Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

Mi van, ha a fejfájásod nem azért van, mert örökölted? Egy szemléletes sztorit mesélek el Neked Borbáláról.

2023. június 06. - Lelki edző

Borbálának gyerekkora óta nagyon sokat fáj a feje. Ilyenkor mindig gyógyszert szed. Azt mondta, hogy magas a fájdalomtűrő képessége, de ezt a fajta fájdalmat, nem viseli el, így azonnal fájdalomcsillapítóhoz nyúl, amikor megérzi a fájdalmat. Azt is ecsetelte, hogy időnként már a gyógyszer sem használt. Ilyenkor cserélte le egyik gyógyszert a másikra. Kb. 5-10 évenként le kellett cserélni őket, mert akkor már hatástalanokká váltak. Gondolta, hogy a hatóanyagok váltogatása segít. Most következett volna egy újabb csere.

fejfajas2.jpg

Kérdeztem, hogy mit gondol, miért fáj a feje?

Azt mondta, hogy Apukájától örökölte, ő is ilyen fejfájós.

Mondtam, hogy közelítsük meg az érzelmek és negatív események oldaláról. Én ebben tudok neki segíteni. De mivel nemcsak test vagyunk, hanem érző lények is, így enyhíthetünk a fejfájáson.  

Megkérdeztem, hogy mióta fáj a feje?

9-10 éves kora óta.

Megkérdeztem, hogy történt-e vele akkor valami emlékezetes? (Borbála most az 50-es évei elején jár)

Hamar eszébe jutott egy kép. 4-est vitt haza az iskolából és édesanyja hirtelen a semmiből fizikai erőszakhoz folyamodott és bántalmazta őt (részletekre nem térek ki). Nagyon meglepte, hogy azért kap ki ilyen csúnyán, mert 4-es kapott, ami egy jó jegy. A nevében is benne van, hogy jó. Nem 1-est vitt haza.
Ráadásul az egyik biztos pont az életében, az egyik legfontosabb ember az életében az, aki bántotta. Rengeteg érzelem rekedt bent akkor a testében.

Ezzel a képpel, az ehhez tartozó érzelmekkel dolgoztunk, különböző módszereket alkalmazva.

Sosem gondolt arra, hogy ennek köze lehet a fejfájásához és azt sem rakta össze, hogy akkor kezdődött a fejfájása.

Az ehhez társuló stresszt pedig egyedül nem is tudta volna kivezetni erről az emlékről.

1 hétig nem jelentkezett a fájdalom. A második hétben egy alkalommal pedig elkezdődött neki, de az egyik tanult érzelmi stresszoldó technikával csökkentette azonnal magának és elmúlt a fejfájása. Nem volt szükség gyógyszer beszedésére. 4 hét alatt kétszer kezdődött el a fejfájása, de az egyik technikával szinten tudta tartani és nem fájdult meg jobban a feje.

Ha továbbra is meggyőződésünk, hogy valami öröklött, akkor magunkat kivesszük a képletből. Akkor a testünk, a genetikánk és a biológiánk áldozatává válunk.

Elképzelhetőnek tartjuk, hogy van egy probléma, amire nincs megoldás?

Elképzelhető, hogy mi teljesen védtelenek vagyunk és semmit, de semmit nem tudunk tenni magunkért, hogy jobban legyünk?

Ha továbbra is így gondolkozol, akkor erőtlenné válsz és végül is egy áldozattá, aki megszületett és akár jól étkezik, akár nem, akár sportol, akár nem, akár foglalkozik a lelkével, akár nem, akkor is ugyanarra a sorsra jut.

Ugye érezzük, hogy ez nem lehet igaz?

Ha Te szeretnéd magad erőtlen áldozatnak érezni, akkor szíved joga.

Ha pedig szeretnéd visszavenni az erődet és tenni magadért, akkor az irányítás nálad van.

Mindig van hatásunk az események alakulására. Lehet, hogy nem tudunk valamit elmulasztani teljesen, de az biztos, hogy javítani mindenen tudunk.

Mi történt Borbálával?

