Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

Hiedelmeink, amik miatt elbukhatunk vagy győzhetünk

Negatív gondolataink ereje

2018. október 18. - Lelki edző

Korlátozó hiedelmeink azok, amik nem előrevisznek minket, hanem korlátoznak abban, hogy elérjük azt, amire képesek vagyunk. Korlátozó hiedelme mindenkinek van, akár tud róla, akár nem. Ezeket saját magunk nehezen ismerjük fel. Persze lehetséges, odafigyeléssel és nagyfokú tudatossággal. De az ember egyedül valószínűleg mindent nem vesz észre. Más szemében a szálkát is meglátjuk, a sajátunkban a gerendát sem. Ezért van szükség szakemberre, ha egy-egy életterületen elakadás történik.

„Azok a családi hagyományok, amelyek gátolják a szeretet, a megértés és a boldogulás képességét, hamis hagyományok, ugyanis akadályozzák a fejlődésre való képességedet. Ha meghaladod örökséged korlátozó aspektusait, az fokozni fogja képességedet a lehetőségeid megvalósítására. Az a helyzet, hogy minden korlátozó családi hiedelem befolyásolja az egyén önbecsülését. Ez nagyon lényeges információ, mert számos különböző hamis viselkedés mélyén alacsony önbecsülés rejlik. Döntő fontosságú, hogy feltárjunk minden olyan tanítást, amely rombolhatja önérzetedet. Tartsd észben, hogy minden olyan információ, tanítás, hagyomány, érték vagy kivetítés illúzió, amelyik arra vezet, hogy ne szeresd - vagy gyűlöld - magadat.”  Rebecca Linder Hintze

Ezek olyan meggyőződések, téveszmék, amiket gyerekkorunkban elsajátítunk, vagy amik szólás-mondás formájában benne vannak a köznyelvben. Nagyon sokat mindenki ismer és mialatt felnövünk rengeteget halljuk és ezért teljesen természetesnek vesszük őket éppen ezért nem is kérdőjelezzük meg őket. Kialakulhatnak később is, akár olyan emberektől hallottuk, akik fontosak nekünk vagy adunk a véleményére (orvos, tanár, barát, guru). Úgy gondolom a média is erősen befolyásolja a hiedelmeinket. Fontos lehet tudni, hogy honnan ered, de sokkal fontosabb, ha felismerjük, hogy van ilyen gondolatunk és igyekszünk rajta változtatni.

Példa:

A pénz a gyökere minden rossznak.

Ez nyilván jó szándékkal elhangzott mondat, de valójában sokat tud ártani a tudatalattinknak. A pénz a gyökere minden rossznak, például oda vezethet, hogy korlátozzuk magunkat abban, hogy pénzhez jussunk, nem értjük miért vagyunk mindig szegények. Mi nem akarunk rosszak lenni, ezért elkerüljük inkább a pénzt. Ha ezt hallgattuk egész gyerekkorunkban, hogy mindenki, aki gazdag törvénytelen úton szerezte, biztosan maffiózó stb., az agyunk azt mondja, nem kell ez neked! Tudom, hogy erre sokan azt fogják mondani, hogy ez nem igaz, nem kell elhinni. De rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy az agyunk igen is reagál a gondolatainkra és érzéseinkre. Nézd meg a képet, mi jut róla eszedbe először?

penz.jpg

Hogy éreznéd magad, ha ennyi pénzt keresnél? Milyen érzés? Sokan szeretnénk még több pénzt, de bizonyos gondolatok ezt korlátozzák. Nem érdemlem meg, minek annyi, nincs szükségem rá, majd a férjem megteremti stb. Na ezek a korlátozó hiedelmeink.  

Fontos tudni, hogy az agyunk nem rosszat akar nekünk, csak mindent szó szerint ért, és nem akarja, hogy megőrüljünk, ezért teljesíti a kívánságainkat viszont, ha megtanuljuk jól használni a szavakat, akkor ez előnyünkre is válhat.

Ha az a gondolat van a fejünkben: nem jövök ki a fizetésemből. Akkor az agyunk ezt fogja lejátszani, neki nem lenne jó, ha nem lenne igaz, amit gondolsz, ezért lejátssza, amit kértél. Ha, azt mondom minden férfi disznó, akkor olyan férfiakat fogok vonzani, akik ezt igazolják nekem vissza. Hogy elmondhassam magamnak, na de jó, már megint igazam volt. Önigazoljuk magunkat. Ez nem jelenti azt, hogy minden férfi disznó, csak azok, akik kedvesek, normálisak elkerülnek, mert más a meggyőződésem róluk.

Gyakran azért nehéz ezeket a hiedelmeket felülírni, mert nagyon régiek és lehet, hogy generációk óta így gondolja a családunk. Erre egy példa, amit a Gyógyítsd meg a családtörténetedet című könyvben olvastam: nagymama receptjében az szerepel, mielőtt a sonkát beleteszed, a tepsibe vágd le a végeit. De már ő is kapta a receptet az ő anyukájától és így tovább. Mindenki így csinálja már generációk óta, az unoka nekilát a főzésnek és felhívja az anyukáját, hogy miért van ez? Azt mondja, nem tudja, biztosan azért, mert így finomabb lesz. Nem hagyja nyugodni ez az unokát, felhívja a nagymamát, hogy erre az első lépésre miért van szükség? Mondja a nagymama, mert nem fér bele a tepsibe a sonka! Ez ma már nem igaz. A világ változik, de mi még mindig úgy csináljuk a dolgokat, ahogyan az őseink. Mindezt tesszük tudat alatt, amire nehéz fényt deríteni. Ez egy ártalmatlan példa, de ez igaz minden másra, amit otthon hallunk.

