Coaching

Lelki edző

10+1 dolog, amivel összetévesztjük a szeretetet

2019. szeptember 30. - Lelki edző

Az a véleményem, hogy nagyon sok mindent vélünk szeretetnek, ami igazából nem az. Még ragaszkodunk is sokszor ezekhez és kicsikarjuk a másikból játszmákkal, erőszakkal, akárhogyan.

Írtam korábban az 5 szeretetnyelvről, nagyon fontos és jó lehet tudni róla. De ne tévesszük össze a szeretet érzésével. Ezek eszközök, de van, aki egyenlőségjelet tesz a kettő közé.

Ha valaki ajándékot vesz neked, attól még nem biztos, hogy szeret. És ha nem vesz, akkor nem biztos, hogy nem szeret.

Az emberek szeretik, ha figyelnek rájuk különböző módon, de valójában, a mélyén a dolgoknak szerintem más áll: magadat érdemes megtanulni szeretni és akkor mindegy mi történik körülötted.

Ha valaki szereti magát és békében van a világgal, akkor jobban be is tudja fogadni a szeretetet és nem is lesz arra szüksége, hogy görcsösen, erőszakkal behajtsa másoktól. Ha én szeretem magam a nap 24 órájában, akkor nincs szükségem rá, hogy elvárjam mindenáron a másiktól, hiszen az érzés megvan bennem.

Csak miután tökéletesen megtanultad szeretni önmagadat, nos, akkor tudsz szeretni igazán másokat.” (Robin Sharma)

És a szeretetet érezhetjük itt és most bármikor, akár van párunk akár nem és akár kifejezi a szeretetét, akár nem.

A szeretetet nem lehet birtokolni. Az egy állandó valami, ami mindig ott van, és mivel nem tudja birtokolni, elveszíteni sem tudja. Egyetlen dolgot tehet: beengedi és megéli.” (Sienna Cole)

Ha mi elfogadjuk magunkat és szeretjük magunkat, akkor mindegy mi történik a világban.

Sokkal jobb és boldogabb lesz az életed, ha megérted és meg is tapasztalod, hogy így van. Akkor nem fogod hajtogatni, hogy szomorú vagyok a másik miatt.

Te soha nem más miatt vagy szomorú, boldogtalan és elégedetlen.

Saját magad miatt, a saját elvárásaid miatt és a saját magaddal folytatott harc miatt. Csak szépen kivetítjük őket a másikra.

Sokkal egyszerűbb másokat hibáztatni és okolni.

Sokkal könnyebb sajnálni magunkat és sajnáltatni magunkat.

Ha igazi változást akarsz, akkor köteleződj el saját magad mellett és tegyél magadért. De nem ésszel és logikával. Nagyon nehéz erről írni, hiszen ezt is csak racionalitással lehet, de nem ez a lényeg. A lényeget nehéz átadni. Lehet rá utalni, akár le is lehet írni, de senki nem fogja elhinni, amíg át nem élte saját maga.

Zavarban vagyunk, amikor a szeretetről beszélünk. Részben azért vagyunk zavarban, mert nagyon keveset tudunk erről a nagy titokról, részben pedig azért, mert a szeretetet nem annyira mondanunk kell, mint inkább megélnünk.” (Szabó István, püspök)

Mik azok, amiket igen gyakran szeretetnek titulálunk? Megemlítek néhányat, a teljesség igénye nélkül.

1. Ragaszkodás, közös időtöltés

Sokan összekeverik a ragaszkodást a szeretettel. Ha a másik nem akar velem annyi időt tölteni és nem én járok minden percben a fejében, akkor biztosan nem szeret. Nem így van. Mások vagyunk és mások az igényeink minden téren. Szeretnénk birtokolni a másikat, pedig nem lehet. A másik ember nem a tulajdonunk.

