Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

10 tévhit a coachinggal kapcsolatban

2018. július 31. - Lelki edző
  1. A coaching olyan, mint a terápia/mentorálás/tréning!

Sokan keverik össze a coachingot a pszichológiával vagy a tréninggel vagy a mentorálással. Magyarországon elsősorban multicégeknél, nagyobb cégeknél vannak egyáltalán coachok vagy olyanok, akik annak nevezik magukat. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a coaching ÖNKÉNTES, így tehát, ha a munkahelyünkön közlik, hogy menni kell, mert különben kirúgnak, az nem coaching, inkább tréning. A coachingban fontos a SZIMPÁTIA, ezért a coachot az ügyfél választja és, ha nincs meg az összhang, nincsen semmi gond, megbeszélik és kész, mert egy ilyen személyes és intim találkozónál nem sok eredményt érnénk el, ha nem bízunk a másikban. Ha kirendelnek mellénk valakit a munkahelyen, véleményem szerint az sem coaching. Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy a coaching NEM INGYENES. Ugyanis, az emberek nem nagyon szokták értékelni azt, ami ingyen van. Ha nekem kell összegyűjteni a pénzt rá és időt találni valamire, attól lesz még nagyobb az értéke a saját magam fejlesztésének.

coaching_puzzle.jpg

  1. A coachnak szakértőnek kell lennie az adott területen

Mivel a coach nem ad tanácsot, így nem kell annak lennie. A coach nem mondja meg, hogy mit csinálj, csak kérdezéstechnikával, szituációs feladatokkal, tesztekkel és egyéb módszerekkel segít neked. Minden coach szerintem kicsit más, mind mást tanult. Persze előfordulhat, hogy egy coach korábban pszichológia végzettséget vagy mentálhigiénés végzettséget szerzett, a coaching folyamatban neki is be kell tartania bizonyos szabályokat, de persze vegyítheti is a kettőt, ha szeretné, de akkor az nem „tiszta” coaching, ami nem baj.

tanacs.jpg

  1. A coaching sokba kerül

Mihez képest? Nézzük meg azt, mit nyerünk vele:

  • megoldjuk egy problémánkat,
  • tanulunk néhány új módszert, hogyan kezeljük a jövőben a problémáinkat
  • valaki meghallgat és csak ránk figyel,
  • van, aki képletesen fogja a kezünket, míg mi szembenézünk egy nehéz feladattal,
  • új felismerésekre teszünk szert,
  • jobban megismerjük önmagunkat,

Mindent összevetve nem hiszem, hogy sokba kerül. Inkább BEFEKTETÉS, MÉGPEDIG MAGUNKBA! Azt gondolom, hogy ez más országokban jobban elfogadott, hogy ahogyan fodrászhoz vagy kozmetikushoz is elmegyünk időnként, érdemes a belsőnkre is odafigyelni, sőt úgy gondolom még fontosabb is! A szépség belülről fakad!

 penzfa.jpg

  1. A coach majd megoldja a problémámat

Itthon elég gyakori nézet, hogy én elmegyek valahova és ott majd meggyógyítanak, „megjavítanak” engem. Abban az egy órában majd meggyógyulok, csak nekem ne kelljen tenni ezért lehetőleg semmit ezen az időn túlmenően. Hozzá vagyunk szokva, hogyha fáj valami, akkor beveszek valamit és akkor majd jobb lesz (vagy nem). Ha valami tönkre ment akkor lecseréljük. Nehezünkre esik hosszú távon elköteleződni és fejlődni. A siker és az elköteleződés egy emberen múlik rajtad, ha nem vagy elég elszánt, akkor nem lesz eredmény. A coachnak nem feladata, hogy lépjen az ügyfél helyett, vagy a szájába adja a megoldást. Ha így tenne, akkor az ügyfél függővé válhatna és akkor egy tanácsadásról lenne szó.

siker_3.jpg

  1. A coach tökéletes

A coach is ember, vannak hibái és ő is tévedhet. Neki is vannak vagy lehetnek nehézségei, de igyekszik neked segíteni és róla ebben a folyamatban nincsen szó. De az ülések alatt törekszik rá, hogy a lehető legjobb formáját hozza és kívül maradjon a történeten. A coach annyiban más, hogy jó esetben folyamatosan fejleszti magát és ha neki is szüksége van valakire, akkor elmegy szupervizorhoz vagy esetleg más segítőhöz.

 tokeletes-vagyok.jpg

  1. A coaching a nekem való legjobb megoldás

Nem biztos, hogy neked a coaching a legjobb megoldás, de amikor az ember elakad és segítségre van szüksége, akkor érdemes kipróbálni. Nagyon sok segítő módszer van, szerintem a coaching előnye, hogy az ügyfélre fókuszál és a hangsúly a CSELEKVÉSEN van. Itt előre elmondjuk mit várunk és, aki ezt elfogadja és tesz magáért sokat tud fejlődni.

  1. A coaching vallatás

Sok kérdés fog elhangozni és eleinte szokatlan lehet, hogy csak rád figyelnek és Te vagy a középpontban, de egyáltalán nem vallatás, hanem közvetlen baráti beszélgetés. Nem kell félni ettől, mindenki azt mond el a coachnak, amit szeretne, persze, ha nem vagy őszinte, az hátráltatja a folyamatot.

 vallatas.jpg

  1. Miért menjek coach szakemberhez, ha van pszichológus is?

Szintén gyakori nézet, hogy miért fordulnék coachhoz, hiszen ő nem feltétlenül tanult annyit, mint egy pszichológus. Fontos tudni, hogy más-más területtel foglalkoznak, a pszichológus a múltat elemzi erősen, míg a coach a jelenre és a jövőre koncentrál. Illetve fontos tudni, hogy a coach lelkileg egészséges emberekkel foglalkozik. De egy jó coach is folyamatosan tanul és fejleszti magát.

  1. A coach csak akkor jó, ha idős és tapasztalt

Azt gondolom a bölcs öregember sztereotípiája miatt, de szinte mindenki azt gondolja, hogy egy coach legyen idős, annál több az élettapasztalata és annál jobb tanácsokat ad. Na éppen ez az, a coach nem ad tanácsot. Ezért teljesen mindegy hány életbölcsességet tanult meg eddigi élete során. Sőt ez akár még hátrány is lehet. Minél idősebb valaki, annál inkább hajlamos lehet a saját élethelyzeteiből kiindulni. Nézzük meg milyen bölcs lehet egy gyerek is sokszor. Véleményem szerint nem az életkor számít, hanem sokkal inkább az, hogy mikor indultunk el az önismeret útján.

onismeret.jpg

  1. A coachingot nem lehet vegyíteni más módszerekkel

Nem hiszem, hogy ez igaz. A legtöbb coach Amerikában, aki ebből él és nem mellesleg dúsgazdag, többnyire spirituális life coach. Itthon például nagyon sokan pszichológusok vagy mentálhigiénés szakemberek. De véleményem szerint nagyon jól kombinálható az EFT-vel (érzelmi felszabadítás technika) vagy NLP-vel (neuro-lingvisztikus programozás) is. Szerintem bármivel, ami az ügyfélnek segítségére van és ő befogadhatónak tartja, azzal ki lehet egészíteni egy coaching ülést.

Ha voltál már coachingon, milyen tapasztalataid voltak? Írj nekem bártan a tapasztalataidról. Egyet értesz a fentiekkel?

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Heinrich Nóra, 06-20-363-13-88

Képek: Pixabay

süti beállítások módosítása