Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

Majd, ha.... a legveszélyesebb mondatkezdések egyike

2023. július 03. - Lelki edző
Legtöbb ember azt gondolja, hogy nincs rá ideje és energiája, hogy segítséget kérjen egy fizikai fájdalom esetében, viszont minél elfoglaltabbnak érzed magad, annál jobban látszik, hogy milyen hatalmas a probléma.
�Mi a titka annak, hogy ebben a helyzetben időt és energiát szabadíts fel magadnak?
�Fizikai tüneted van és nem lettél jobban a gyógyszertől sem? Nem segít a diéta? Megfordult ugyan a fejedben, hogy érdemes lenne foglalkozni az érzelmi oldallal is, de hamar elhessegeted, és azt mondod magadban.
�Majd, ha ezt kipróbáltam…
�Majd, ha ez a diéta nem segített…
�Majd, ha több időm lesz…
�Majd, ha idősebb lesz a gyerek…
�Majd, ha elköltöztünk…
�Elárulok Neked egy titok: nincs tökéletes alkalom erre.
�Ezzel folyamatosan a jövőbe helyezed a megoldást.
Biztosan sokat hallottál már arról, hogy fontos jelen lenni. De általában nem vagyunk. Gyakran a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk. Ezekben a pillanatokban nem vagy jelen.
És amikor azt mondod, hogy: Majd, akkor, ha…
Máris a jövőbe helyezted, amit szeretnél. A majd, ha nem esik a hét egyik napjára sem, szoktam mondani. Ez igaz. Így nem is tervezzük be azt, ami ebbe a keretbe esik.
És közben nagy valószínűséggel nem vagy jól, akár az is lehet, hogy szenvedsz és az is lehet, hogy túlélő üzemmódban élsz.
Mert folyamatosan azzal nyugtatod magadat, hogy majd lesz egy olyan ideális állapot, amikor megpihenhetsz, amikor ideális lesz, hogy foglalkozz magaddal. Amikor itt lesz a tökéletes pillanat, hogy megkeress valakit.
Nyilván előfordulhatnak olyan helyzetek, amik tényleg elmúlnak, egy pici gyerek felnő és nem kell majd minden harmadik órában etetni. De sokan ezek után is benne feledkeznek a folyamatos készenlét állapotába. Anyukáknál könnyen észrevehető, de vállalkozó nőknél szintén.
Mindig lesz olyan, ami szuper fontos, amit most kell megoldani. Ami miatt ezer dolgot kellene beletenni egy napba. De ez lehetetlen.
Pont a megoldatlan problémád miatt érzed úgy, hogy nincs időd semmire. Valójában pont azért nincs időd és energiád, mert nincs megoldva a problémád a mélyben. Ez egy érzet, ami arra hajt, hogy bele se vágj. De ez pont olyan praktikus szinten, mintha azt mondanám, azért nincs időm foglalkozni a törött lábammal, mert dolgoznom kell.
�Így volt ezzel Edina is. Edina mindennap halogatta, hogy segítséget kérjen, mert nincs rá idő. Kicsi még a gyerek. Viszont nem lett jobban. Mindennap túlélő üzemmódban élt. Elteltek a napok. Csak szaladt a teendők után és estére teljesen fáradt volt. Bele gondolni sem tudott, hova tudna beiktatni valakit, akivel dolgozik magán. De érezte, hogy nincs jól. Nem érzi jól magát a bőrében. Sokszor rosszkedvű volt, többször sírva is fakadt. Vállalkozóként mindig arra fókuszált, hogy jól menjen az üzlet, képzéseket végezzen el és legyen ideje a gyerekeire, férjére és saját magára már nem volt ideje.
�A mókuskerék az összes energia tartalékát felemésztette, valószínűleg ez is hozzájárult, hogy egyre gyakrabban lett beteg. Ettől még stresszesebb lett és folyton be akarta hozni a kiesett bevételt, és amikor nem volt beteg még jobban hajtotta magát. Ezzel tovább növelte magán a nyomást (még több stressz), ami hozzájárult a fejgörcsei kialakulásához.
�Persze, hogy órákat töltsön az érzelmei megértésével, feldolgozásával az még lehetetlenebbnek tűnt, gyors megoldás kellett. Ekkor kezdett el fájdalomcsillapítókat szedni, amik ideig-óráig elnyomták a tünetet, de nem szüntették meg az okot. Vagyis Edina továbbra is stresszes maradt és nem érezte jól magát a bőrében (még ha a fejfájását el is tudta nyomni), ezért néha már nem csak a férjével, de a kislányával is egyre türelmetlenebb volt.
Te hasonlítasz Edinára?
Mivel Te vagy a család összetartó, a vállalkozásod mozgató rugója, így nagyon fontos, hogy Te jól legyél.
