Coaching

Lelki edző

A módszer, ami szinte mindent gyógyít

EFT (Érzelmi Felszabadítás Technika)

2018. augusztus 10. - Lelki edző

Mi is az EFT?

Érzelmi Felszabadítás Technikat jelent magyarul. Nagyon sok mindenre alkalmazható módszer, testi és lelki problémákra egyaránt, kínai akupresszúrás pontokra épül, ami 5000 éves múlttal rendelkezik. Roger Callahan a TFT módszerét fejlesztette tovább, amit Gary Craig, tökéletesített. Kiválóan működik testi tünetek kezelésére, régi rossz emlékeknél a kellemetlen érzés megszüntetésére, függőségek és fóbiák kezelésére is. Van benne minden, amitől jól működik: kérdezéstechnika, NLP (neuro-lingvisztikus programozás), pontok stimulálása, az energia áramlása, érintés és a figyelem, amit megkap az ügyfél, illetve az érzelmek feloldása, ami rendkívül fontos, mert mi emberek sajnos nem nagyon tudunk mit kezdeni a negatív érzéseinkkel, sokan elfojtjuk vagy kivetítjük a másikra, esetleg agresszióban nyilvánul meg.

Az EFT az energia pszichológia családjába tartozik. Valójában az orvostudomány is elismeri azt, hogy létezik energia, méri is az emberi szervezetben az elektromágneses energiát (AKG, MRI, EEG stb.).

Az alábbi videóban Gary Craig, a módszer megalkotója látható, 10 évig kísérletezett, míg megalkotta ezt a módszert más módszerek felhasználásával.

https://www.youtube.com/watch?v=VFKVVP8KXd4

Az EFT alapvetően egy stresszkezelő módszer. Selye János is elmondja, hogy az orvostudománynak a stresszt kellene kezelnie, ha ugyanis a stressz sokáig fennáll a szervezetünkben, akkor megbetegszünk.

Nyugtató hatása van, hiszen az akupunktúra érzelmi változata, csak tűk nélkül, mondja Gary Craig. De ugyanazokat a pontokat stimuláljuk, kopogtatjuk. Ma már egyre elfogadottabb, hogy minden testi és lelki problémánk oka a stresszre vezethető vissza, éppen ezért ha azt kezeljük, akkor szinte bármit el tudunk vele mulasztani.

Az érzelmek kezelésével mindent tudunk már gyógyítani. A legtöbb új irányzat erre felé vezet.

eft.jpg

Mire jó az EFT?

Mivel a testi tünetek jelentős részének is lelki oka van, így testi és lelki eredetű problémáknál is eredményes.  Mivel ezekkel az akupunktúrás pontokkal csökkenteni tudjuk a stresszt, így a legtöbb probléma megszűnik, de meg kell találni bizonyos esetekben a GYÖKÉROKOT.

 • fóbiák kezelésére (víziszony, tériszony, félelem az egerektől stb.)
 • traumák/régi emlékek (rossz emlékek, traumák gyerekkorból vagy akár későbbről stb.)
 • függőség (játékfüggőség, internetfüggőség, kábítószer, vásárlás stb.)
 • fizikai/testi fájdalom (fejfájás, gyomorfájás, vállfájás, lábfájás stb.)

A meridiánok végpontjait használja a test energiarendszerének kiegyensúlyozására.

Voll német mérnök kimérte, hol a legkisebb az ellenállás a testünkön és ugyanazokat a pontokat kapta, mint a kínaiak 5000 évvel ezelőtt. Ezeken a pontokon könnyebben tudunk energiát bevinni a kopogtatással. Ezek a pontok ráadásul közvetlen összeköttetésben állnak az agynak azon részével (amigdala), ahol azokat az emlékeket tároljuk, amik számunkra veszélyt (stresszt) jelentenek. Ezek a pontok egy-egy szervhez is kapcsolódnak, ahogyan például a lábon is vannak olyan pontok, amikkel valójában más szerveket kezelünk.

Ha stressz ér minket, akkor stresszhormon keletkezik. Ilyenkor a szervezet felkészül az üss vagy fuss reakcióra. Esetleg ilyenkor megmerevedik az ember, hogy túléljen. Miután vitatkoztam valakivel vagy elmenekültem ez a hormon lebomlik. De a mai világban, amikor mondjuk ordít a főnök velünk, őt nem bánthatjuk és nem szólhatunk vissza és el sem tudunk menekülni, így a stresszhormonok nem tudnak lebomlani és ez sajnos elősegíti, hogy megbetegedjünk.

Mi történik egy kezelésen?

A kezelés teljesen fájdalommentes. Viszonylag rövid probléma ismertetés után az adott pontok ritmusos kopogtatása történik. Majd ezt ismételjük többször, amíg az adott problémát nem érezzük 0 erősségűnek. Mivel sok probléma energiahiány miatt alakul ki, ezért is kiváló módszer az EFT, energiát visz be a szervezetbe.

eft_pontok.jpg

Ki vehet részt a kezelésen?

Bárki, aki szeretne változtatni egy adott problémán. 6 éves kor alatt inkább a szülőt kezeljük vagy a szülőnek megmutatjuk, hogyan segítsen ő a gyermekének.

Kinek ajánlott?