2. Szexualitás

A helyzet ugyanaz, nagyon ritka, hogy a pároknak pont egyforma lenne patika mérleggel a szexuális igénye. Hol az egyik enged, hol a másik. Jó, ha ez közel van egymáshoz. De nem biztos és ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy akkor nem szeret a másik, mert kevesebbet szeretne velem lenni vagy ha többet, mert biztos, csak azt akarja. Nem. És a szex sem szeretet. Sok esetben előfordul egy hosszú párkapcsolat alatt, hogy éppen nem is lehetséges éppen a szexualitás, betegség esetén vagy szülés után vagy vannak, akik nagyon idős korukban már nem vágynak erre, ilyenkor lehet, hogy nincs szexualitás, de a szeretet megmarad. Sokan pedig a szexualitást vélik szeretetnek a sok felszabaduló hormon és a intim mivolta miatt, de jó, ha tudjuk ez sem szeretet.

3. Ajándék

Vannak, akik élvezik, ha elhalmozzák őket ajándékkal, meglepivel. Nyilván fontos időről-időre, hogy így is éreztessük a másikkal, hogy szeret, mert ezt szoktuk meg. De valójában ez sem szeretet. Csak emlékkép. Emlékeztetem a másikat arra, amikor ajándékot kapott és örült. Vagy ha nem kapott sok ajándékot gyerekként, akkor le tudom venni a lábáról nagyobb ajándékokkal. De ez sem egyelő a szeretettel, ne felejtsük el. Én érezhetem a szeretetet, akkor is, ha nem kapok ajándékot és akkor sem biztos, hogy érzem, ha kapok. Sok nőre mondják, hogy ajándékért vagy ruhákért, vagy ékszerekért megtesz bármit, de ez sem szeretet.

ajandek.jpg

4. Pénz

Kicsit összekapcsolódik az ajándékkal, de azért más is. Hú, de sokan érzik ettől, hogy a másik szereti őket vagy sem. De a pénz egy eszköz. Az érzést érezni kell. Nem biztos, hogy jó, ha összekötődik a fejedben, hogy pénz egyelő szeretet. Máshogyan is össze szokott kötődni az emberek fejében a pénz és a szeretet. Akkor vagyok szerethető, ha van pénzem. Akkor érek valamit, akkor vagyok hasznos, ha van pénzem, különben nem. Egy ember, aki kevesebbet keres vagy éppen nem keres, akkor nem ér semmit, akkor nem szerethető? Nem igaz.

Mind értékesek vagyunk és különlegesek abban a pillanatban, hogy megszületünk, mindannyian mások vagyunk, másban vagyunk jók és ajándékok vagyunk az emberiségnek. Azt is szoktuk mondani gyermekáldás. Akkor mindannyian áldás vagyunk az emberiségnek, akkor ha felnövünk, akkor már nem? Miért és mikor szűnik ez meg? Egy gyerek szerethető akkor is, ha még nem keres pénzt és csak úgy, mert létezik. Te miért nem tartod magad értékesnek, szerethetőnek csak úgy?

penz_1.jpg

5. Étel, édesség

Ez nem is kérdés. Amikor az ember egyedül van és magányosnak érzi magát akkor sokszor eszik. Miért? Mert ettől egy kis szeretetet érez belül. Pillanatnyi boldogságot. Ez bármilyen étel lehet, de nagyon gyakori az édesség vagy olyan étel, amit gyerekként sokszor ettél és jó élmények kötődnek hozzá. Észrevetted már, hogy van olyan édesség vagy étel, amit nemcsak egyszerűen szeretsz, de imádsz és bármikor meg tudod enni és ha egy kicsit szomorú vagy esetleg ahhoz nyúlsz? Vagy van olyan étel, amit, ha eszel, akkor öröm fog el, nem is tudod pontosan megmagyarázni, hogy miért.

6. Gondoskodás

Igen, van különbség aközött, hogy gondoskodnak rólad vagy szeretnek is. Lehet anélkül gondoskodni valakiről, hogy szeretnénk. Ha pénzért ápolok valakit, nem biztos, hogy szeretem. Nagyon jól esik nekünk a figyelem és törődés, de ez sem szeretet önmagában. Miért fontos mindenkinek a gondoskodás és miért könnyű összetéveszteni a szeretettel? Mert a szüleink, édesanyánk gondoskodott rólunk és ő szeretett is minket nagyon és amikor valaki figyel rád és elkészít neked valamit, vagy megcsinál akkor ezt juttatja eszedbe. Újra élünk bizonyos gyerekkori élményeket.

