Kineziológia + EFT

Lelki edző

Lelki edző

A módszer, ami szinte mindenre jó

EFT (Érzelmi Felszabadítás Technika)

2018. augusztus 10. - Lelki edző

Mi is az EFT?

Érzelmi Felszabadítás Technikat jelent magyarul. Nagyon sok mindenre alkalmazták már eredménnyel és én is.  , kínai akupresszúrás pontokra épül, ami 5000 éves múlttal rendelkezik. Roger Callahan a TFT módszerét fejlesztette tovább, amit Gary Craig, tökéletesített. Értek már el vele eredményt testi tünetek javulására, régi rossz emlékeknél a kellemetlen érzés megszüntetésére, függőségek és fóbiák megváltoztatására is. Van benne minden, amitől jól működik: kérdezéstechnika, NLP (neuro-lingvisztikus programozás), pontok stimulálása, az energia áramlása, érintés és a figyelem, amit megkap az ügyfél, illetve az érzelmek feloldása, ami rendkívül fontos, mert mi emberek sajnos nem nagyon tudunk mit kezdeni a negatív érzéseinkkel, sokan elfojtjuk vagy kivetítjük a másikra, esetleg agresszióban nyilvánul meg.

Az EFT az energia pszichológia családjába tartozik. Valójában az orvostudomány is elismeri azt, hogy létezik energia, méri is az emberi szervezetben az elektromágneses energiát, (AKG, MRI, EEG stb.). De tény, hogy gyógyításra nem használja az orvostudomány. 

Az alábbi videóban Gary Craig, a módszer megalkotója látható, 10 évig kísérletezett, míg megalkotta ezt a módszert más módszerek felhasználásával.

https://www.youtube.com/watch?v=VFKVVP8KXd4

Az EFT alapvetően egy stresszoldó és személyiségfejlesztő módszer. Selye János is elmondja, hogy az orvostudománynak a stresszt kellene kezelnie, ha ugyanis a stressz sokáig fennáll a szervezetünkben, akkor megbetegszünk.

Nyugtató hatása van, hiszen az akupunktúra érzelmi változata, csak tűk nélkül, mondja Gary Craig. De ugyanazokat a pontokat stimuláljuk, kopogtatjuk. Ma már egyre elfogadottabb, hogy minden testi és lelki problémánk oka a stresszre vezethető vissza, éppen ezért ha azt csökkentjük az ki hat az egész szervezetre. 

eft.jpg

Mire jó az EFT?

A stressz csökkentésére, hogy nyugodtabbak legyünk és stimuláljuk ezeket a pontokat. Mivel ezekkel az akupresszúrás pontokkal csökkenteni tudjuk a stresszt, így a legtöbb probléma megszűnik, de meg kell találni bizonyos esetekben a GYÖKÉROKOT.

  • fóbiáknál mutatott először eredményt Callahannél (víziszony, tériszony, félelem az egerektől stb.)
  • stresszoldásra
  • személyiség fejlesztésre
  • traumák/régi emlékek (rossz emlékek, traumák gyerekkorból vagy akár későbbről stb.)
  • függőség (játékfüggőség, internetfüggőség, kábítószer, vásárlás stb.)
  • fizikai/testi fájdalomnál is előfordul, hogy segít (fejfájás, gyomorfájás, vállfájás, lábfájás stb.)

A meridiánok végpontjait használja a test energiarendszerének kiegyensúlyozására.

Voll német mérnök kimérte, hol a legkisebb az ellenállás a testünkön és ugyanazokat a pontokat kapta, mint a kínaiak 5000 évvel ezelőtt. Ezeken a pontokon könnyebben tudunk energiát bevinni a kopogtatással. Ezek a pontok ráadásul közvetlen összeköttetésben állnak az agynak azon részével (amigdala), ahol azokat az emlékeket tároljuk, amik számunkra veszélyt (stresszt) jelentenek és az érzelmeink is kapcsolhatók az amigdalához. Ezek a pontok egy-egy szervhez is kapcsolódnak, ahogyan például a lábon is vannak olyan pontok, amikkel valójában más szerveket is stimulálunk. Mikrorendszereknek hívják ezeket, a kéz, láb, arc, nyelv is egy-egy mikrorendszer, ahová kivetülnek a szervek. 

Ha stressz ér minket, akkor stresszhormon keletkezik. Ilyenkor a szervezet felkészül az üss vagy fuss reakcióra. Esetleg ilyenkor megmerevedik az ember, hogy túléljen. Miután vitatkoztam valakivel vagy elmenekültem ez a hormon lebomlik. De a mai világban, amikor mondjuk ordít a főnök velünk, őt nem bánthatjuk és nem szólhatunk vissza és el sem tudunk menekülni, így a stresszhormonok nem tudnak lebomlani és ez sajnos elősegíti, hogy megbetegedjünk.

Mi történik egy találkozón?

Az EFT teljesen fájdalommentes. Viszonylag rövid probléma ismertetés után az adott pontok ritmusos kopogtatása történik. Majd ezt ismételjük többször, amíg az adott problémát nem érezzük már olyan erősen. Mivel sok probléma energiahiány miatt alakul ki, ezért is kiváló módszer az EFT, energiát visz be a szervezetbe.

eft_pontok.jpg

Ki vehet részt az EFT ülésen?