Te vagy az a fa, ahova mindenki töltekezni megy. Te vagy, akinél mindenki otthagy egy kis problémát és Te segítesz megoldani. De el fog érkezni az idő, amikor ez már nem megy.
Mióta foglalkozik magával Edina, mióta szán magára időt, sokkal nyugodtabb. Bár az út elején van, ő is érzi, hogy jól tette, hogy belekezdett ebbe a folyamatba.
Könnyebben kezdi a napot és jobban tudja megoldani a váratlan feladatokat is. Végső soron több energiája marad.
Nem tudsz teljes hatékonysággal dolgozni, ha valamid fáj, elviszi az energiád jelentős részét.
Hogyan lehet energiát felszabadítani?
Ha foglalkozol az energiarendszereiben lévő elakadásokkal.
Ha nem vagy jól, márpedig, ha valamilyen fizikai tüneted van, akkor lelki is, mert ezeket nem lehet különválasztani, csak műtőasztalon egymástól.
Akkor jól teszed, ha szánsz időt magadra és arra, hogy megvizsgáld milyen negatív események és elfojtott érzelmek vannak a hátterében a jelenlegi fájdalmadnak.
Sokan annyira félnek a változástól és annak fájdalmától és az ismeretlentől, hogy inkább maradnak a mostani helyzetben. De a legnagyobb fájdalom pont az, hogy benne vagy ebben a helyzetben!
Vannak praktikus segítségek, hogy több időd szabaduljon fel. De ezek is csak gyorssegélyek, ha Te közben nem vagy jól, akkor a teljesítményed sem lesz 100%-os.
�A majd, ha az egyik legkárosabb gondolati mintánk, mert sokszor halogatunk miatta olyan dolgokat, amiket nem kellene, vagy benne ragadunk olyan helyzetekben, amikben nem kellene. És elintézzük azzal a mondattal, hogy majd akkor foglalkozom vele, ha…. (és akkor ide bármi kerülhet).
Ez a gondolati séma nem fog segíteni a fizikai tüneted enyhítésénél sem, ha mindig elnapolod, hogy foglalkozz az érzelmi oldalával is.
Ha arra vársz, hogy minden tökéletesen összeálljon, hogy megkeress egy segítőt, akkor elkeserítelek: Pont azért van szükséged segítőre, mert benne vagy a nem tökéletes helyzetben. Pont akkor kell felkeresni valakit, amikor nincs időnk rá.
ido_1.jpg
Pont akkor kell segítséget kérni, amikor nem fér bele.
De ez előre fog vinni Téged és utána jobban tudod menedzselni majd a saját életedet.
Az emberek felnagyítják a változás fájdalmát, miközben a legnagyobb fájdalom pont az, ha a mostani helyzetben maradsz és nem változik semmi!
Ezek a félelmek vannak ott a sötét mélységben. És tudod, hogy ez rengeteg energiádat elviszi?
�Amikor én együtt dolgozom a klienseimmel, akkor az első lépés az, hogy leásunk a mélyben. Megkeressük a bent rekedt érzelmeidet és megváltoztatjuk a hiedelmeidet. Megvizsgáljuk honnan jön ez a minta.
�Megnézzük, hogy milyen programok irányítanak Téged és kiselejtezzük azokat, amik nem segítenek már Neked.
�Minden akkor alakult ki a múltban, sok esetben a gyerekkorodban, amikor segített Neked túlélni egy napot. Túlélni a szüleidet, túlélni azt, hogy kiszolgáltatott vagy bizonyos értelemben. De most már van más lehetőséged és választásod és egészségesebb utakat is választhatsz, mint korábban, mint gyerekként vagy 10-20 éve.
�Utána a fizikai tüneted kapcsán is dolgozunk azokkal az eseményekkel, érzelmekkel és gondolatokkal, amik okozhatták a tünetet.
�Ha ez nem történik meg, akkor minden csak gyorssegély lesz. Összeragaszthatsz egy követ sebtapasszal, de semmi értelme nem lesz. Pont ugyanilyen hatékony, amikor csak rajtad kívül álló okokat elemzel az életedben jelenlévő problémáknál.
�Ha viszont kivezeted az érzelmi stresszt abból az adott eseményből és életkorból, amikor a probléma kezdődött, akkor gyorsabban és könnyebben tudsz boldogulni az életedben.
Ha úgy érzed, hogy nem vársz tovább a megfelelő pillanatra, mert ilyen nincsen és megragadod a MOST-ot, akkor írj rám egy kötetlen beszélgetésre, hogy feltárjuk a jelenlegi kihívásaidat és helyzetedet, segítek irányba állítani Téged. Ha úgy látjuk mindketten, hogy tudunk együtt dolgozni, akkor erről is beszélhetünk.
süti beállítások módosítása