokkal látnak el és elmondják ők mit és hogyan csináltak, csinálnának. Elmondják, az összes rossz tapasztalatukat és akár el is veszik valamitől a kedved, ami nekik nem jött össze vagy, amihez nekik nem volt bátorságuk. Még a legjobb indulatú ember is rögtön azt érzi, hogy bezzeg neki nem volt bátorsága meglépni valamit, akaratlanul is le fog beszélni.

  1. A coaching hatékonyabb

Mivel ez egy konkrét segítői munka, így hatékonyabb, mintha csak úgy kávézgatok a barátaimmal céltalanul és sokszor csak elmondjuk a saját nehézségeinket és meghallgatjuk a másikét. Arra, hogy kiadjuk a feszültséget arra kiváló. A coachingban fontos, hogy legyen előrelépés, valamilyen eredmény. A coachingban jelentős a szerepe annak, hogy valaki elhatározta magát a változás felé. Egy barát nem biztos, hogy változtatni szeretne azon, amiben benne van, lehet, hogy csak panaszkodni szeretne kicsit.

Vannak hasonlóságok is a kétféle találkozásban?

Igen, természetesen, mind a két találkozónak bizalmi a légköre, könnyed és őszinte beszélgetés zajlik. Mind a kettő hasznos és segíteni szeretne a másik félnek. 

Éppen ezért fontos, hogy legyenek barátaid, akikkel meg tudod osztani, hogy mi zajlik benned és körülötted, csak tudd, hogyha komoly és gyors változást szeretnél elérni, akkor valószínűleg szakemberre lesz szükséged.

De ha egy olyan problémát görgetsz magad előtt, amit nem tudsz megoldani, vagy mindig visszatér az életedbe, kicsit máshogyan, akkor érdemes lehet felkeresni egy coachot, például engem :)

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Heinrich Nóra, 06-20-363-13-88

Képek: Pixabay

 

süti beállítások módosítása