Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

12 dolog, amit érdemes tudni a coachingról, mielőtt belevágsz

2018. április 29. - Lelki edző

Ha segítségre van szükségünk, akkor ma már nagyon sok megoldás mellett dönthetünk. Érdemes átgondolni ki az, aki segíteni tud majd nekünk. Tegyük fel magunknak a kérdést: vajon a coaching a nekem való segítség jelenleg?

Nézzük meg mit is takar ez a szép szó.

1, A coaching egy cselekvésorientált segítő folyamat. A coach segít az ügyfélnek, hogy Ő segíteni tudjon magán. A coaching célja, hogy az ügyfél elakadásáról a megoldás felé terelje az ügyfelet.

2, Ami nagyon fontos, hogy a coach nem ad tanácsot, kérdezéstechnikával és egyéb eszközökkel segíti az ügyfelet a saját, BENNE lévő megoldás előhívására. A coachingban sok-sok modell létezik, de egy coach azt mondta a legjobb modell, ha nincs modell. Nekünk az ügyfél szavai után kell mennünk és követni őt, mint egy táncban. A megoldás így lesz az övé.

3, A coaching ülésekre hetente vagy kéthetente kerül sor általában, ritkábban nem igazán van értelme, mert a motiváció és lelkesedés alábbhagyhat, gyakrabban sem, hiszen a coach ad házi feladatot az ügyfélnek és az sem árt, ha az elhangzottakat át tudja gondolni és alszik rá egyet-kettőt.

4, Egy coaching ülés általában 60-90 perces. Van, aki a 60 perces üléseket kedveli és van, akinél 90 perc egy ülés, ezt érdemes tisztázni még az első úgynevezett pre-coaching ülésen, amikor csak egyfajta ismerkedés történik és a felek megnézik, hogy szimpatikusak-e egymásnak és  megbeszélik a témát, előfordulhat, hogy nem a coach hatáskörébe tartozik. Ez az alkalom kiváló arra is, hogy igyekezzünk felmérni mennyire motivált az alany és elmondani neki, hogy mi nem „meggyógyítjuk”, hanem neki kell tennie érte.

5, Az is rendkívül változó, hogy hány alkalomra van szükség. 3-10 alkalom általában elegendő egy személynek, egy adott témához. De az is lehetséges, hogy 1 vagy 2 alkalom bőven elég. Ez nagyban azon múlik, hogy mennyire motivált az ügyfél és milyen lépeseket hajlandó azonnal megtenni és nyilván az adott témától is függ.

Ez a kép nagyon szemléletes, hogy mit is csinál a coach. Nekem nagyon tetszik.

6, Kik a coaching szereplői?

A coach és a coachee, de ez egy fura szó, amit inkább ügyfélnek, alanynak szoktam nevezni.

A coach az, aki képzettségével és tudásával igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy az ügyfél problémáját közösen megoldják. A coach empatikus, etikus, objektív, segítőkész, rugalmas, kreatív és etikus. A coaching üléseken elhangzottak nem kerülnek ki onnan.

Az ügyfél az, a személy, aki élethelyzetében elakadásba ütközik és segítséget kér a coachtól. Ez rengeteg féle lehet.

7, Miért van szükség coachra?

A coachot, én szeretem lelki edzőnek nevezni, hiszen a coach szó ugye edzőt jelent. Ha egy sportolónak a kimagasló eredményért szüksége van edzőre, nekünk az élet nehézségeivel szemben, egy-egy nehezebb döntéshelyzetben miért ne lehetne szükségünk egy jobb teljesítményért, egy „edzőre”? Szerintem a legjobb az lenne, ha mindenkinek lenne egy saját támogatója, szurkolója azaz coacha.

8, Miért kerül előtérbe ez a szakma?

Én arra jutottam, hogy azért, mert rengeteg impulzus ér egy embert egy nap (a munkahelyén, telefonon, Viberen, Messengeren, az utcán, a boltban stb.) és talán az emberek a sok döntéshelyzetben és feladatban nem mindig tudnak arra fókuszálni, amire szeretnének. Kicsit háttérbe szorul az ember maga, az ember lelke. Régebben azt gondolom kicsit spirituálisabbak voltak az emberek, például sokan jártak templomba gyónni és ott kiönthették a szívüket valakinek vagy a tehetősebbeknek volt társalkodónője. Zacher Gábornak olvastam egy cikkében, hogy ma már átlag 7!!! percet beszélget egy család. Hiányzik az embereknek a közvetlen kommunikáció és a figyelem. Mi nők talán jobban megosztjuk a bánatunkat és örömünket a barátnőinkkel, családunkkal, de itt sem kapunk feltétlenül szakmai segítséget, a férfiak véleményem szerint még sokkal kevésbé tudják kiönteni a szívüket.

9, Mi a különbség a pszichológus és a coach között?

Gyakran keverik a coachot a pszichológussal, sok fórumon láttam és tapasztalom is. Sokan kérdezik minek menjenek coachhoz, ha a pszichológus biztos szakképzettebb és több évig tanul, mint egy coach. Erre az a válaszom, hogy a két szakma képviselői teljesen mással is foglalkoznak. Más problémákkal keresik meg az egyiket és a másikat. A coach lelkileg egészséges emberekkel foglalkozik. Ha valaki súlyos depresszióval küzd, akkor pszichológust keressen fel. Ha valaki nem hisz a coachingban, akkor jobb, ha bele sem kezd.

10, Milyen témákkal kapcsolatban keresik fel a coachot?

  • stresszes, feszült életvitel
  • időbeosztási problémák
  • konfliktus valakivel
  • párkapcsolati problémákkal
  • döntéshelyzet előtt
  • pályamódosítás előtt
  • nem vagyunk elégedettek magunkkal, a munkánkkal
  • önismeret fejlesztése céljából

 

Ha esetleg felmerült benned, hogy érdekelne a coaching a következőket gondold át mielőtt belevágsz.

11, Mikor NE keress fel coachot?

  • Nem vagy teljesen elkötelezett a változás irányába, még jó neked az, ahol most vagy
  • Nehezen beszélsz az elakadásaidról idegeneknek
  • Ha nem hiszel benne, hogy működik
  • Ha azt várod, hogy majd meggyógyítsanak az üléseken és az életedben nem kell változtatni

12, Neked való a coaching, ha:

  • Ha hajlandó vagy tenni a célodért, és vállalni a következményeket
  • Ha készen állsz megismeri önmagad még mélyebben, mert nem biztos, hogy minden tetszeni fog elsőre
  • Ha őszintén fel tudod vállalni az elakadásodat

Kíváncsi vagyok a véleményedre az írásommal kapcsolatosan.

Vázlatos leírás a coachingról, ha kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal :)

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Heinrich Nóra, 06-20-363-13-88

Képek: Pixabay

 

 

süti beállítások módosítása