  • Ezentúl kevesebb gyógyszert szed, ezzel kevesebb lesz a mellékhatás is, és nem terheli a máját.
  • Jobban tud dolgozni, nem viszi el a figyelmét a fájdalom.
  • Nem kell attól félnie, hogy bármikor jelentkezhet a fejfájás.
  • Könnyebbnek érzi magát, mert egy régóta cipelt terhet le tudott tenni.
  • Azt is említette, hogy olyan egyszerűnek látja a dolgokat az alkalmaink óta.
  • Nem olyan ingerült, így kevesebbet veszekszik a férjével és a gyerekeivel.

    felszabadult_no.jpg

Amikor az elme elkalandozik a múltba és az kellemetlen számomra, akkor azt el kell valahogy nyomnom. Nem akarom érezni a rossz érzést, de mégis ott van. Nagyon sok energiánk megy rá arra, hogy olyan érzéseket, feszültséget nyomunk el a testünkben, amit ki is lehetne vezetni a testünkből.

Ez pont olyan, mint, amikor egy gumilabdát próbálsz a víz alá nyomni. Lehet, hogy játszottál ilyet és amikor közel jön a másik, akkor elengeded és jó magasra kilő. Minél mélyebben nyomod el az érzelmeid, annál erőteljesebben fognak felszínre törni egy váratlan pillanatban.

Van egy Nobel-díjas pszichológus Daniel Kahneman, aki rájött, hogy 1 mp alatt vissza kerülünk a múltba, ő emlékező énnek nevezi. Ez egy nap alatt többször is előfordul. Ha valami olyan történik, ami hasonló ahhoz a helyzethez, ami nekünk kellemetlen vagy számunkra veszélyes volt, akkor azonnal visszakerülünk a múltba.

Mi tudja ezt a múltba repítést megtenni? Bármi. Hangok, illatok, színek, formák, helyzetek, hasonló érzelmek.

Ő úgy jött erre rá, hogy éppen nászúton volt a feleségével. A világ legboldogabb embere lehetett volna az adott pillanatban. Napozott a tengerparton és nézte, ahogy a felesége kagylókat gyűjt a parton. Hirtelen a semmiből a következő gondolatok támadtak a fejében: „Menekülj, fuss!” „Ha most elfutsz, senki nem tudja meg.” „Most gyorsan lépj le innen.”

Elment egy pszichológushoz és hamar megfejtették, hogy mi volt ennek az oka.

Amikor kicsi volt, az anyukája sokat takarított, söprögetett, és a hajlott női hát, azt jelezte, hogy nem ér rá, hagyja békén. Vagyis elutasítást jelentett számára.

Ezt érezte akkor is, amikor a felesége hajlott hátát látta a tengerparton.

Ez kapcsolta be nála ezeket a negatív gondolatokat és a stresszt, hogy meneküljön el.

Mindannyiunknak vannak ilyen emlékei. Ezekről az eseményekről fontos levenni az érzelmi stresszt. Miért?

Mert akkor egyre kevesebb olyan helyzet, emlék, szín, hang, forma lesz, ami fájdalmat okoz, amitől bekapcsol a stresszhormon a testedben.

Ha viszont ezekkel nem foglalkozol, akkor előbb-utóbb akár olyan fizikai tünetet is okozhatnak az érzelmeid, amire nem találnak orvosi magyarázatot.

Ha csökkent a fejfájás mértéke, gyakorisága, nem jelentkezett hosszú ideig, akkor még mindig azt mondanánk, hogy örököltem?

Mi van, ha a megküzdési mechanizmust örököltem? Mi van, ha azt tanulta el az apukájától, hogyha valami kellemetlen érzés éri, akkor azt jó mélyen nyomja el és ettől fájdul meg a feje?

Neked van olyan hiedelmed, amitől erőtlenné és tehetetlenné válsz?


Ha igen, akkor keress meg.  Ha Neked is fáj a fejed, nincs orvosi elváltozás, már mindent kipróbáltál, de semmi nem segített, akkor beszélgessünk róla kötetlenül üzenetben. 

Elérhetőségeim:

www.lelkiedzo.hu

E-mail: lelkiedzo@gmail.com

 

süti beállítások módosítása