Coaching

Lelki edző

5+1 tipp a nyugodtabb karácsonyért!

Avagy hogyan szeretnéd tölteni az ünnepeket?

2018. december 11. - Lelki edző

Arról elmélkedem éppen, hogy mi történik az emberekkel az ünnepek közeledtével?

Most éppen a karácsonyi ünnepek közelednek, de ugyanez volt az érzésem a húsvéti ünnepek előtt is, mint most. Mindenki ideges, feszült és rohan valahova (vásárolni, főzni, ajándékért, gyerekért, sonkáért, csokiért stb.).

Csak én érzem úgy, hogy az emberek ilyenkor kicsit megőrülnek? Mindenki elfárad már az ünnepek előtt és nem tudja élvezni azt, amikor történik.

faradt_miki.png

Tavaly karácsony előtt 1 nappal ütöttek volna el az Auchan parkolójában, ha én nem figyelek!

Mi lesz úrrá ilyenkor az embereken?

Mitől lesznek idegesek az emberek?

Sok kérdés felmerült bennem. Hogy vajon mi ennek az oka?

Én arra jutottam, hogy ezeket a napokat nem pihenésnek éljük meg, nem is úgy tervezzük meg, hanem plusz feladatokkal és kötelező programokkal tűzdelt napoknak. Sokan elmegyünk rokonokhoz vagy hozzánk jönnek és akkor főzni kell, sütit sütni kell és takarítani kell. Előtte át kell gondolni, hogy hányan fognak megajándékozni, hány db ajándék kell, hány gyerek jön vagy jöhet erre a rokonságból. Ajándékokat kell venni mindenkinek, sok-sok pénzért. Ez is rengeteg terhet tesz az emberekre. Sokan hiteleket vesznek fel ezért. A téli szünet sem biztos, hogy segíti a szülőt ebben. Az ismerőseim a munkahelyükön is arra panaszkodnak, hogy mivel rövidebb a munkahét, ezért nagyobb a pörgés, mert több dolgot kell intézni vagy ugyanannyit csak úgy, hogy 1 vagy több nappal kevesebb van rá.

Láthatjuk a sok kényszert, amit ilyenkor magunkra teszünk.

Szerintem a legtöbben nem erre vágyunk.

5 tipp a nyugodt ünnepekhez!

  1. Csökkentsd a feladatokat

Biztosan szükséges 6 féle ételt készíteni és minden ismerősnek, barátnak és kollégának ajándékot vásárolni? Biztosan szükség van több ezer vagy több százezer forintot költeni ajándékra? Ettől fognak szeretni? Ettől érzed Te, hogy mások szeretnek? Biztosan szükséges áthívni a szomszédot is és a kollégákat is?

ajandek_karacsony.jpg

  1. Kommunikáció

Beszéld meg a rokonokkal, családtagokkal, hogyan lehetne mindenki számára könnyebb.

Min lehetne változtatni?

Mi az, ami még könnyebbé tenné számodra az ünnepeket?

Beszéld meg a családoddal, rokonokkal, barátokkal, hogyan szeretnéd csinálni, lehet, hogy ők is örülnek majd, ha máshogyan vagy máskor ünnepeltek. Lehet megoldás, hogy akár január elején vagy december elején találkoztok olyanokkal, ahol nincsen kisgyerek.

  1. Több énidő

Szánj magadra egy kis énidőt, mert januártól megint kezdődik a pörgés és nem jó, ha stresszesen, feszülten állsz neki! Iktass be legalább egy szabadnapot és ne szervezz oda semmit. Ragaszkodjál ehhez!

karacsony_enido.jpg

  1. Kevesebb program

Mindenki találkozni szeretne, akivel csak lehet, de a karácsony 3 nap és ott, ahol mondjuk mindkét félnél elváltak a szülők, és mindenhol van másik család, az már eleve 4, eleve lehetetlen 4 helyre menni 3 nap alatt. Ne várjunk el másoktól sem ilyet és mi is beszéljük meg, hogy tőlünk se várjanak ilyet!

  1. Kezd el időben

Amit nem sikerült még elengedni vagy megváltoztatni, azt pedig kezd el időben átgondolni és szerezd be az ajándékokat már akár októberben vagy novemberben (nyilván jövőre). Így a költségek sem egy hónapban sokkolnak majd.

+1 Neked mi jelentene könnyebbséget?

Én a következő kérdéseket tenném fel magamnak:

Mi töltene fel engem? Mitől érezném magam boldognak ezekben a napokban?

Biztos minél több programot bele szeretnék sűríteni ezekbe a napokba?

Én hol vagyok ebben a történetben?

Szeretettel teszem, amit teszek?

Mitől éreznéd úgy, hogy nem lennének feszültek az ünnepnapok? Valósítsd meg!

Ha nem vagy boldog attól, ahogyan az ünnepek zajlanak, akkor változtass rajta!

Jobb később, mint soha!

Alakítsd úgy az ünnepeket, hogy a Csendes éj tényleg az legyen :)

karacsonyi_hangulat.jpg

Képek: Pixabay

Honlapom: www.lelkiedzo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkiedzo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914471126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.