Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

Női vállalkozóként beiktatsz pár perc meditálást a mindennapjaidba, hogy csökkentsd a stresszt? Miért nem elég önmagában csak a meditáció a tartós stresszoldásra és gyomorgörcs megszüntetésére és hogyan lehetséges a tartós stresszoldás elérése?

2023. május 19. - Lelki edző
Ha azt gondolod, hogy elégséges az, hogy 5-10 percre megállítod magad és magadra erőltetsz egy meditációt, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak
Hogy működik a meditáció? Nézzük, hogy mire jó.
�Arra alkalmas, hogy az aznapi stresszt csökkentsd.
�Arra is jó, hogy időt szánsz magadra és magadra figyelsz.
�A légzésedre figyelsz. Ez nagyon jó, hiszen így a jelenben vagy.
meditacio_topart.jpg
De most nézzük meg azt, hogy miért írtam, hogy nem elég?
�Meditáció során nem tudatosítod, hogy mi zajlik a mélyben.
Mit értek én azalatt, hogy a „mélyben”?
A mélyben, tudatalattidban különböző programok futnak, ezek nagy részét 0 és 7 éves korod között olvasod ki a környezetedből és teszed a saját igazságoddá anélkül, hogy ezt egyébként szeretnéd-e vagy sem. Rettentő fogékony állapotban vagy ilyenkor, képzeld el úgy magadat, mint egy szivacsot, ami mindent magába szív a környezetéből. Ráadásul annyi inger ér, hogy képtelenség megszűrni. Így lehet az, hogy valaki hiába nem örült annak, hogy az apukája ivott, esetleg ő is ehhez a megküzdési mechanizmushoz nyúl öntudatlanul. Vagy hiába nem tetszettek a mondatok, amik elhangoztak otthon, ugyanazokat mondod automatikusan a saját gyerekednek stb. Ilyenkor formálhatóak vagyunk és más tudatállapotban is létezünk.
Fontos tudnod, hogy a veled történtek mélyen beivódnak a sejtjeidbe.
Például: Te szeretnél boldog párkapcsolatot, de nem láttál magad körül ilyet.
Ez esetben miért szükséges ezeket a programokat frissíteni, pont úgy, mint a számítógépen?
Mert idejét múlttá válnak.
Lehet, hogy 18 éves korodig jó tanács az, amit anyukádtól hallottál, hogy vigyázz a fiúkkal, mind egyforma. De ha 48 éves vagy és még mindig nincs párkapcsolatod és félsz a férfiaktól, akkor érdemes felülvizsgálni a hiedelmedet.
Ezek a programok 0-24-ben ott futnak a háttérben, akár szeretnéd, akár nem. Nem elég, hogy megakasztod pár percre meditációval. Szükség van a tartós változáshoz ezeknek a programoknak a végleges megváltoztatására.
�A meditáció egy gyorssegély, ha úgy tetszik.
Mint, amikor letörik a körmöd és sebtapaszt teszel rá. Nem ez lesz a végleges megoldás. El kell menned a körmöshöz, de addig is, amíg oda nem érsz, leragasztod, hogy ne szakadjon tovább. A meditáció is ilyen.
Vagyis jó, ha látod, hogy Te nem azért leszel stresszes, mert jelentkezett egy feladat, hanem azért, mert ez a feladat megnyomott egy gombot, valami régi emléket az elmédben.
Lássunk még egy példát:
Az olaszországi partnereid küldenek egy e-mailt, hogy jövő hét helyett ma délután lesz a tárgyalásotok. Az első gondolatod, hogy te jó ég, még kész sincs a ppt! Azt se tudom, mit fogok mondani! Most szervezhetem át az egész napomat! Jujj, több idő kell, hogy felkészüljek! Nem állok készen, na remek már görcsbe is rándult a gyomrom.
Meditálsz 10 percet, hogy nyugodtan állj neki a felkészülésnek.
Jövő héten újra olyan helyzetbe kerülsz, ahol úgy érzed nem állsz készen és újra rosszul érzed magad. Miért?
Mert nagyon fontos ennél mélyebbre ásni és megkeresni azokat az eseményeket és feldolgozatlan érzelmeket, amik most is keringenek a testedben. Ideig-óráig el lehet nyomni az érzéseket, akár évekig is tud kompenzálni a szervezeted. De előbb-utóbb visszajön az az emlék, amiből nem vezetted ki a stresszt.
A fenti példánál maradva. Lehet, hogy nem érzed magad felkészülve a tárgyalásra. Előhoz egy olyan emléket, amikor feleltettek iskolában és nem készültél fel. Nagyon kellemetlen volt az osztály előtt és most ezért ilyen heves a reakciód hasonló helyzetben. Az elme mindig ahhoz nyúl, amikor hasonló történt veled. Az ehhez társuló stresszt szükséges csökkenteni.