Bárkinek, akinek van bármilyen fóbiája (egér, víz, magasság stb.), vagy rossz emlékei. Egy felnőtt embernek kutatások szerint, kb. 100 ilyen „traumája” van, amin kellene dolgoznia. Azoknak is célszerű eljönnie, akinek bármilyen függősége van (édesség, játék, dohány, alkohol, telefon stb.), és testi fájdalom esetén is. A testi fájdalmak nagyon jelentős része kb. 80-95%-a LELKI EREDETŰ (erről sok vita folyik), így a meridián pontok kopogtatásával és az ellenállás kezelésével megszüntethető szinte bármilyen probléma. Az EFT jelmondata, hogy PRÓBÁLD KI mindenre.

Hány kezelés szükséges egy problémához?

Ezt nehéz előre megmondani, attól függ, hogy egy problémához, hány hagymahéj tartozik, úgynevezett aspektus. Lehet, hogy egy-két emlék vagy érzés tartozik egy problémához, akkor nagyon hamar megszüntethető a probléma. Néha igen sok egy adott problémán a hagymahéj és így a kezelés több ideig eltarthat.

Fontos, hogy nem attól függ, hogy milyen régi a probléma, ez befolyásolja legkevésbé az eredményt. Lehet, hogy 20 éve fennáll egy probléma, de csak 1-2 aspektusa van és akár 1-2 kezelés is elmulaszthatja. 

Korlátozó hiedelmek oldására az egyik legjobb eszköz. Sajnos a tudatalattinkban elraktározott meggyőződéseinket, amiket már lehet, hogy a családtagjaink is így csináltak előttünk nagyon nehéz megváltoztatni. Erre is jó módszer az EFT.

Mit érezhetsz?

Ez egyénileg változó, van, akinek felerősödnek az érzelmei, valakinek azonnal elmúlnak még a kezelésen. Ha fel is erősödnének az érzelmek, ez 1-3 napon belül elmúlik. Lehet, hogy azonnal megszűnik és nem mindenki érzi a rosszabbodást.

Milyen sűrűn lehet a kezelést megismételni?

Akár naponta is lehet végezni kezelést, de célszerű 3-4 napot várni két kezelés között.

Végleges lesz-e az eredmény?

Általában végleges. Akkor lehet, hogy nem sikerül, amikor más aspektusa is van a problémának. Például egy autóbalesetnél sok aspektusra kell kopogtatni. Arra, hogy csikorog a fék, csattanás hallatszik, esetleg vért látunk, bűntudatra, esetleg szagokra, amiket akkor érzünk. Ha ezekre mind kopogtatunk külön akkor lesz eredményes a kezelés. Ezért fontos, hogyha elmegyünk egy ilyen kezelésre minél több részletet osszunk meg a kezelővel, mert különben saját magunk ellenségei vagyunk. Az emberek hajlamosak a kellemetlen dolgokról nem beszélni, pedig itt MINDEN ÉRZÉS ÉS GONDOLAT FONTOS lehet.  

Tévhit: az emberek gyakran azt gondolják, mivel ez egy elegáns, egyszerű módszer, biztosan nem használ. De ez nem igaz. Az emberek agya, egoja az, ami mindent szeret túlbonyolítani, de ez nem jelenti azt, ha valami bonyolult, akkor az jobban működik.

De azt tudom javasolni, hogy próbáld ki!

Milyen előnye van a módszernek?

 • nem fájdalmas
 • gyors eredményt lehet vele elérni
 • olyan dolgokat lehet vele kezelni, amiket korábban nem tudtak, vagy nem hatékonyan
 • oldja a feszültséget, nyugtató hatása van
 • bizonyos szerveinkre is hat
 • gyógyítja a lelkünket is
 • kihat a tudatalatti rossz emlékeinkre is

Otthoni gyakorlással kapcsolatban azért elmondom, hogy sokat segít és tud javítani, de az ember magának nem biztos, hogy észreveszi azokat az aspektusokat, amiket a kezelő igen. Nem biztos, hogy felteszi azokat a kérdéseket, amiket a kezelő igen és nem biztos, hogy őszinte lesz magával. Vagy mielőtt elkezdene használni abbahagyja. Az embereknél igen gyakori, hogy tudatosan szeretnének gyógyulni, de a tudatalatti nem szeretne. Aki beteg, az több figyelmet és szeretetet kap általában, ez nagyon gyakori oka annak, hogy valaki ellenáll a gyógyulásnak. Sajnos képes erre az agyunk, hogy megvétózza, amit gondolunk, az érzés ugyanis erősebb. Ezt kineziológiával is egyszerűen ki lehet mutatni.

veto.png

Volt is erre kísérlet, sok fogyókúrázót megkérdeztek, hogy le szeretne-e fogyni. És persze mindenki azt válaszolta, hogy IGEN, de a testük és az izmaik mást mondtak. Ugyanis, ha valami rossz emlékkel összeköti a szervezetünk azt, hogy vékonyak vagyunk például betegek voltuk akkor, nem hagy az agyunk minket lefogyni.

Ezt a módszert vegyítem a coachinggal, amennyiben valaki szeretné, de önmagában is eredményes technika.

Ha bármilyen kérdésed van az EFT módszerével kapcsolatban, írjál a lelkiedzo@gmail.com e-mail címre vagy telefonon is elérsz a 06-20-363-13-88-as számon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkiedzo.blog.hu/api/trackback/id/tr8514173409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.