Jajj, édes fiam, az élet nehéz, de legalább nem igazságos. Elfogadjuk ezeket a gondolatokat, anélkül, hogy megkérdőjeleznénk mindenek felett álló bizonyosságnak. Pedig valójában jobban járnánk, ha elfogadnánk, hogy a világon semmiben sem lehetünk biztosak. Kár harcolni erőteljesen a meggyőződésinkért.

Jóbarátok jelenet: https://www.youtube.com/watch?v=HCGc4fc8s44

A lényeg az elején van 1 perc 10 mp-ig, hogy bárki bármit állíthat nagyon erőteljesen, valójában mindenre és az ellenkezőjére is talál könyvet, cikket, szakirodalmat, interneten terjedő igazságokat, akármi is a téma. Ki tudja mi az igazság? Mindenkinek más!

Ebből következik, hogy egy gondolatot tarthatunk igaznak, de nem mindenki fogja annak tartani. Vagyis a pénz a gyökere minden rossznak, jobb ha felülírjuk és írunk helyette egy pozitív gondolatot.

Hogyan lehet felismerni ezeket a bennünk futó hiedelmeket?

Nem egyszerű feladat, de vannak támpontok. Bizonyos szavak, kifejezések segíthetnek minket ezek észrevételében.

A szavaknak ereje van, ezt hiába akarjuk tagadni vagy nem akarjuk elhinni, sokat számít. Figyeld meg a szavaidat és mondataidat, amiket gyakran használsz és negatívak, írd fel őket és írj helyettük egy pozitívat.  

Ha valahol sokat használod, hogy kell, akkor érdemes elgondolkozni, hogy ki irányít benne téged? Te magadat? A szüleid? A társadalom? Ki az, aki szerint ezt így kell? Ha  valamire erősen rá akarom magam kényszeríteni, vagyis azt mondom kell, gyakran kiderül ez nem is az én gondolatom, csak elvárás.

kell.jpg

Azt is elég felesleges kérdezgetni, hogy mi lesz ha kirúgnak, mi lesz ha megbetegszem? Érdemes a mi lesz ha kezdetű kérdéseket negatív helyett pozitívra használni. Így kondicionáljuk az agyunkat.

Nem tudom megcsinálni például a vizsgát kezdetű mondat helyett tedd fel a kérdést magadnak, hogyan tudnám megoldani? Ha az agyunknak előremutató kérdést teszünk fel, akkor el kezd azon gondolkozni, nem pedig az önsajnálatban ragad.

Vannak úgynevezett nyomógombjaink (triggers) is, amiket a másik, ha véletlenül megnyom, akkor mi dühösek leszünk vagy szomorúak, de mindenképpen valami erős érzelmet vált ki, ami nincsen egyenes arányban azzal, amit mondott.

agy_kapcsoloval.jpg

Figyeld meg, hogy mi az, amire nagyon erőteljesen reagálsz. Egy sima mondat, amitől nagyon feszült és ideges leszel. Ez nem egy teljesen normális reakció, mások valószínűleg észreveszik rajtad. Ezeknek minden esetben mélyebb gyökere van. Minden mondatunk mögött van egy szükséglet, igény is. Figyeljünk oda jobban a szavainkra és mások szavaira. Mi a baj a másik véleményével? Mi a baj azzal, amit mondott? Biztosan nincs igaza a saját nézőpontjából?

Hogyan lehet legyőzni ezeket a korlátozó hiedelmeket?

Egy gyakorlatsort látsz itt, de lehetséges, hogy szakember is kelleni fog hozzá. Pszichológus, coach J

  1. A negatív gondolataid mellé írj fel egy pozitívat és azt nézegesd sokat!
  2. Vizualizáld a pozitív célod!
  3. Fontos, hogy el tudd hinni!
  4. Fogadd el, ha nem sikerül minden!
  5. Tegyél a sikerért!
  6. Ne panaszkodj!
  7. Érezd a pozitív változást!
  8. Legyél hálás!
  9. Gyakorlás és türelem

Emellett vannak más módszerek is NLP és EFT, ami nagyon sokat segít a hiedelmek átírásában. Az EFT-t már én is alkalmazom. És persze sok másik is.

 

Ha bármilyen kérdésed van valamelyik módszerrel kapcsolatban, írj nyugodtan nekem.

Amennyiben coachingra, EFT-re vagy önfejlesztő társasjáték estre jelentkezel a következő e-mail címen: lelkiedzo@gmail.com vagy a 06-20-363-13-88-as számon elérhető vagyok.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Heinrich Nóra, 06-20-363-13-88

Képek: Pixabay

süti beállítások módosítása