Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

Miért NE adjunk kéretlen tanácsot?

2018. május 15. - Lelki edző

A segítőkész emberek azt gondolják, hogy a tanácsadás pozitív dolog. Az emberek gyakran úgy gondolják, hogyha ők már megszerveztek egy esküvőt, gyereket nevelnek, voltak már hasonló cipőben mint most éppen Te, akkor jogosan kezdenek el bombázni a kéretlen tanácsaikkal. Sokáig én is így gondoltam. De rá kellett jönnöm, hogy az az én tanácsom és maximum magamnak tanácsolhatok bármit is, itt most főleg a saját életünkkel kapcsolatos dolgokra gondolok, nem arra, amikor üzleti tanácsot kérünk például bankügyeinkhez vagy a matek házihoz és, ami itt még különbség, hogy ezekben az esetekben kérjük és nem csak úgy kapjuk a tanácsokat.

Érezted már magad dühösnek egy tanács miatt? Miért is van ez?

Képzeljük el a menyasszonyt, aki a saját esküvőjét szervezi és mindenki beleszól, természetesen a legnagyobb jóindulattal. Pl.: én ismerek egy szuper helyet, ott legyen az esküvő, most a meztelen torta a divat, olyan legyen, mert ha nem akkor nem leszel menő és az egész esküvő hamvába hal. Én nagyon hálás vagyok a családomnak és rokonaimnak, hogy megkíméltek ettől pár évvel ezelőtt. Szóval szerintem ezen a példán keresztül is látszik, hogy miért nem jó a tanácsadás. Szegény menyasszonyra, akinek percenként 20 döntést kell hoznia, még a többi ember is nyomást tesz.  

Ha valaki anélkül ad tanácsot, hogy Te kérnéd, azt sugallja feléd, hogy szerinte Te nem vagy képes önállóan meghozni egy döntést és kitalálni mi a jó neked. Majd ő megmondja, mert neki bevált. Ez pontosan így van, NEKI bevált a saját életében, a saját körülményeihez képest, a saját hitrendszere szerint. De minden ember más és más, így ha nem akarjuk a másikat megbántani NE adjunk neki kéretlen tanácsot. Hangsúlyozom, hogy kéretlen tanácsot, mert ha egy barátnőnk, rokonunk a segítségünket vagy tanácsunkat kéri egy bizonyos témával kapcsolatban (utazás, étterem) természetesen elmondhatjuk neki a MI tapasztalatunkat. De az is a SAJÁT tapasztalatunk lesz, ahogyan mi megoldottunk egy kérdést, ahogy mi megéltünk egy helyzetet. Lehet, hogy nem ugyanazt fogja gondolni Rómáról, amit mi mondtunk neki és nem a jófej, kedves felszolgáló lesz az étteremben, mint, amikor mi voltunk és azt se felejtsük el, hogy minden ember a saját szemén keresztül nézi a világot nem úgy látja a történéseket, ahogyan mi. Abban is biztos vagyok, hogy nem is úgy él meg egy helyzetet, ahogyan mi azt akkor megéltük.

Ha valaki a tanácsunkat kéri, de végül nem fogadja meg sokan zokon vesszük ezt.

De miért? Mi történik ilyenkor?

Szerintem jó esetben az ember átszűri magán a másik ember véleményét, esetleg több ember véleményét és Ő hoz egy döntést, amit ő érez jónak. Ez lehet, hogy hasonlítani fog a kapott tanácsokhoz, de lehet, hogy nem. Ezt ne érezzük személyünk elleni támadásnak, mert nem az. Szerintem azt jelenti, hogy a másik ember átgondolta és a saját életére vetítette, amit mi mondtunk neki, vagyis ez egy pozitív dolog és nem lemásolta a mi megoldásunkat gondolkodás nélkül.

Nekem pont ezért tetszett meg a coach szakma, mert nem elmondjuk a másik embernek a mi receptünket az életre, hanem igyekszünk felnyitni a saját szemét, hogy több megoldást lásson maga körül.