7. Függőségek

Hát igen, a leggyakoribb ok ezek mögött szintén a szeretethiány. Mindannyian pótolni akarjuk valahogyan ezt az érzést és mindannyiunknak vannak függőségei. Nyilván van amelyiket elítéli a társadalom és van, amelyiket nem vagy kevésbé, de attól még az is függőség.

Függőség, hogy nem bírok ki egy napot a Facebook nélkül vagy a telefonom nélkül vagy csoki nélkül vagy anélkül, hogy vegyek valamit és hasonló okok állatnak a hátterében, mint, amikor valaki drogozik, alkoholt iszik vagy dohányzik. Valamire vágyunk és nem kapjuk meg, be akarjuk tölteni az űrt. De mi ez az űr? Sok esetben a szeretet hiánya és igény a szeretetre.

8. Szívességek

Hogy az 5 szeretetnyelv tagjai itt legyenek. Szóval lehet egy eszköz arra, hogy a másik érezze a szeretet, de ha te teljesen jól megvagy és boldog vagy, akkor is jólesik, de nem téveszted össze a szeretetet azzal, hogy a másik kiviszi-e a szemetet vagy sem, elmosogat-e vagy sem. Sokkal jobban kezeled akkor és nyugodtabban az ilyen helyzetet. Ez kicsit hasonlít a gondoskodásra talán. Valamit megcsinálnak helyettünk, mint egykor mondjuk édesanyánk. Vagy persze lehet más oka is, hogy jól esik, hogy most nem nekem kell megoldani valamit, mert fáradt vagyok vagy frusztrált.

9. Elismerés

Nagyon sok embernek fontos, a férfiaknál talán egy kicsit gyakoribb, hogy vágynak az elismerésre. Nagyon könnyen bele is tudunk tévesen szeretni valakibe, aki sokat dicsér, aki hasonlóan gondolkozik, aki elismeri, hogy milyen ügyesek vagyunk. Akkor jó ember vagyok, akkor szerethető vagyok és ez annyira hiányzik, hogy elhiszem és boldognak érzem magam. Ez sem a szeretet. A szeretet egy érzés, ami benned van. Ráadásul, ha valaki sokat dicsér másokat, akkor lehet, hogy azért is teszi, hogy visszakapja, mert ha ő elismerő valakivel, akkor a másik is jobban hajlik arra, hogy megdicsérje valamiért.

10. Biztonság

Alapvetően vágyunk a biztonságra. Ha valaki mellett biztonságban érezzük magunkat, akkor könnyen úgy érezzük, hogy szeret minket. Van, aki ezért választ erős férfit magának, mert úgy gondolja, hogy meg tudja védeni. Ilyenkor is a gyerekkori biztonság érzést keressük és ezt éljük újra, ha megvolt. Ha nem akkor ezt keressük egy párkapcsolatban és mindennél fontosabb lehet nekünk. Nagyon jó, ha biztonságban érzed magad a társad mellett, de önmagában attól, hogy mondjuk ki van gyúrva és meg tud védeni, vagy anyagilag érzed magad biztonságba mellette, attól még az sem a szeretet. A szeretet továbbra is egy érzés, amit magunkból érdemes meríteni nem másból. Mert ha egyszer nem lesz a másik mellettünk, bármilyen okból kifolyólag, te akkor is érezd magad biztonságban és szeretetben saját magad miatt. Magadból merítsd az erőt és támaszkodj magadra. Ez nem azt jelenti, hogyha éppen elakadsz az életedben és szükséged van segítségre és támaszra egy időre ehhez, akkor jó, ha meg tudsz bízni másban is, de ne ragadj ebbe benne végleg.

+1 bármivel, amit én annak érzek, de nem egy érzés, csak hozzá társítottam

Mivel nem nagyon vagyunk tisztában az érzéseinkkel és a fejünkkel próbálunk megérteni egy érzést, így nehéz.

Mindenki a világon, akárhol él, akármilyen ember most, akármit is csinál vágyik a szeretetre, minél nagyobb a baj, annál messzebb került tőle. És annál nagyobb szüksége lenne rá.

