Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

Mi is a kineziológia?

2022. február 06. - Lelki edző

Azért vállalkozom leírni, hogy mi is ez, mert éppen ezt tanulom és a vizsgára is meg kell tanulnom, így gyakorolok is :) De azért is, mert sokan még a mai napig is azt hiszik, hogy ez valami varázslat, hókusz-pókusz. Remélem sikerül képet adnom róla, hogy mi is a kineziológia.

Jöjjenek először a tankönyvszerű megfogalmazások, ahogyan nekem is be kell magolni :)

A kineziológia görög szóösszetétel, a kinesis mozgás és a logos tudomány szavak összetétele. Vagyis a mozgás tudományát jelenti. A kineziológia a világ legtermészetesebb dolgáról, a mozgásról szóló tudomány. A mozgás kihat az egész életünkre, az egészségükre is.

A kineziológia pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség- és személyiségfejlesztő preventív, holisztikus és szelíd módszer.

Célja: az érzelmi stresszek feloldásával az, hogy energetikai egyensúlyt hozzon létre a testben és aktivizálja az öngyógyító mechanizmusát az egyénnek. 

A kineziológia viszonylag új, talán ezért is van sok emberben kétség és ellenállás. Az emberek teljesen automatikusan ellenállnak annak, ami új és ismeretlen számukra.

1960-as években USA-ban Daniel David Palmer rájött, hogy a stresszes események izom blokkokat hoznak létre, ő az izmok feszülését, illetve renyheségét vizsgálta.

Majd Dr. George Goodheart "összekötötte" a keleti és a nyugati orvoslást. Az izmokat meridiánokhoz kötötte. Ez egy óriási újítás volt és ebből indult útjára a kineziológia, főleg a Touch for Health ága.

Mik a meridiánok? A meridiánok energiapályák, csatornák a testben. A hagyományos kínai orvoslás rendszere szerint. Erre épül a kineziológia is.

meridianok.jpg

Magyarországra 1992-ben került a kineziológia, így érthető, hogy sokak számára még mindig ismeretlen.

Nagyon sokféle kineziológus létezik. 3 fő ága van Magyarországon, amiből vizsgázni lehet, (Touch for Health, One Brain és Brain Gym), de számtalan van, amit ma már hozzá lehet tanulni.

Mit csinál a kineziológus?

Amiben minden kineziológus egyforma, hogy

  • izomtesztelést végeznek,
  • a test öngyógyító folyamatait indítják be,
  • holisztikusan vizsgálják az embert,
  • szelíd módszert alkalmaznak, ami kihat az egész testre,
  • energetikai blokkot oldanak fel, nemcsak a jelenben, de a múltban is,
  • stressz oldással foglalkoznak,
  • a meridiánokban rekedt energiákat megmozdítják, így oldódás jön létre, az ember megkönnyebbül, ásít, izzad, kirázza a hideg vagy akár sírva fakad.

Amiben eltérnek egymástól, hogy más-más korrekciót alkalmaznak, hogy „helyre tegyenek” egy izmot, vagy kioldjanak egy blokkot.

jin_jang2.jpg

Mi az izomteszt?

A kineziológiai izomteszt segítségével hozzáférhetünk a testben tárolt információkhoz, felderíthetjük és korrigálhatjuk a működési zavarokat. Az izomteszt során idegrendszeri reakciókat vizsgálunk az agytól az izomig és vissza az izomtól az agyig.

Az izomból a kineziológus különböző információkat tud „kiolvasni”.

Bármivel kapcsolatban az érzelmi töltést, a stresszt „veszi le”, csökkenti.

Egy-egy helyzetet ugye nem tudunk megváltoztatni, főleg, ha a múltban történt, de ha a jövőben fog bekövetkezni akkor sem. De azt, hogyan reagálunk, hogyan reagál a testünk és mennyire leszünk dühösek, szomorúak, ha az adott helyzetre, eseményre, személyre gondolunk, azt igenis meg tudjuk változtatni.

Tudom, hogy sok ember ezt elképzelni sem tudja. Sokan nem is igazán értik. Sokan az érzéseikkel nem foglalkoznak, nem is igazán tudnak. Sőt eszközük sem volt az előttünk lévő generációknak, hogy ezen segíteni tudjanak.

Erre vagyunk kondicionálva. Maradj csendben, nem szabad sírni, kiabálni, de hangosan örülni sem, mert zavarjuk a felnőtteket, utána az iskolában a tanórát…

És szépen fokozatosan mind megtanuljuk elnyomni, elfojtani az érzéseinket.

És hát vannak olyan helyzetek is, amik adott életkorban meghaladják azt, hogy fel tudjuk dolgozni, ilyenkor főleg elássuk szépen mélyre és várjuk, hogy jobb legyen.

De ezzel nincsen megoldva, ez nem a megoldás!

Amíg ezt az ember nem tapasztalja meg, addig nehéz szavakba írni, hogy mi is történik ilyenkor, de azért remélem sikerült közelebbi képet festenem erről a módszerről.

De Te, aki olvasod, kérlek tudd, hogy ma már van megoldás arra, hogy a negatív érzéseket egészséges úton megtudjuk változtatni, egy-egy megrekedt energiát el tudjunk mozdítani és ezáltal újra szabadon áramoljon bennünk az életerő.

Milyen esetben érdemes felkeresni kineziológust?

Szinte bármivel kapcsolatban érdemes felkeresni kineziológust, amivel kapcsolatban stresszt, feszültséget vagy bármi más negatív érzést érzünk.

Leggyakrabban párkapcsolati, munkahelyi elakadások miatt, tanulási problémák, negatív múltbeli események miatt, szorongás, fóbiák miatt keresnek fel kineziológust, esetleg olyan fizikai tünetek miatt, amiknek nincsen orvosilag kimutatható oka. Fontos, hogyha bármi problémád van, először orvoshoz menj el és vizsgáltasd ki magad!

Ha nem találnak semmit, gyakran mondják, hogy az oka a sok stressz vagy feszültség, akkor tud segíteni a kineziológia.

6.png

Milyen végzettsége van egy kineziológusnak?

Egy kineziológusnak természetgyógyászati irányt szükséges tanulnia itthon. Le kell vizsgáznia egészségügyi modulból és természetgyógyászati modulból és utána szakirányú vizsgát kell tennie, ami szóbeliből és gyakorlatból áll és utána sokat kell gyakorolnia :)

Aki kineziológiát kezd el tanulni, általában több évig tanul vagy akár élete végéig és folyamatosan fejleszti magát, rengeteg továbbképzés létezik ezen a területen.

Én is egyszerre vágtam bele 3 különböző ágba és még biztosan fogok más irányokba is nézelődni.

Mint minden segítő szakmában itt is folyamatos tanulás vár arra, aki elkezdi.

Érdemes megismerni akár az alapokat, hogy otthon is tudjunk segíteni a családunknak ezzel a módszerrel, de hivatásnak is tökéletes.

Ha Téged nem érdekel annyira, hogy megtanuld, akkor pedig próbáld ki kliensként.

 

Maradt még benned kérdés ezzel kapcsolatban?

 

Elérhetőségeim:

Heinrich Nóra

www.lelkiedzo.hu

Facebookon és Instagramon is megtalálsz :)

 

 

 

süti beállítások módosítása