Az emberek szerintem nagyon jól tudják, hogy mi a helyes és mit kellene tenniük. És mivel mindenkinek más a világképe és nézetei, a tanult mintái és ezer más dolog, ami hatott rá, nem tudhatjuk, hogy neki mire van pontosan szüksége. Mikor jön a diri az iskolában, akkor mindenki kihúzza magát és leszáll a radiátorról, amin ült és eldobja a cigit messzire, igaz? Szóval az emberek tudják általában mi a helyes. Bízzunk az emberekben! A gyerekünkben, a rokonainkban stb.

Miért ne adjunk tanácsot?

  • az a saját nézőpontunk, a másik mást látott a világból, mást tapasztalt eddig
  • nekünk bevált, de a másik teljesen más személyiség, máshol lakik, más az iskolai végzettsége, más a vallása stb.
  • sokan nyomásnak élik meg a kéretlen tanácsot (ha ezt mondták, most már meg kell tennem)
  • coachként, mi azért sem adhatunk tanácsot, mert akkor nekünk kellene vállalni a felelősséget azért, amit a másiknak tanácsoltunk és jogosan jön majd felháborodottan az ügyfél, ha neki nem sikerült. És a coachingban fontos, hogy a felelősség az övé legyen, a döntés az övé legyen! És az életben is!
  • Sokan azért adnak tanácsot, mert okosnak érzik magukat tőle, én is úgy gondolom mindannyian estünk már bele ebbe a hibába. Hát én tudom, hogy erre ezt kell bevenni és az lesz a tuti! De ugye még egy sima megfázást is mindenki máshogyan kúrál.
  • Sokan azért mondjuk el a problémánkat, hogy meghallgassanak minket, nem azért, hogy megoldják nekünk. Mark Gungor előadásai szerint a nők azért mondják el a bánatukat, hogy meghallgassa egy másik ember és nem azért, hogy megoldást javasoljon bárki is, jajj, annak a férfinak, aki ötletelésbe kezd, mert a nők ezt zokon veszik többnyire. De a férfiak szerinte csak akkor mondanak el valamit, ha tanácsot szeretnének kérni mástól, hogy együtt megoldják a problémát. A nemi szerepeket is érdemes tehát számításba venni.
  • amit még rendkívül fontosnak tartok, hogy a saját tanácsainkkal elültetünk bizonyos gondolatokat a másik tudatalattijába, ami nem biztos, hogy pozitív. (Jajj, nem szabad vállalkozásba kezdeni Magyarországon!, Szerintem ez nem olyan egyszerű, nem fog összejönni!) Ezek véleményem szerint negatív gondolatokat alkotnak a fejünkben.  
  • és a legfontosabb talán az, hogy a sok kéretlen tanáccsal elnyomjuk vagy megszüntetjük a másik belső hangját és nem fog tudni odafigyelni arra, amit ő szeretne. Mindenkinek vannak intuíciói és jó ha ezekre hallgat!
  • Próbáljunk meg a hétköznapi életünk során is, tanács helyett, inkább kérdéseket feltenni a másik embernek!

 

Véleményem szerint ezért nagyon jó a kérdezéstechnika. Ha kérdezzük az embereket, akkor olyan kérdéseket is feltehetünk neki, amiket ő még nem válaszolt meg magának. És véleményem szerint ez elindítja az agyunkat és tudatalattinkat és dolgozik ez a sok kérdés benne és az agyunk keresi a választ rá és meg is fogja találni, hiszen arra lett kitalálva.

Az én véleményem, hogy a tanács lehet hasznos, de csak ha kérik. Ha nem kérik, akkor púp az ember hátán.

Kíváncsi vagyok a Te véleményedre is, írd meg nekem!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Heinrich Nóra, 06-20-363-13-88

Képek: Pixabay

 

süti beállítások módosítása