�A meditáció során egyedül vagy.
Azt is többször hangsúlyoztam, hogy egyedül nem látsz rá saját magadra és a működéseidre. Nincs ott egy objektív másik fél, hogy visszatükrözze azt, ami benned zajlik. Nincs ott valaki, aki feltesz neked egy elgondolkodtató kérdést.
�Lehet, hogy könnyen kizökkensz.
A legnagyobb igyekezeted ellenére is lehet, hogy hamar azon kapod magad, hogy valójában a napodat tervezed csak jógapózban ülve.
Sajnos ebből láthatod, hogy a meditáció ugyanúgy, mint egy finom illóolaj vagy egy vicces film átmeneti megoldást hoz.
Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének hasznosak, csak az ALAPMŰKÖDÉSEDET nem tudod ezekkel megváltoztatni velük!
Ezt képzeld el úgy, mintha csak ott takarítanál, ahol nagyon látszik.
Ha nem takarítasz a szőnyeg alatt, előbb-utóbb lehet, hogy bogarak fognak onnan kimászni egy-egy morzsa miatt.
A mély, gyökeres változást nem fogja tudni meghozni egy-egy rövid meditáció.
A mély változást a mélyben kell keresni és megváltoztatni.
Ugyebár attól, hogy meditálsz, nem lesz kevesebb fizikai fájdalmad?
Ugye attól, hogy 5-10 percet meditálsz, még nem fogod azt érezni, hogy elég jó vagy?
Vagy elég fontos vagy valaki számára?
Attól, hogy meditálsz nem fogod tudni a megfelelési kényszeredet a hátad mögött hagyni?
Az eredményt az érzelmek valódi és megfelelő feldolgozása hozza el. Sajnos ezt nem lehet megspórolni. Ha már fizikai tüneteid vannak, akkor meg főleg nem. Akkor már nagyon hangosan jelez a test, hogy valami régóta nem megfelelően működik a mélyben.
Miért fontos feldolgoznod a negatív eseményeket, amik történtek veled, miért fontos ez neked a nap végén?
�Ne érezd magad rosszul, amikor hasonló helyzetbe kerülsz újra
�Ne fájjon a hasad, ha mégis hasonló szituációba kerülsz
�Ne bénítson meg a gyomorgörcs, tudj tisztán gondolkozni
�Ne félj attól, hogy újra rád tör a fájdalom
Mit fontos tenni a fizikai tünet kezelésen túl egy gyomorgörcs esetén?
A fenti példából is kitűnik, hogy szükségszerű megváltoztatni a korábbi eseményhez tartozó stresszt!
A második lépés, hogy megvizsgáljuk vannak-e bennrekedt, feldolgozatlan érzelmek. Ezek stresszét pedig eredményesen eltávolítsuk.
A harmadik lépés pedig, a gondolkodásmód megváltoztatása. Ha továbbra is az van az énképemben, hogy én „beteg vagyok”, nekem ez és ez a bajom, akkor könnyen azonosulok vele.
Mindig érdemes megkeresni a hitrendszereinket, amik alapján éljük az életünket, mert ezek meghatározzák a választásainkat, viselkedésünk és az eredményeket, amiket elérünk és végső soron akár azt is, hogy van-e valamilyen betegséged vagy sem.
Először szükséges kiüríteni magadból azokat, amiktől rosszul érzed magad. Megszüntetni a nyomógombokat (traumákat, érzelmeket, gondolatokat) és utána már eredményesen tudod alkalmazni a meditációt és el tudod mélyíteni és fenn tudod tartani a meditatív állapotot.
A meditáció egy szuper eszköz. Akkor, ha már kiürítetted a poharat, akkor tudsz újratölteni, addig nem, amíg negatív érzelmek vannak a pohárban, addig nem tudsz segíteni magadnak azzal az 5-10 perccel.
Ha csak a felszínen takarítok, akkor itt-ott kibukik, hogy nincs minden rendben.
Nincs ez másképpen a fájdalommal sem.
Szükség van a nagytakarításra. Ezt tartom én nagyon fontosnak. Szükségszerű régi, mély emlékek mögötti stresszt feloldani. Az érzelmeinkkel való szembenézést, feldolgozást nem lehet elkerülni, amíg ez nem történik meg, addig minden más csak látszat rend lesz.
Ha a módszereim kapcsán vannak kérdéseid, akkor nyugodtan írj rám. Szívesen beszélgetek veled erről tét nélkül. Segítek megtalálni a helyes irányt.
süti beállítások módosítása