Bárki, aki szeretne változtatni egy adott problémán. 6 éves kor alatt inkább a szülővel foglalkozunk vagy a szülőnek megmutatjuk, hogyan segítsen ő a gyermekének.

Kinek ajánlott?

Bárkinek, akinek van bármilyen fóbiája (egér, víz, magasság stb.), vagy rossz emlékei. Egy felnőtt embernek kutatások szerint, kb. 100 ilyen „traumája” van, amivel érdemes foglalkozni valamilyen módon. Erre megfelelő a pszichoterápia, pszichológus, kineziológus, de kiegészítő módszer lehet az EFT. Azoknak is célszerű eljönnie, akinek bármilyen függősége van (édesség, játék, dohány, alkohol, telefon stb.), és testi fájdalom esetén is értek el vele eredményt már sokan, én is. Az EFT jelmondata, hogy PRÓBÁLD KI mindenre.

Hány alkalom szükséges egy problémához?

Ezt nehéz előre megmondani, attól függ, hogy egy problémához, hány hagymahéj tartozik, úgynevezett aspektus. Lehet, hogy egy-két emlék vagy érzés tartozik egy problémához, akkor nagyon hamar változás történhet. Néha igen sok egy adott témával kapcsolatban a hagymahéj és így a kopogtatás több ideig eltarthat.

Fontos, hogy nem attól függ, hogy milyen régi a probléma, ez befolyásolja legkevésbé az eredményt. Lehet, hogy 20 éve fennáll egy probléma, de csak 1-2 aspektusa van és akár 1-2 ülés is elmulaszthatja. 

Korlátozó hiedelmek felismerése gyakran történik egy ilyen alkalommal. Ahogy csökken a stressz a csőlátás helyett lehetőségek és megoldások jutnak eszébe az embernek. 

Mit érezhetsz?

Ez egyénileg változó, van, akinek felerősödnek az érzelmei, valakinek azonnal elmúlnak még a kopogtatás során. Ha fel is erősödnének az érzelmek, ez 1-3 napon belül elmúlik. Lehet, hogy azonnal megszűnik és nem mindenki érzi a rosszabbodást.

Milyen sűrűn lehet az EFT-t megismételni?

Akár naponta is lehet végezni, de célszerű 3-4 napot várni két alkalom között.

 

Tévhit: az emberek gyakran azt gondolják, mivel ez egy elegáns, egyszerű módszer, biztosan nem használ. De ez nem igaz. Az emberek elméje, egoja az, ami mindent szeret túlbonyolítani, de ez nem jelenti azt, ha valami bonyolult, akkor az jobban működik, sőt. De nem vagyunk egyformák, mindenkinek más segít.

De azt tudom javasolni, hogy próbáld ki!

Milyen előnye van a módszernek?

  • nem fájdalmas
  • stresszoldó hatású
  • gyakran gyors eredményt lehet vele elérni
  • oldja a feszültséget, nyugtató hatása van
  • bizonyos szerveinkre is hat
  • kihat a tudatalatti rossz emlékeinkre is

Otthoni gyakorlással kapcsolatban azért elmondom, hogy sokat segít és tud javítani, de az ember magának nem biztos, hogy észreveszi azokat az aspektusokat, amiket egy objektív megfigyelő igen. Nem biztos, hogy felteszi azokat a kérdéseket, amiket valaki más igen és nem biztos, hogy őszinte lesz magával. Vagy mielőtt elkezdene használni abbahagyja. Az embereknél igen gyakori, hogy tudatosan szeretnének jobban lenni, de a tudatalattiban van valami, ami megakadályozza. Aki beteg, rosszul van több figyelmet és szeretetet kap általában, ez nagyon gyakori oka annak, hogy valaki ellenáll annak, hogy jobban legyen, nem szándékosan. Sajnos képes erre az elménk, hogy megvétózza, amit gondolunk, az érzés ugyanis erősebb. Ezt kineziológiával is egyszerűen ki lehet mutatni.

veto.png

Volt is erre kísérlet, sok fogyókúrázót megkérdeztek, hogy le szeretne-e fogyni. És persze mindenki azt válaszolta, hogy IGEN, de a testük és az izmaik mást mondtak. Ugyanis, ha valami rossz emlékkel összeköti az elme azt, hogy vékonyak vagyunk például betegek voltuk akkor, nem hagy minket lefogyni.

Ezt a módszert vegyítem a coachinggal, amennyiben valaki szeretné, de önmagában is eredményes technika.

Ha bármilyen kérdésed van az EFT módszerével kapcsolatban, írjál a lelkiedzo@gmail.com e-mail címre vagy telefonon is elérsz a 06-20-363-13-88-as számon.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is.

Kövess a Facebookon is!

Ha pedig elakadtál, akkor kérj időpontot személyes beszélgetésre. 

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

Heinrich Nóra, 06-20-363-13-88

Képek: Pixabay

 

süti beállítások módosítása