Ezt a videót több okból is érdemes végig nézni. Eredeti nyelven jobb, de ez most magyarul van:

https://www.youtube.com/watch?v=GvVSHrUC5co

A 21 perctől van benne egy nagyon érdekes történet, egy bérgyilkosról, aki az Ébredési összejövetelen megtér. Lehet, hogy szüksége van szeretetre a gyilkosoknak és ez minden baj forrása?

A legnagyobb feladatunk nem az, hogy legyőzzük a rosszat, hanem hogy felszabadítsuk egymást a szeretetre.” (Böjte Csaba)

Mit szeretnék ezzel üzenni?

Próbáld meg elfogadni és szeretni magad és akkor nem kívülről fogod várni ezt. Nyilván szükségünk van rá, de el lehet érni belülről is, mint mindent.

Nem mindegy, hogy egy tojást belülről vagy kívülről törnek fel. Ha kívülről törik fel, akkor a benne lévő élet elpusztul, de ha belülről, akkor egy új élet jön a világra.

Ez nagyon-nagyon nehéz, de ez az önismeret célja, hogy megértsem magam és azon túl, megszeressem magam, ne haragudjak magamra, ne ítéljem el magam. Ha harmóniában és békében vagyok magammal, akkor igazából mindegy ki mit csinál melletted. Ha bomba robban sem zökkensz ki. Nyilván ez már Buddha és Jézus szint, de lehet törekedni rá.

 

A legfontosabb, amit szeretnénk átélni és megtapasztalni itt a Földön a szeretet. De szerintem ezt is, mint mindent rossz helyen keressük. A másiktól várjuk. De szerintem a kulcs saját magunkban van.

Amikor az ember elvonulásra megy, meditál, bármilyen spirituális tevékenységet tesz, ez a célja.

Minden ember célja, hogy érezze a szeretetet. Mindent megteszünk ezért, hülyét csinálunk magunkból, hogy érezhessük, hogy megkapjuk, ami hiányzott az életünkből vagy most hiányzik.

Miért olyan nehéz ez?

Mert az iskolában, a munkahelyen és az életben elsősorban a legtöbben az eszükre hallgatnak, logikával próbálják megérteni. A bal agyféltekénket erősítik, szó sincs arról, hogy hogyan legyél boldog vagy hogyan érezd magadban a szeretetet. De logikával és racionalitással nem lehet megérteni az érzéseket, a szeretetet sem.

Az elme hatalmas, de csak akkor tud a megfelelő ösvényen vezetni, ha először a szívünket tárjuk ki.” (James R. Doty)

Mit tennél még hozzá?

Te mit tévesztesz össze a szeretettel?

Számodra mi a szeretet?

Hogyan érzed, hogy szeretnek?

Hogyan fejezed ki te a szeretetet?

Érezted már a szeretetet különösebb ok nélkül?

Érezted már, hogy te fontos vagy és különleges és szerethető minden ok nélkül?

Szerintem ez lenne a cél!

És így a végére gondoltam még Szent Pál szeretethimnuszát:

Szent Pál szeretethimnusza

Testvéreim! Törekedjetek értékesebb adományokra! Ezért mindennél magasztosabb utat mutatok nektek.

Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok, vagy pengő cimbalom. Lehet prófétálótehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat; hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. Szétoszthatom bár mindenemet a nélkülözők között, odaadhatom a testemet is égő áldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem.

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.

A szeretet nem szűnik meg soha. A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. Megismerésünk most még töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, véget ér az, ami töredékes. Gyermekkoromban úgy beszéltem, mint a gyermek, úgy gondolkoztam, mint a gyermek, úgy ítéltem, mint a gyermek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyermek szokásait. Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, akkor majd úgy ismerek meg mindent, ahogy most engem ismernek.

Most még megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet.

szeretet.jpg

Elérhetőségeim:

Heinrich Nóra

www.lelkiedzo.hu

06-20-363-13-88

lelkiedzo@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkiedzo.blog.hu/api/trackback/id/tr8215183952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.